Щоб мати можливість якомога частіше радувати себе й близьких смачними стравами, одного лише таланту кухаря недостатньо, потрібно ще й зі знанням справи підібрана кухонна техніка. І в першу чергу мова йде про духовій шафі, адже, як правило, саме в ньому створюються справжні кулінарні шедеври.
Асортимент наявних сьогодні на ринку духовок вражає уяву і вводить в стан розгубленості. Як правильно вибрати вбудовану електричну духову шафу, щоб не просто витратити гроші, а й отримати справжнього помічника на кухні? Завдання складне, але цілком вирішуване…
Зміст статті (Содержание)
- 1 Вибираємо тип виконання – незалежні і залежні вбудовані духові шафи
- 2 Габарити духовки і правила вбудовування
- 3 Методи очищення духовок
- 4 Вибір системи управління
- 5 Визначаємося з кулінарним функціоналом
- 6 Дверцята духовки
- 7 Комплектація
- 8 Потужність та енергоефективність
- 9 Деякі питання безпеки
- 10 Дизайн духової шафи
Вибираємо тип виконання – незалежні і залежні вбудовані духові шафи
Більшість що випускаються сьогодні духових шаф – незалежні побутові прилади. Вони мають власну систему управління, і їх робота ніяк не пов’язана з роботою інших кухонних агрегатів. Для багатьох користувачів це є величезною перевагою, адже таку духовку можна розмістити у будь-якому місці кухні (наприклад, в шафі-колоні для вбудованої техніки) на максимально зручній для вас висоті.
Існує й альтернативний варіант – залежна духова шафа. Вана продається в комплекті з варильної поверхнею і має загальну з нею панель управління, розміщену на фронтальній поверхні духовки. Якщо ви спочатку плануєте купити і той, і інший кухонний агрегат, то придбання такого комплекту – реальний шанс для вас, щоб заощадити, адже він обійдеться вам значно дешевше, ніж духовка і варильна поверхня, куплені окремо. Крім того, елементи комплекту зазвичай виконані в єдиному стилі, а значить, вам не доведеться тримати в голові ще й питання про сумісність техніки між собою по дизайну.
Деякі виробники залишають за покупцем можливість вибору, випускаючи декілька моделей варильних поверхонь, сумісних з цією моделлю духової шафи. На цьому переваги залежних духовок закінчуються, далі слідує, на жаль, цілий ряд мінусів.
- По-перше, суміщена панель управління часто виглядає дещо перевантажене керуючими елементами.
- По-друге, існують обмеження розміщення духової шафи: варильна поверхня і духовка повинні розташовуватися в безпосередній близькості один від одного, а оскільки перша завжди встановлюється на певному рівні, доступ до другої ви неминуче зможете отримати, лише зігнувшись.
- Третій і самий істотний недолік залежних комплектів полягає в тому, що якщо з якоїсь причини у вас вийде з ладу духова шафа, ви з великою ймовірністю втратите можливості користуватися і варильної поверхнею.
Габарити духовки і правила вбудовування
Існує кілька типорозмірів духових шаф. Ширина та висота повнорозмірної (стандартної) духовки складають 60 см. Компактні при тій же ширині трохи нижче – 40-45 см, а вузькі, навпаки, при стандартній висоті мають меншу ширину – лише 45 см. Компактні і особливо вузькі духові шафи – ідеальний варіант для маленьких кухонь. Є на ринку і моделі зі збільшеною до 90 см завширшки, їх висота, як і у компактних духовок, становить 45 см. Глибина всіх перерахованих типів духових шаф приблизно однакова – 55-60 см, адже даний параметр визначається глибиною кухонного гарнітура, а тут існує диктований питанням зручності стандарт.
Відповідь на питання, яку вбудовану електричну духову шафу краще вибрати, в першу чергу залежить від розміру приміщення, яким ви володієте. Більшість наших співвітчизників досі є власниками неймовірно крихітних кухонь, де боротьба йде за кожен вільний сантиметр простору. А оскільки і таку кухню хочеться укомплектувати всією необхідною технікою, доводиться чимось жертвувати, в даному випадку – розміром духовки. Втім, не обов’язково це буде жертва: якщо у вас невелика сім’я і, отже, готуєте ви не багато, то гнатися за моделлю великого об’єму просто немає ніякої необхідності.
