Не секрет, що більшість продуктів (і це м’яко сказано), наявних у продажу, в тій чи іншій мірі містять «хімію». Не виняток і різні соки. Природно, що напій, приготований в домашніх умовах, з урожаю, зібраного у власному саду, набагато корисніше у всіх відносинах (не кажучи вже про собівартість), ніж покупний.
Але ось як вибрати оптимальну модель соковижималки для вашого будинку – питання не такий вже і просте. Якщо, звичайно, не все одно, скільки доведеться заплатити і стануть в нагоді в практичній діяльності всі її можливості. Ось із цим і розберемося за принципом «від простого до складного».
Відзначимо лише основні критерії оцінки доцільності придбання. А про всі «принади» конкретної соковижималки (ах, який дизайн тощо) із задоволенням розповість менеджер. Ці молоді люди настільки балакучі, що у автора просто не вийде забрати у них пальму першості в інформуванні читача в таких деталях.
Зміст статті (Содержание)
Типи соковижималок
«Цитрусові»
Є інша поширена назва – «глечик». Це найпростіші, а тому й дешеві соковижималки, призначені для отримання соку тільки з цитрусових. В принципі, їх функціональність ними і обмежена. Але з лимона, апельсина та інших плодів напій вони роблять чудовий. На думку тих, хто пробував в роботі різні типи подібних пристроїв, саме такі соковижималки відцентрового типу дозволяють отримати найбільш якісний сік.
Шнекові прилади
Друга (популярна) назва – «цитрус-прес». Вже зрозуміло, що сік виходить в результаті тиску завантаженої «сировини». У таких моделях можна отримувати сік з м’яких плодів, пророслих зерен, які використовуються в якості компонента для напою. Можлива обробка і деяких овочів (наприклад, томатів). По відношенню до «глечика» відрізняються більшою сферою використання.
Відцентрові
По суті, це комбінований (універсальний) варіант, в якому є і центрифуга, і штовхач. Плюс до цього – тертушка (для перетворення завантаженого плода у рідку масу, як в блендері) і сепаратор (для відділення рідини від м’якоті). В горловину таких моделей можуть закладатися практично будь-які фрукти і овочі.
Вказувати навіть приблизну вартість не має сенсу. Асортимент величезний, і ціни сильно відрізняються.
Основні параметри для вибору
Кожна господиня вважає за краще працювати з певним набором плодів і фруктів. Тому розглянемо всі абсолютно неупереджено, а висновки шановний читач зробить самостійно.
Потужність
Даний параметр є більш актуальним для відцентрових моделей. Від нього в прямій залежності інший – швидкість центрифуги. Чим вона більше, тим якісніше віджимається «сировина», а значить, і продуктивність вище.
Що порекомендувати для побутового використання:
- Моделі шнекові – досить 0,15 кВт.
- Відцентрові – в межах від 0,5 до 1 кВт.
- «Цитрусові» – цілком вистачить і 50 Вт.
Тип сепаратора
- Циліндричний. Плюс – мінімум відходів. Мінус – потребує постійного очищення від м’якоті.
- Конічний. Плюс – обслуговування практично не потрібно. Мінус – частина рідини йде разом з макухою.
Посудина
Пластик менш надійний, ніж метал. Але його перевага – прозорість і наявність рисок на корпусі. Кому така важлива складова процесу, як точна дозування, то варто купувати модель саме з пластиковою ємністю.
Регулювання швидкості
Тільки на відцентрових соковижималках. Досить зручно вибирати кількість обертів в залежності від того, які плоди обробляються. Скільки передбачено швидкостей? Чим ширше діапазон, тим більше можливостей, так і значно зручніше віджимати сік.
Горловина
Її перетин визначає, які плоди можна завантажити повністю, а які доведеться розрізати на частини. Параметр не особливо важливий, але враховувати його іноді варто.
Контейнер для збору макухи
Те, що від його місткості залежить періодичність зупинки соковижималки, пояснювати не варто. Справа в іншому – як він знімається?
Елементи безпеки
Наприклад, автоматичне відключення ел/ланцюга при піднятті кришки. В документації на прилад все це має бути відображено окремим пунктом.