Середньостатистичний городянин навряд чи внесе електричну сушарку для овочів і фруктів список найважливіших побутових приладів. Інша справа затяті дачники, грибники і заміські жителі. Їм сушарка допоможе зберегти на зиму десятки кілограмів урожаю без втрати корисних властивостей і величезних витрат електроенергії. Як же вибрати дегідратор, щоб він служив довгі роки, а приготування запасів не забирало багато часу і сил?
Зміст статті (Содержание)
Інфрачервона або конвекційна?
За принципом роботи сушарки поділяються на конвекційні та інфрачервоні. В основі конвекційних лежить нагрівальний елемент з вентилятором, який переміщує тепле повітря всередині корпусу. Це найбільш поширений варіант. Більшість моделей оснащені 3-5 листами, але зустрічаються агрегати з 10-15 і навіть 30. Істотний недолік конвекційного приладу – високий рівень шуму.
Інфрачервоні сушарки- “дегідраторы” коштують дорожче. При їх використанні вдається максимально повно зберігати вітаміни і смак продуктів. Вони працюють абсолютно безшумно, так як принцип їх дії заснований на тому, що хвилі інфрачервоного спектру проникають на кілька міліметрів вглиб плода і нагрівають його (подібно сонцю).
За один раз у побутовій моделі можна переробити 3-4 кг фруктів або овочів, одне обмеження – вони повинні бути не товще, ніж рекомендовано виробником пристрою. Чорнослив або гриби повністю в такому апараті не висушити. Самий компактний варіант – інфрачервоний килимок, на якому можна висушити зелень або лікарські трави.
Розмір, потужність і форма
Досвідчені городники стверджують, що занадто великих сушарок не буває. Вітчизняні «Вітерці» здатні за один раз висушити кілька відер яблук. Це найкращий, з точки зору економії часу та електрики, варіант, якщо у вас великий сад. Однак встановлювати даний апарат краще на веранді або в підсобному приміщенні, так як він сильно гуде і займає багато місця.
Для використання у квартирі більше підходять побутові моделі. Вони відрізняються за формою і потужності. Найбільше поширені 2 варіанти:
- сушарки з круглими (рідше — овальними), ситами, які встановлюються одне над іншим над нагрівальним елементом,
- сушильні апарати у вигляді шафки, в яких листи кріпляться на горизонтальних полозах.
Переваги тих чи інших моделей. Круглі займають мало місця, майже як каструля середнього розміру, але сита в процесі сушіння необхідно міняти місцями час від часу. Прямокутні не потребують представлення, але противні може знадобитися перевертати, щоб плоди на різних кінцях просушилися рівномірно. Такі моделі мають великі габарити, але зате їх можна доукомплектовувати додатковими листами до 5, що йдуть в комплекті. Всі інфрачервоні моделі виконані у вигляді шафок.
Необхідну потужність визначити нескладно: якщо у вас великий город чи сад, вам потрібна модель потужністю від 1000Вт, якщо ви всього лише сушите кілька яблук з супермаркету – досить мініатюрного апарату на 250Вт. Більшість моделей середнього цінового діапазону мають потужність 700-800 Вт, що цілком достатньо для сушіння овочів та фруктів. Потужні моделі можуть стати в нагоді і тим, хто збирається сушити рибу і м’ясо.
Корисні доповнення
У найпростіших сушарках є лише один перемикач «Увімкнути/вимкнути». Це не зовсім зручно, так як різні овочі і фрукти вимагають різних температурних режимів (вони при цьому зберігають більше корисних речовин і красивий вид). Краще, якщо в сушарці буде 2-3 варіанти температури, як мінімум, 40 і 70-75 градусів. При більш низькій температурі сушать зелень, ніжні ягоди, підв’ялюють фрукти, при високій – сушать більшість плодів і овочів. У більш сучасних моделях нагрівання можна регулювати з точністю до градуса за допомогою електронного управління.
Ще одна корисна функція – автоматичне відключення. Нерідка сушка розтягується на добу і більше. Задавши час виключення, можна йти на роботу або лягати спати, не боячись, що фрукти пересохнуть і стануть занадто жорсткими.
Можливість відключати конвекцію згодиться на завершальних етапах сушіння ягід, коли потрібно не пересушити їх. Спеціальні лотки без дірочок – відмінний додаток, що дозволяє робити власну пастилу або мармелад.
Варто зазначити, що у зв’язку зі зростаючою популярністю, сушарки- “дегідратори” для фруктів і овочів з’явилися у більшості виробників побутової техніки. Проте адепти здорового харчування і завзяті городники з особливою любов’ю ставляться до моделей компанії Ізідрі, які особливо місткі і зручні.
Вибирайте сушарку і насолоджуйтеся смачними і корисними ласощами, в яких гарантовано не буде ні барвників, ні консервантів.