Вважаємо за потрібне застерегти вас від однієї досить поширеної помилки. Якщо, прочитавши на ціннику вподобаної вам моделі її монтажні розміри, ви з радістю потираете руки від думки, що вдасться провести дану духовку у відведену для неї нішу, поспішаємо вас розчарувати – це духова шафа вам не підходить, і потрібно шукати інший варіант. Слово «втиснути» для вбудованої техніки неприйнятно. Духовка є потужним джерелом тепла, а значить, і меблі, що знаходяться в тісному контакті з її стінками, теж будуть нагріватися. Регулярний перегрів останньої неминуче стане причиною поступового руйнування (не виключений і найгірший результат – загоряння). Тому при вбудовуванні нагрівальної техніки в меблі слід передбачити вентиляційні зазори між стінками.
Відстань між духовою шафою і бічними стінками ніші, в яку він буде вбудований, повинно бути не менше 5 мм з кожного боку, а від дна духовки до «підлоги» ніші – не менше 85 мм. Задні стінки повинні бути розділені хоча б 40 мм вільного простору (часто задню стінку ніші просто прибирають).
Наведені вище цифри є якимись загальними рекомендаціями. У різних моделей можуть бути свої особливості монтажу, і слід орієнтуватися в першу чергу на інформацію, що міститься в інструкції з експлуатації.
Методи очищення духовок
Багато люблять створювати в духових шафах різні кулінарні шедеври, практично всі обожнюють ці свіжоспечені страви поглинати, але при цьому ніхто не горить бажанням відмивати забризкані жиром стінки духовки. Сучасні технології дозволяють істотно полегшити цей процес, однак, духові шафи, в яких ці технології реалізовані, коштують значно дорожче. З яким же способом очищення вибрати духовку і чи варто взагалі за це переплачувати?
Традиційний
Недорогі моделі, внутрішні стінки яких покриті звичайною термостійкою емаллю, припускають традиційне очищення вручну, за допомогою губки і миючого засобу.
Слід зауважити, що якщо не збирати бруд роками, а проводити очищення регулярно, після кожного готування, то це не так вже й складно.
Каталітичний
У більшості моделей середнього цінового сегмента реалізований метод очищення каталітичний. Стінки робочої камери в таких духовках (часто не всі, а тільки задня) покриті особливою емаллю, що містить каталізатор. Останній сприяє розщепленню жиру на воду та вуглець, це відбувається при підвищених температурах, безпосередньо в процесі готування. Коли духовка охолоне, залишиться видалити вологою губкою накопичилася в результаті каталітичного процесу сажу. Недоліком такого методу є зниження активності каталізатора через 5-7 років активної експлуатації духової шафи.
Піролітичний
У моделях преміум-класу часто використовується більш ефективний спосіб очищення – піролітичний. При його активації духова шафа розігрівається до 500°С, при такій високій температурі жир просто згоряє. Після подібного самоочищення досить протерти стінки духовки вологою ганчіркою або губкою, щоб прибрати невелику кількість продукту піролізу – сажі. Такий метод сприяє додатковим витратам електроенергії, а духовки, в яких він реалізований, найдорожчі, але, незважаючи на це, піроліз користується великою популярністю у споживачів.
Пароводяний
В останні роки популярність набрав ще один спосіб очищення – пароводяний. Він досить простий і економічний, але при цьому досить ефективний. У духовку встановлюється деко з невеликою кількістю води і активується режим очищення. В результаті нагрівання рідини утворюється пар, який розм’якшує забруднення на стінках робочої камери, і вони легко видаляються механічним шляхом. Подібним методом можуть скористатися навіть володарі найдешевших духовок, адже, щоб запустити процес пароутворення, зовсім не обов’язково мати спеціальну кнопку на панелі управління – досить просто розігріти робочу камеру до 70-90°С.
