На головну / Побутова техніка для дому / Як вибрати духову шафу — поради та рекомендації

Як вибрати духову шафу — поради та рекомендації

Здавалося б, така проста річ як вибрати духову шафу, насправді набагато складніше, ніж здається на перший погляд. Підбір підходящої моделі здійснюється за багатьма параметрами, частина яких треба враховувати обов’язково, а деякі можуть і не знадобитися. При цьому, спершу треба визначитися з необхідною функціональністю, а потім вже порівнювати моделі пристроїв, їх характеристики та ціну.

Як вибрати духову шафу

Спосіб нагріву – газ або електрику

Це перший і головний вибір, який доведеться зробити. Головним чином, яку духову шафу вибрати залежить від того, де вона буде використовуватися, а також від цін на газ і електрику. Тобто потрібно знати, які можливості і комунікації має ваше приміщення. Додатково треба брати до уваги функціональність пристроїв – електричні духові шафи в цьому плані значно випереджають пристрої, що працюють на газу. Ще буває, що просто не хочеться перенавчатись, адже рука вже «набита» для роботи з певним типом пристроїв.

Особливості газових духових шаф

Газові духові шафи можуть працювати як на природному, так і на зрідженому газі.

Як вибрати духову шафу

Найчастіше вони мають тільки один пальник, який розташований внизу. У деяких моделей у верхній частині передбачено гриль, але їх дуже мало. Ця деталь ускладнює конструкцію і вимагає додаткової термоізоляції – газ з сопел гриля виходить не вниз, а в сторони і вгору, віддаючи чи не половину тепла на корпус духовки.

Автоматичного регулювання температури в таких пристроїв немає – до кожної духовці треба звикати окремо. Якщо доводиться часто готувати страви, що вимагають дотримання певної температури, то для газової духової шафи доведеться докуповувати термометр. З цієї ж причини такі пристрої досить бідні за функціональними можливостями – автоматиці просто не під силу проводити точні маніпуляції з механічними регуляторами подачі газу.

Також при частому використанні бажано підвести до духовці хорошу витяжку – при роботі печі в повітрі буде накопичуватися чадний газ, який може викликати головні болі.

Головні переваги газових духовок це економічність у використанні та можливість використання в тих місцях, де немає електрики – це ідеальний варіант для дачі, де можна підключити газовий балон і займатися готуванням.

Як вибрати духову шафу

Електричні духові шафи

Крім відносної дорожнечі в експлуатації і неможливості автономного використання, недоліків у цих пристроїв немає. Нагрівальні елементи можуть розташовуватися зверху, знизу і збоку, що дозволяє рівномірно прогрівати страви, що готуються. Підтримання потрібної температури відбувається за допомогою включення і виключення нагрівальних елементів, що вільно реалізується навіть в бюджетних моделях. Відсутність відкритого вогню означає кращу протипожежну безпеку і розширений функціонал включає, наприклад, конвекційний нагрів, досить складно реалізувати в газових печах.

Найбільш функціональні моделі комплектуються парогенератором і магнетроном, що дозволяє об’єднувати в одному корпусі духовку, пароварку і мікрохвильову піч.

Враховуючи, що в середньостатистичної сім’ї духовкою користуються два, від сили три рази в тиждень, витрати на електроенергію навряд чи сильно зростуть. Укупі з широкими можливостями і зручністю використання це робить електричні духові шафи безперечним лідером на ринку, і поступово витісняють моделі, що працюють на газу.

Як вибрати духову шафу

Вбудована або окремо стояча

Всі духові шафи можна розділити на вбудовані, які встановлюються всередину кухонних шаф і  які стоять окремо . Який з них купувати залежить від наявності вільного місця і кухонних меблів, в яку і вбудовується духовка. Також треба враховувати, що духові шафи, що стоять окремо  розташовуються переважно на підлозі, а вбудовувані можуть бути підняті на необхідну висоту.

Як вибрати духову шафу

Вбудованими можуть бути не тільки електричні, але і газові моделі.

Як вибрати духову шафу

В іншому істотних відмінностей немає, але в будь-якому випадку треба розуміти, що під час роботи сильно розігрівається духовка .   моделі, що стоять окремо треба розташовувати хоча б в 10 см від стіни, а у вбудованих передбачати хорошу вентиляцію. Ігнорування цих простих вимог приведе в кращому випадку до відшарування покриття кухонних меблів, а в гіршому до пожежі.

