Головна / Сад та Город / Розкриваємо секрети раннього врожаю або коли садити редиску в теплиці

Розкриваємо секрети раннього врожаю або коли садити редиску в теплиці

Коли садити редиску в теплиці

Навесні після довгої холодної зими у людей з’являється бажання поласувати першими овочами, які містять живі вітаміни. Їх джерелом може стати вирощений під плівкою парників ранній редис. Залишається вирішити, коли садити редиску в теплиці і як правильно це зробити.

Що це за овоч і звідки він до нас прийшов?

Редиска, що утворює їстівні коренеплоди, входить до сімейства Капустяні (раніше називалося Хрестоцвіті з-за четрехлепесткового квітки). Вона була одомашнена в Європі в часи до створення Римської Імперії. В даний час вирощується і вживається по всьому Світу в сирому вигляді як хрусткий салатний овоч з високим вмістом корисних для людини вітамінів. Має величезну сортову різноманітність за формою, кольором коренеплоду і термінами дозрівання. Іноді вирощують спільно з іншими овочами як ущільнювальна культура або як маяки у посівах цибулі, моркви.

Насіння дуже швидко проростає в грунті, і формує коренеплід за короткий час. У переважної більшості сортів основний врожай готовий до прибирання протягом 3-4 тижнів, за винятком дайконов, також належать до редисам, які ростуть до дозрівання кілька місяців. Деякі сорти вирощують на насіння для отримання масла.

Іноді в їжу вживають не тільки коренеплоди, але й соковиті ніжні листи, які також накопичують вітаміни.

коли садити редиску в теплиці

Єдине місце, де вчені виявили по-справжньому дикі форми редиски, є Південно-східна Азія. Індія, Китай і Центральна Азія стали вторинним місцем зростання, де були виведені різні його форми. Римські і Грецькі землероби на початку нашої ери ввели в культуру редиску з круглої і витягнутою формою, солодким і гострим смаком, різного забарвлення плоду від білого до фіолетового. Найбільший редис був вирощений в середині 16-го століття масою 45 кг.

Біологічно особливості вирощування

Редис росте дуже швидко і за сезон можна отримати до чотирьох урожаїв. Насіння у вологому грунті й при температурі від +18 до +25 градусів проростають протягом 3-4 днів. В лабораторних умовах при пропусканні повітря через насіння з водою перші паростки з’являються вже через 18 годин. Редиска відноситься до рослин довгого дня, і при тривалості денного сонцестояння понад 13 годин переходить до цвітіння. Найкращі умови для формування коренеплодів знаходяться в межах від +10 до +18 градусів. При середніх умовах перший урожай у більшості сортів готовий до збирання через 18-25 днів, при більш холодних температурах цей період може розтягнутися на 6-8 тижнів.

Читайте:   Посадка редиски навесні – деякі особливості посіву і догляду

Коли садити редиску в теплиці

Легкі супіщані ґрунти найбільш підходять для росту коренеплодів. Неприпустимо доводити верхній шар ґрунту до сухого стану під час проростання насіння, так як це може привести до сильної затримки появи сходів і навіть їхньої загибелі.

Редиска не конкурує з бур’янами, тому ділянка під посів повинна бути чистою від бур’янів.

Після збору врожаю коренеплодів при кімнатній температурі зберігаються без втрати споживчих якостей протягом 2-3 днів, тому рекомендується зберігати їх в холодильнику без листя при температурі +3…+6 градусів.

Коли садити редиску в теплиці

У редиски посадка і догляд має ряд особливостей, які розглянемо детальніше. А в статті Як посадити редиску навесні можливо прочитати всі правила даного процесу.

Способи посіву або як правильно посадити редиску

Необхідно дотримуватися простих правил, щоб отримати дружні сходи. Посадка редиски у теплиці здійснюється розкладкою насіння в борозенки через однакові відстані. Глибина загортання впливає на форму сформованої редиски. При дуже глибокому посіві, коренеплоди виходять витягнутими, при занадто дрібної – насіння можуть висохнути, не прорости і формується поверхнева коренева система, мало забезпечує рослину поживними речовинами. Оптимальна глибина посіву насіння становить 1-1,5 см.