Вибір системи управління
Зручність користування духовою шафою значною мірою визначається способом реалізації його системи управління. Тут можливі два варіанти – електромеханічне і електронне управління.
Наявність електромеханічного блоку управління істотно знижує вартість агрегату, але все ж головна його перевага – простота. Навіть якщо ви не обмежені в коштах, але техніку купуєте для когось зі своїх старших родичів, при вирішенні питання, яку вбудовану електричну духовку вибрати – з електромеханічним управлінням або електронним, перевагу слід віддати першій: літні люди, як правило, не комфортно відчувають себе при спілкуванні з сучасною електронікою.
Електромеханічний же блок управління представлений трьома звичними всім поворотними перемикачами: один призначений для виставлення температури, другий – таймер – необхідний для контролю за часом роботи духовки, за допомогою третього вибирається режим нагрівання. Іноді поворотні перемикачі роблять втоплені в корпус приладу, але це не вносить яких-небуть принципових змін в їх функціонування, а лише спрощує процес очищення панелі від бруду.
У духових шафах з електронним управлінням виставлення всіх необхідних параметрів роботи здійснюється за допомогою кнопок або, частіше, сенсорних полів. Зазвичай електронне управління передбачає наявність спеціального дисплея, що виводить інформацію про обраний режим, температуру, час готування і т. д.
Сьогодні можна зустріти моделі з досить великими кольоровими сенсорними дисплеями. Останні не просто відображають інформацію про роботу духовки, а візуалізують процес «спілкування» користувача з нею. Управління подібною технікою нагадує управління сучасними цифровими гаджетами – з перегортанням сторінок, меню, вибором потрібних пунктів шляхом дотику до відповідних іконок на дисплеї і т. д. Якщо ви належите до тієї категорії людей, які готові на будь-які витрати заради володіння самою передовою технікою, то можете навіть пошукати духову шафу, що дозволяє через USB-порт завантажувати різні дані, в тому числі рецепти та фотографії готових страв – сьогодні існують і такі.
Електронна система управління не просто розширює можливості духовки, дозволяючи реалізовувати різні автоматичні цикли, задавати час включення або відключення, точніше контролювати час і температуру. Вона забезпечує інший рівень зручності користування побутовою технікою. Але у електроніки крім високої вартості є ще один істотний недолік – ймовірність її виходу з ладу значно вища, ніж у електромеханіки.
Визначаємося з кулінарним функціоналом
Більшість сучасних духових шаф являють собою багатофункціональні пристрої. Від того, що вміє ваша духовка, залежить, наскільки ви зможете реалізувати свій кулінарний потенціал.
Режими нагріву
Приготування різних продуктів вимагає різної температури і різної швидкості нагріву. З цього випливає, що чим більше режимів нагріву у духової шафи, тим різноманітнішим буде список страв, які ви зможете в ньому приготувати, тим більше у вас буде можливостей для різних кулінарних експериментів. Бюджетні електродуховки, як правило, мають верхнє, нижнє і комбінованє (верхнє + нижнє) нагрівання, а також режим гриля.
У більш дорогих моделей до класичних режимів нагріву додаються конвекційні. На задній стінці таких духових шаф є вентилятор, навколо якого розміщено кільцевий нагрівальний елемент. Вентилятор сприяє швидкому і рівномірному розподілу нагрітого повітря по всій робочій камері.
Додаткові режими
Духовки шафи з електронним управлінням часто мають ряд додаткових режимів, що значно розширюють функціонал пристрою. Наявність конвекційного вентилятора дозволяє реалізувати режим обережного розморожування продуктів: нагрівальні елементи в цьому режимі не включаються, а вентилятор ганяє по камері повітря кімнатної температури. Програми «Гасіння» і «Бажання» розроблено для повільного приготування продуктів при відносно низьких температурах, що сприяє максимальному збереженню в них корисних речовин. Режим «Бродіння» можна використовувати для приготування в домашніх умовах йогурту, підйому дріжджового тіста і т. д.