Як вибрати духову шафу

Правила вбудовування духової шафи.

Залежні і незалежні духовки

Залежними називаються ті духові шафи, які виробляються в парі з варочною поверхнею.

Як вибрати духову шафу

Незалежні являють собою тільки духова шафа без додаткових модулів.

Як вибрати духову шафу

Головним чином вибір за цим параметром зводиться до питань дизайну й зручності керування. Справа в тому що залежні пристрої або продаються в парі з варильною панеллю або їх можна підібрати з продукції того ж виробника. Незалежні, в свою чергу, завжди встановлюються окремо і мають свої елементи управління.

Головною перевагою залежних духових шаф є вартість – купувати комплект завжди дешевше, ніж два пристрої окремо. До недоліків в деяких випадках відноситься якраз загальна панель управління: якщо вона вийде з ладу, то перестануть працювати обидва пристрої. Крім того блок управління залежних пристроїв відчутно більший ніж у окремого. Також залежну духовку і варильну панель обов’язково треба розташовувати по сусідству.

Відповідно, перевага незалежних духових шаф полягає у більшій свободі розташування і можливості підібрати до них варильну панель будь-якого виробника, що іноді навіть краще в плані дизайну кухні.

Режими нагрівання газових і електричних духовок

Тут явна перевага у електричних духових шафах. Якщо у газових може бути тільки підігрів знизу, а в моделях з грилем знизу і зверху, то електричні крім прогріву страви з усіх боків дозволяють використовувати такі режими:

Читайте:   Йогуртниця - як вибрати найкращу модель для вашої родини

Розморожування – проводиться при кімнатній температурі. Тени не працюють, а охолодження заморожених продуктів здійснюється вентилятором.

Швидке розморожування – працює один з тенів на мінімальній потужності, а вентилятор роздуває тепле повітря всередині камери. В газовій духовці такий режим неможливий, так як слабкий вогонь буде просто задуватися потоком повітря, створюваним вентилятором.

Стандартний режим – залежно від програми, нагрівачі задіяні разом або окремо.

Прискорений (конвекційний) режим – крім нагрівачів використовується вентилятор. Тени прогрівають продукти за допомогою випромінювання, а вентилятор проганяє по камері гаряче повітря.

Швидкий режим приготування на різних рівнях -включені всі тени і вентилятори, а готуються страви розташовані на різних листах.

Підрум’янення – включений тільки верхній тен. Корисна функція для тих випадків, коли страва вже готова, але не вистачає скоринки, що надає йому такий апетитний вигляд.

Гриль – стандартний або з додатковою циркуляцією повітря навколо страви, що дозволяє домогтися більш рівномірного прогріву його поверхні і отримати хрустку скоринку з усіх боків.

Вирішуючи як вибрати гарну духову шафу, рекомендується звертати увагу на наявність цих режимів, але чи виявляться вони затребуваними — вирішувати тільки вам.

Кулінарна функціональність – що «вміють» газові і електродуховки

Основне завдання будь-якої духової шафи – створити і утримувати всередині себе певну температуру, потрібну для приготування страви. Коли з цим завданням вони «навчилися» справлятися на відмінно, то виробники стали додавати до печей додаткові функції, які прискорюють, спрощують і поліпшують процес приготування. Більшість з них реалізується тільки в электродуховках, але є корисні дрібнички і в газових пристроях.

Функції газових духовок

Механічний спосіб регулювання полум’я не дозволяє створювати будь-яку автоматизацію приготування в газових духовках, так що про автоматичні програми приготування страв думати не доводиться – все виставляється вручну і вимагає постійної уваги.

Потрібна температура виставляється в печі «на око», а якщо потрібна точність, то додатково доведеться докуповувати градусник для духовок, хоча якщо модель не бюджетна, то зазвичай вона їм укомплектована. При цьому температура виставляється методом проби – спочатку прогрівається пічка, а якщо вогонь виставлений неправильно, то він зменшується або додається.

Трохи більша функціональність доступна у моделей з грилем, який дозволяє додатково прогрівати блюдо зверху.

Але при виборі такої духової шафи треба брати до уваги газовий він або електричний – якщо передбачається використовувати духовку на дачі, де немає електрики, то в другому випадку ця функція залишиться незатребуваною.