  • Ручний посів

Самий копіткий, але і самий надійний спосіб висіву насіння редиски. Його використовують при невеликих площах городу, до 10 м кв. Спочатку на грядці роблять борозенку глибиною 1-2 см. Використовують сухі або замочені насіння. Руками беруть по одній насінинні, акуратно затискаючи між великим і вказівним пальцями, і кладуть в борозенку. Насіння мають досить ніжні покриви, тому їх не можна сильно здавлювати і розтирати в руках, пошкоджені вони втрачають схожість і гинуть. Відстань між насінням залежить від сортових розмірів коренеплоду і коливається від 4 до 10 см. Для зручності відмірювання однакової відстані можна використовувати сірникову коробку, довжина сторони якого 5 см. Розклавши насіння на дно борозенки, їх акуратно присипають землею, не допускаючи зсуву. Потім ущільнюють ґрунт зверху легким катком або широкою дошкою, щоб поліпшити контакт насіння з ґрунтом, але не допустити надмірного втрамбовування. Після посіву обов’язковий рясний полив до початку утворення калюж, але не переливати, так як можуть спливти насіння.

Читайте:   Терміни посадки редиски

Коли садити редиску в теплиці

  • Посів сівалкою

Якщо грядка під редиску більше 10 кв. м, то краще використовувати механічну ручну сівалку.

Існують різноманітні типи сівалок, включаючи однорядні, дворядні, стрічкові. Їх головне завдання рівномірно розподілити насіння по борозні. Посадка редиски в теплиці з їх допомогою можливе тільки сухими насінням, так як вони при цьому способі сильно травмуються. Сівалку перед використанням налаштовують на оптимальну глибину та норму висіву. Зазвичай вони мають привід від колеса на висівному пристосуванні. При посіві необхідно контролювати як відбувається процес, для цього розкопують грунт і оцінюють рівномірність і глибину висіву. При відхиленні від заданих параметрів, сівалку перенастраивают. Недоліком такого методу висіву є неможливість виправити неправильно посіяну грядку, але при достатній вправності можна посіяти досить велику площу за короткий час.

Коли садити редиску в теплиці

  • Посів стрічками

Тихими довгими зимовими вечорами є можливість підготуватися до самого швидкого способу сівби редиски в теплиці і наклеїти насіння на паперові стрічки. Вони повинні бути шириною 0,5 см і завдовжки 2-2,5 м. На них роблять мітки олівцем через 5 см. Варять клейстер з крохмалю і води до сметаноподібного стану. Потім за допомогою нього приклеюють в намічених місцях на стрічку насіння. Це досить копітка робота, але вона значно прискорює посів.

Коли садити редиску в теплиці

Коли приходить час садити редиску, роблять борозенки потрібної глибини і на дно укладають підготовлені стрічки з насінням. Їх потім присипають грунтом, притрамбовывают і поливають. Вода розмочує клейстер і папір і насіння вільно проростають, перебуваючи на точно заданому відстані.

Існують інші способи як посадити редиску (розсівання насіння, змішування з клейстером і висів через пляшку), але вони не дають рівномірного розподілу насіння і не розглядаються, тому що потім необхідно проріджувати сіянці.

Читайте:   Нові сорти картоплі в Україні

Кращі строки сівби і коли садити редиску в теплиці

Беручи до уваги біологічні особливості редиски, отримувати коренеплоди можна з квітня по червень і з вересня по січень в теплиці з плівковим або скляним накриттям. Взимку редиску важко вирощувати через нестачу світла, а влітку редис зацвітає.

Під плівковими укриттями навесні строки посіву визначаються температурою грунту. Посів насіння можна проводити при прогріванні її до +12…+15 градусів, такі умови зазвичай наступають на початку квітня. Після появи сходів днем плівку розкривають, щоб не відбувалося перегрівання рослин, на ніч назад закривають. При настанні середньої температури повітря вдень близько +25 градусів плівку не закривають, але не прибирають на випадок похолодання. Редиска у теплиці переносить короткочасні заморозки до -3 градусів, але рослини краще вкривати при їх прогнозі.

Через 4-6 тижнів можна посіяти другий раз редис, щоб продовжити збір його до початку літа. У другому обороті плівкові укриття застосовують тільки в період появи сходів. Після цього плівку знімають повністю.

Восени у вересні місяці редис сіють в плівковій теплиці, коли температура повітря знижується нижче +25 градусів. З-за високої температури насіння можуть загинути або коренеплоди не будуть утворюватися. Осінній редис найбільш смачний, так як ще досить багато сонячного світла, який сприяє накопиченню цукру.

З листопада по січень редиску можна вирощувати тільки в скляних теплицях. У них температурні умови легко регулюються опаленням, тому в цей період проводять посів у будь-який зручний день. На період сходів підтримують +25 градусів, а на період росту і зав’язування коренеплодів вдень + 22…+25 градусів, вночі +15…+18 градусів. Для зимового вирощування підбирають спеціальні тіньовитривалі сорти.

Сподіваємося, дана вичерпна інформація, як і коли садити редиску в теплиці, що дозволить городникам отримувати врожай редиски практично круглий рік


Рекомендуем прочитать:




Залишити коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*