Функція пароварки
У деяких сучасних моделей духовок є режим парової обробки. В більшості випадків це не приготування на пару, а саме симбіоз парової і теплової обробки продуктів. Втім, у продажу є духовки з особливою конструкцією парогенератора – такі можна використовувати в якості класичних пароварок.
СВЧ-модуль
Електрична духова шафа може бути укомплектована вбудованим СВЧ-модулем. В результаті ви отримуєте два приладу в одному, який можна використовувати і як духовку, і як мікрохвильовку. Більш того, при бажанні ви можете комбінувати звичайне нагрівання з мікрохвильовим, що дозволяє відчутно скоротити час приготування їжі.
Автоматичні програми
Істотно спростити процес приготування різних страв допоможуть автоматичні програми, вбудовані в пам’ять духової шафи з електронним управлінням. Користувачеві досить вказати тип продукту (м’ясо, риба, овочі тощо), вибрати один із запропонованих йому на вибір видів страв, які можна приготувати з цього продукту, ввести вагу продукту. Далі духовка діє сама: орієнтуючись на закладені в її пам’ять алгоритми, вона вибирає температурний режим і визначає час процесу, і після деякого часу ви отримуєте готовий обід. Кількість встановлених автоматичних програм у різних моделей різний, але може досягати декількох десятків. Деякі сучасні духовки преміум-класу дозволяють користувачеві оновлювати програмне забезпечення, завантажуючи нові автопрограми на додаток до вже наявних, а також зберігати свої власні алгоритми приготування.
Вертел
Якщо в якості головної страви святкового вечері ви часто запікаєте цілі тушки птиці або великі шматки м’яса, вам знадобиться вертел. Обертовий від спеціально призначеного для нього електроприводу вертел допоможе рівномірно прогріти продукт, зробити вашу коронну страву ще більш смачною і привабливою.
Втім, якщо у вашій духовці є режим конвекційного нагріву, то від гриля можна і відмовитися. З його функцією відмінно впорається і вентилятор: в даному випадку не продукти будуть обертатися в гарячому повітрі, а гаряче повітря навколо продуктів – ефект буде той же самий, а значить, м’ясо на решітці в результаті приготується не гірше, ніж на рожні.
Термощуп
При запіканні великих шматків м’яса буває важко оцінити, наскільки температура всередині шматка відрізняється від температури повітря в робочій камері, а отже, і зробити припущення про ступінь готовності продукту. Вам на допомогу прийде термощуп – термометр, що вимірює температуру всередині продукту, який готується. Коли необхідна температура буде досягнута, термощуп «повідомить» про це систему управління, а та в свою чергу повідомляє про це користувача або зробить автовідключення.
Дверцята духовки
Дверцята більшості духових шаф відкриваються традиційним способом, відкидаючись вперед. Це не завжди зручно (особливо на маленьких кухнях), але всі ми настільки до цього звикли, що не уявляємо собі іншого.
Однак інші варіанти теж існують. Якщо духовка буде встановлена не під варильною поверхнею, а на рівні грудей користувача, то більше підійде модель з наддувним дверцятами, що відкривається вліво або вправо.
Зустрічаються також духовки з дверцятами, висувними: листи в цьому випадку фіксуються на дверцятах і висуваються разом з нею. Завдяки такій конструкції не доводиться садити руки в гарячу духовку. Страви, що готуються, можна викотити і добре розглянути.
Слід сказати кілька слів і про застеклення. Більшість духовок має дверцята з подвійним склом. Однак, чим більше стекол, тим краща теплоізоляція духової шафи, а значить, зменшується і час готування їжі, і ризик обпектися, ненароком доторкнувшись до зовнішнього скла. Тому сьогодні нерідко можна зустріти моделі з трьох – і навіть чотирьохкамерними склопакетами.
Комплектація
Стандартна комплектація духової шафи зазвичай включає решітки для смаження і запікання і два-три металеві дека. Листи можуть мати звичайне емальоване або ж антипригарне покриття, бути однакової або різної глибини. У деяких духовках є скляний лист, камінь для випічки хліба і багато іншого.