Як вибрати духову шафу

Додатково газові духові шафи можуть прогрівати страву, що готується  ще і конвективним способом. Це досягається завдяки розміщенню всередині корпусу вентилятора, який буде обдувати гарячим повітрям страва. Треба враховувати, що моделі обладнані таким пристроєм дорожче у виробництві – їм треба робити спеціальні пальники, полум’я яких захищене від протягів, а також комплектувати пічку додатковим захистом, або яка включає полум’я в разі згасання або повністю перекриє подачу газу.

Функції електричних духовок

Завдяки відсутності відкритого полум’я, яке може згаснути від протягу, і наявності електронного управління, електричні духові шафи в плані кулінарного функціоналу дають велику фору своїм газовим аналогам.

Перша перевага полягає в можливості автоматизувати процес приготування, так як електричні тени можуть включатися і вимикатися за заздалегідь заданою програмою. Це дозволяє не просто включити або вимкнути піч в потрібний час, а записувати в пам’ять цілі рецепти, розраховані не тільки на різні страви, але і на різні види м’яса і риби.

Та ж сама властивість використовується для визначення і підтримки потрібної температури — спеціальний датчик відключає живлення, коли повітря всередині печі прогрівається, і включає його, коли він остигає.

Так як верхній і нижній тени часто рівнозначні по потужності, це дозволяє одночасно готувати як мінімум дві страви одночасно, розташовуючи їх у камері на різних рівнях. Якщо включити тільки верхній нагрівач, то страва не пропікається зсередини, а зверху прожарюється апетитна скориночка.

Відсутність відкритого полум’я дає більше можливостей щодо застосування в електричних духовках конвективного обігріву. Реалізовано це за допомогою одного або декількох вентиляторів, які обдують приготовану страву гарячим повітрям і забезпечують його рівномірний прогрів.

Як вибрати духову шафу

Існують моделі з двома незалежними конветорами, які дозволяють одночасно готувати різні страви, на різних рівнях, при цьому не змішуючи їх запахи.

Як вибрати духову шафу

Конструкція духової шафи дозволяє без особливих складнощів оснастити його магнетроном, що дозволяє додати до списку функцій режим мікрохвильовки, коли продукти готуються прогріваються зсередини.

У пристроях класу «еліт» особлива увага приділяється способам приготування їжі зі збереженням у ній максимальної кількості корисних речовин. Такі моделі оснащуються парогенератором і додатковим контейнером для води – при включенні відповідного режиму, духова шафа використовується як пароварка.

Комплектуючі для розширення функціональності

Крім режимів і функцій, спочатку вбудованих в саму піч, існують додаткові аксесуари, якими пристрій може комплектуватися з заводу (із відповідним збільшенням вартості пристрою), або їх завжди можна докупити окремо в разі необхідності і можливості установки.

Рожен. Їм може бути укомплектований як електрична так і газова духова шафа. Незамінна річ для любителів шашликів і барбекю – дозволяє рівномірно пропікатися з усіх боків навіть великі шматки м’яса або цілу курку (в залежності від розмірів духовки). Від вертіла можна і відмовитися, якщо піч обладнана функцією конвективного нагріву – результат використання обох способів приблизно однаковий.

Як вибрати духову шафу

Термощуп. Оригінальний спосіб контролювати температуру при якій відбувається готування. Датчик температури вимірює ступінь нагрівання повітря не в печі, а самого підготовлюваного блюда. Він поміщений в тонкий стрижень з нержавіючої сталі, яким і протикається, наприклад, м’ясо , що готується . Термощуп може бути вбудований в духову шафу спочатку, і тоді це по суті просто ще один датчик з якого зчитуються дані. При цьому використовується дротовий і бездротовий спосіб підключення, а отримана інформація видається на дисплей. Також термощуп може бути куплений окремо, причому не обов’язково прив’язуватися до одного виробника, але в такому разі, не можна гарантувати повну сумісність з обраною моделлю печі.