Крім металевих листів в комплект можуть входити ще телескопічні направляючі для них. Використання телескопічних направляючих спрощує витяг дек, так як вони дуже легко рухаються по спеціальних напрямних. Телескопічні направляючі можуть бути виконані під один або кілька листів.
Ідеальним варіантом для вас буде, якщо виробник пропонує купити подібні додаткові аксесуари окремо, а не в комплекті з духовою шафою – не факт, що всі вони вам знадобляться, а в цьому випадку і платити за них недоцільно.
Потужність та енергоефективність
Від потужності електронагрівального приладу безпосередньо залежить максимальна температура, якої він може досягти. Так, наприклад, духова шафа потужністю 3-5 кВт здатна розігрітися до 500°C. Така температура може знадобитися, тільки якщо в даній духовці передбачений спосіб очищення піролітичний, а для приготування їжі подібна температура явно надлишкова – будь-які продукти при 500°C просто перетворяться на вугілля. З цього випливає, що потужності 2-3 кВт для середньостатистичного духової шафи цілком достатня. Потужність більшості духовок, що випускаються потрапляє саме в цей діапазон, але можна знайти більш і менш потужні моделі (від 1 до 4 кВт).
Розмова про взаємозв’язок між споживаною потужністю і температурою розігріву є марною без згадки про таке поняття, як енергоефективність. Сучасні духовки мають високі показники енергоефективності – як мінімум, А або В, а частіше навіть А+, А++, А+++. Чим вище енергоефективність духової шафи, тим вона дорожча, але зате менше витрата електроенергії при її роботі і, відповідно, менші ваші рахунки за комунальні послуги.
Деякі питання безпеки
Система охолодження
Для безпечної експлуатації духової шафи потрібно, щоб вона, будучи гарячою всередині, залишалася холодною зовні. Це вбереже вас від опіків при випадковому дотику до розжарених дверцят, електроніку духовки від виходу з ладу, а меблі, що знаходиться у безпосередній близькості від псування або загоряння в результаті перегріву. Для цих цілей служить спеціальний вентилятор, який починає працювати при включенні будь-якого нагрівального елемента. Цей вентилятор втягує холодне повітря під нижньою частиною духової шафи, жене його через порожнини вздовж зовнішніх стінок і виштовхує вже гарячий потік через спеціальні отвори, що знаходяться над дверцятами. В результаті навколо духовки створюється повітряний бар’єр, що запобігає перегріву зовнішнього контуру і утворення конденсату. Подібна технологія, називана тангенціальним охолодженням, реалізована в багатьох сучасних духових шафах.
Освітлення
Здавалося б, освітлення духовки – функція, необхідність якої повинна бути очевидна навіть людям, які не займаються самостійно приготуванням їжі, але чомусь деякі виробники про неї забувають. Потреба у візуальному контролі за процесом приготування страви в умовах відсутності підсвічування підштовхує господинь до більш частого відкривання дверцят духовки. А це означає збільшення тепловтрат і… зростання ймовірності випадкового опіку.
Блокування
Батькам маленьких дітей буде цікава можливість блокування дверцят духовки при включенні, а також блокування панелі керування з метою захисту від несанкціонованої зміни режиму. Такою функцією можуть похвалитися далеко не всі моделі, тому перед тим як вибрати вбудовану електричну духовку, поцікавтеся наявністю у неї захисту від дітей».
Дизайн духової шафи
Для багатьох дизайн духової шафи не менш важливий, ніж його технічні характеристики або функціональні можливості. Це не дивно, адже господиня проводить на кухні досить багато часу, і якщо спостерігається невідповідність стилів присутньої там техніки і меблів буде викликати у неї естетичний дискомфорт, це неминуче позначиться на її настрої і, як наслідок цього, на якості приготованих нею страв.
Сьогодні у продажу є духовки найрізноманітнішого дизайну. Якщо класичні чорний і металік вас не влаштовують, завжди можна підібрати модель іншого кольору, більш відповідної вашого інтер’єру. Не до душі традиційний хай-тек? – знайдеться колекція техніки в стилі ретро. Виробники намагаються передбачити побажання покупців, а отже, чого б ви не захотіли рано чи пізно обов’язково знайдеться.