Читайте:   Який очищувач повітря для квартири краще вибрати - поради експерта

Як вибрати духову шафу

Окремі термометри. Не всі шафи, особливо газові бюджетні, можуть показувати температуру всередині нагрівальної камери, тому в парі з ними використовуються механічні термометри, які придбаваються окремо (або йдуть як бонус від магазину). Температуру вони показують за рахунок розширення пружини, на якій закріплена стрілка, що показує на шкалі рівень прогріву духовки. Єдина незручність їх використання полягає в тому, що доводиться спочатку витягувати з печі термометр, а потім діставати саму страву.

Як вибрати духову шафу

Вбудований будильник – добре, коли він з гучним і противним звуком. Якщо у печах з електронним типом управління крім таймера можуть бути ще і датчики, що реагують на запах гару і вимкнути духовку, то пристрої з газовим типом нагріву таким похвалитися не можуть. Якщо забути про приготоване блюдо і не почути будильник, то перспектива замовлення піци з ресторану зростає з кожною секундою.

Методи очищення духовок

Вирішуючи яку вибрати духовку, окрему увагу треба приділити можливим методів утримання її в чистоті, адже навіть при самому дбайливому поводженні, кожна піч періодично потребує в чищенні. Щоб у майбутньому витрачати на цей процес якомога менше часу, варто заздалегідь продумати, якими методами вона буде очищатися від бруду і жиру:

Традиційний спосіб – вода, миючий засіб, губка, і багато терпіння. Застосовується для газових і електричних духовок.

Гідролізна очищення – в цілому, той же традиційний метод очищення, але спочатку ставиться в духовку деко з водою, яка перетворюється в пар і розм’якшує увесь накопичений на стінках печі бруд. Частина її можливо навіть стече на деко, але решту прибирати буде набагато простіше. Газовим пальникам пар не страшний, електричні тени герметичні, тому спосіб можна використовувати в обох видах печей. Бажано після процедури дати пристроям добре просохнути.

Піролізний метод – досить простий сам по собі, але його використання допускається тільки в тому випадку, якщо у духовки, газової або електричної, відповідний матеріал стінок камери. Полягає він у прожарюванні порожньої камери до такої температури, коли бруд просто згорає сам по собі. Коли піч охолоне приблизно до 50-60 градусів, то залишається пройтися по стінках вологою ганчіркою.

Каталітичний спосіб – в чомусь схожий з попереднім але прогрівання виконується при менших температурах. Це можливо в духовках будь-якого типу, стіни яких покриті спеціальною емаллю, що містить каталізатор – при нагріванні він виділяється і розщеплює жир, що накопичився на поверхні . Приготування зазвичай відбувається при температурах 180-250 градусів, а каталізатор виділяється при нагріванні від 300, тому в їжу він гарантовано не потрапить. Під дією каталізатора жир стає крихким і легко стирається губкою. Єдиний мінус методу – каталізатор видихається через 5 – 8 років експлуатації печі, але панелі з емаллю можна замінити.

Дверцята духовки

Існує три види дверцят духовки залежно від механізму відкривання. Дверцята можуть бути відкидної, навісний і висувний.

Відкидна дверцята це найбільш поширений варіант, але він не завжди зручний, особливо на кухнях невеликого розміру. З іншого боку такі дверцята дозволяють поставити на неї деко перед його установкою в духовку або відразу після його витягу, іноді це дуже зручно.

Як вибрати духову шафу

Навісні дверцята відкриваються вправо або вліво. Вони зручні в тому випадку, коли духовка встановлена не на підлозі, а вбудована в шафу на рівні грудей.

Як вибрати духову шафу

Висувні дверцята передбачають таку конструкцію при якій дека фіксуються на ній і висуваються разом з нею. При використанні такої системи вам не доведеться занурювати руки всередину духовки.

Як вибрати духову шафу

Більшість дверцят духовок мають подвійне скло. Але зустрічаються моделі і з трьома і навіть чотирма вікнами. Чим більше стекол у дверцята тим кращою теплоізоляцією має духовка. Це впливає як на час приготування їжі, так і на безпеку так як зменшується ризик обпектися. Тому тут працює правило чим більше — тим краще.

Вибір системи управління

Всі газові духовки регулюються механічним способом – на панелі управління розташовуються ручки та перемикачі, якими контролюється подача газу і включення необхідних режимів.

Як вибрати духову шафу

Електричні печі, залежно від вартості моделі управляються електромеханічним або електронним способом. У першому випадку це кілька поворотних регуляторів, які механічно ні з чим не пов’язані, а тільки замикають контакти керуючи включення режимів. Один з регуляторів виставляє робочу температуру, другий – режим нагріву, це третій таймер, який або відключає живлення печі або подає звуковий сигнал про закінчення готування. Залежно від функціональності регуляторів може бути більше, але ці три будуть присутні в будь-якому випадку.

Повністю електронне управління реалізовано на кнопках або сенсорах. Поруч з ними завжди розташований дисплей, на якому відображається вся інформація про включену програму, а також на нього виводиться інформація з датчиків. Топові моделі оснащуються сенсорним екраном, на який інформація виводиться так само як на смартфон або планшет – якщо дисплей маленький, то це не є ознакою невеликої кількості функцій – інформацію на екрані можна перегортати, як меню в тому ж смартфоні.

Як вибрати духову шафу

Нерідко в печах встановлюються комбіноване управління, коли всі точні функції виставляються сенсором, а основні механічними регуляторами.

Як вибрати духову шафу

Найнадійнішим вважається електромеханічний тип управління – по суті, в ньому нема чому ламатися, на відміну від сенсорних екранів, у яких невеликий запас міцності, плюс велика ймовірність вийти з ладу при дії на них температури вище 70 градусів.

Габарити духовки і корисний об’єм

За зовнішніми габаритами духові шафи умовно бувають стандартними, компактними або вузькими.
Стандартні повнорозмірні печі виготовляються шириною 60-90 см, висотою близько 60 см і глибиною 50-55 см. При цьому корисний об’єм знаходиться в межах 55-68 літрів, чого більш ніж достатньо для приготування страви на велику сім’ю.

Читайте:   При выборе кондиционера учитывайте все

Компактні пристрої від повнорозмірних відрізняються меншою висотою – близько 45 см, а вузькі володіють таким же розміром в ширину. Обсяг таких духових шаф до 45 літрів.

Як вибрати духову шафу

Це далеко не всі розміри, приміром, є міні-духовки на 5 – 15 літрів корисного об’єму. У будь-якому випадку при покупці треба орієнтуватися на наявність вільного місця на кухні, і вибирати місце для духовки, щоб до нього був вільний доступ, а її дверцята вільно відкривалися.

Як вибрати духову шафу

Листи і комплектація

Кількість і розмір листів, які йдуть в комплекті з піччю не є стандартними – кожен виробник може комплектувати їх по своєму. Цей момент треба обов’язково уточнювати при покупці, щоб у разі необхідності докупити потрібний лист. Обов’язковими вважається наявність хоча б двох цільних листів (однакової чи різної глибини) і решітки для запікання.

Деякі виробники прямо «з коробки» пропонують емальовані листи, або з покриттям, що забезпечує  антипригарний ефект або запобігає деформації металу при впливі високих температур. Іноді в комплектацію входить і скляне деко – це може бути бонус при покупці елітної моделі печі.

Як вибрати духову шафу

Як вибрати духову шафу

Як вибрати духову шафу

Як вибрати духову шафу

У сучасних моделях духових шаф є як мінімум один комплект телескопічних направляючих. Вони запобігають перекидання дека під час його діставання з печі, а деякі моделі ще і оберігають задню стінку печі від ударів при завантаженні. Ще це просто зручно – деко «телескопів» рухається набагато легше, ніж за стандартними направляючими. При виборі печі рекомендується звернути увагу на цей аксесуар і на його кількість. Він може бути один, що переставляється на будь-який рівень або окремий для всіх напрявляючих відразу. Якщо «телескопів» немає або їх мало, то треба уточнити можливість їх придбання та установки окремо.

Як вибрати духову шафу

Телескопічні направляючі.

Як вибрати духову шафу

Телескопічні направляючі встановлені в духовці.

Системи безпеки

Так як духовка це зона підвищеної температури, щоб правильно вибрати духову шафу, треба приділяти увагу не тільки якості приготування страв, але і наявності в пристрої різних захисних пристосувань. Особливо це питання актуальне якщо в сім’ї є маленькі діти.

Система охолодження

Так як духова шафа найчастіше вбудовується в меблі, то дуже важливо, щоб його зовнішні стінки залишалися прийнятної температури. Для цього до нього підводиться витяжка, а в місцях зіткнення з меблями встановлюються датчики, які вимкнуть пристрій при виникненні на стінках небезпечної температури. Також важлива система попередження опіків, що контролює температуру дверцят духовки. Великих хитрощів тут немає – просто в ній використовується від двох до чотирьох стекол, простір між якими окремий вентилятор продуває холодним повітрям, який зазвичай забирається з-під нижньої частини шафи.

Освітлення

Здавалося б, ця функція далека від питань безпеки, але враховуючи, що печі, обладнані якісним підсвічуванням, не доводиться зайвий раз відкривати-закривати, вона значно зменшує ймовірність отримати опік, особливо якщо піч бюджетна та не обладнана системою охолодження дверцят.

Блокування

Їх кількість і призначення залежать від типу духової шафи. Пристрій, що працює на газу, обов’язково має систему «газ-контроль», яка перекриває подачу газу при загасанні полум’я. У печах з електронним сенсорним управлінням в обов’язковому порядку є блокування екрану від випадкових натискань, запобігає зміна програми дитиною. Якщо у пристрої застосовується метод очищення каталітичний, то на час його роботи від випадкового відкривання повинні блокуватися дверцята печі. Цей же захист може встановлюватися і при звичайному режимі роботи.

Виробники духових шаф

Однозначно вибрати кращого виробника не вийде, так як лідери є в виробництві певних типів обладнання або ж окремої цінової категорії. Якщо купується духова шафа середнього або верхнього цінового сегмента, то рекомендується звертати увагу навіть не на самого виробника, а на наявність в регіоні його сервісних центрів.

Найвідоміші торгові марки, найчастіше зустрічаються в магазинах:

Gorenje.

Як вибрати духову шафу

Заслужено є одним з лідерів ринку і пропонує продукцію в середньому і високому ціновому сегменті, з відповідною якістю і функціональністю.

Siemens.

Як вибрати духову шафу

Німецька торгова марка, що є одним із законодавців моди у галузі, постійно оновлюючи свою продукцію передовим функціоналом власних розробок. Відгуки користувачів характеризують цю техніку, як надійну і довговічну.

Ariston.

Як вибрати духову шафу

Спеціалізується на продукції середнього класу, пропонуючи покупцям функціональні пристрої за доступними цінами. Також в лінійках є бюджетні і Топові моделі, але їх вибір не надто широкий.

Bosch.

Як вибрати духову шафу

Одна з найстаріших компаній на ринку, що спеціалізується на газових і електричних духових шафах. Крім надійності, функціональності і зовнішньої привабливості, її продукція відрізняється демократичними цінами, так як у виробництві використовуються власні розробки.

Gefest.

Як вибрати духову шафу

Білоруська торгова марка, спочатку зайняла нішу недорогих і якісних електричних і газових духових шаф.

Zanussi.

Як вибрати духову шафу

Італійський виробник, розробляє лінію продукції для всіх цінових категорій, пропонуючи покупцям пристрої різної функціональності, незмінно високої якості.

Candy.

Як вибрати духову шафу

Компанія спеціалізується на виробництві бюджетних духових шаф, які якістю і вартістю дають фору найближчим конкурентам.

Miele.

Як вибрати духову шафу

Назва бренду мало відомо широкому колу покупців – компанія орієнтована виключно на продукцію класу «еліт», з відповідними якістю і ціною. Крім надійності і функціональності, велика увага приділяється тому, як духові шафи впишуться в інтер’єр кухні.

Electrolux.

Як вибрати духову шафу

Один з родоначальників галузі, без перебільшення знає про духові шафи все. У виробництво запускає виключно свої розробки, самостійно виготовляючи кожну з комплектуючих.

Smeg.

Як вибрати духову шафу

Ще один представник нечисленних виробників духових шаф, орієнтованих на покупців з високими запитами, готових платити відповідні гроші за якість та ексклюзив.

Це далеко не всі відомі виробники – також при виборі можна придивлятися до таких брендів як Hansa, Beko, Indesit, Kuppersberg, Fornelli, Maunfeld, Ardesia, Hotpoint-Ariston, та інших, які не потрапили в цей список, але випускають духові шафи гідної якості.

Відео. Як вибрати духову шафу

Поділитись:

Рекомендуем прочитать:




Залишити коментар

Ваш email не будет опублікований.Необхідні поля відмічені *

*