Ознака хорошої господині — ідеальна чистота і порядок на кухні. На прибирання і миття цього приміщення йде неймовірно багато сил. Тут зберігається посуд, побутова техніка, всілякі пристосування, харчі і ще багато чого. Підтримуючи кухню в чистоті, ви забезпечуєте собі і домочадцям безпеку від харчових отруєнь та інших неприємностей. У цій статті ми зібрали правила, які допоможуть зробити вашу кухню чистою і максимально безпечною в домашньому побуті.
Зміст статті (Содержание)
Загальні правила гігієни на кухні
- Підлогу завжди повинен бути чистим, особливо якщо у вас є домашні вихованці. Навряд чи комусь сподобається перебувати на кухні, на підлозі якої видно сліди тварин і валяються клаптики вовни. До того ж це негігієнічно — не дозволяйте мікробам атакувати вас!
- Не забувайте протирати дверні ручки. В процесі прибирання пам’ятайте, що потрібно ретельно мити місця, за які постійно беретеся руками: дверні ручки, елементи управління технікою, вимикачі. Навіть якщо вони виглядають чистими, все одно вибачте серветкою з миючим засобом, адже там скупчується безліч бактерій.
- Пам’ятайте про особисту гігієну. Мийте руки протягом 20-30 секунд до і після приготування їжі.
- Відкриті області (фасади, стільницю) регулярно мийте теплою водою з милом.
- Періодично проводите на кухні інвентаризацію. Позбавтеся від непотрібних речей, які не приносять ніякої користі. На них тільки збирається пил і бактерії.
- Сипучі продукти зберігайте в пластикових контейнерах. Так у них не заведуться комахи.
- Проводите прибирання на кухні в спеціальному одязі і рукавичках.
- Ретельно мийте миски собак і кішок після їжі. Брудний посуд принаджує мух і є прекрасним середовищем для появи і розмноження мікробів.
- Видаляйте жир і плями відразу, не чекаючи їх висихання. Якщо ви не хочете витрачати вільний час на виснажливу прибирання, тоді дотримуйтесь цього золотому правилу. Помили посуд — відразу витріть раковину. Приготували обід — тут же наведіть плиту в порядок. Своєчасно вимитий посуд, робочі поверхні і розкладання зайвих речей по місцях заощадять мінімум 2 години. І до того ж у вас на кухні завжди будуть панувати чистота і порядок.
- Слідкуйте за чистотою сміттєвого відра. Мийте і дезінфікують його не рідше 1 рази в тиждень. Таким чином, ви усунете неприємні запахи харчових відходів і зупиніть розмноження мікробів в цьому місці. Також не забувайте ретельно вимивати кришку, адже вона приваблює мух і інших комах — переносників хвороб.
- При організації кухні використовуйте принцип зонування. Поділіть приміщення на зони, і в кожній зберігайте певні речі. Це полегшить вам робочий процес. Наведемо приклад того, як можна розділити кухню:
- Тарілки, сервізи, чашки поставте в шафи
- У стільниці розташовуйте побутову техніку
- На полиці під стільницею засуньте каструлі, сковорідки, казани з кришками
- В комору помістіть не псуються продукти і приправи
- Під раковиною тримайте відро для сміття і організуйте місце для зберігання губок, ганчірок, миючих засобів
Продуктова санітарія: як правильно зберігати і використовувати продукти на кухні
- Заморожуйте м’ясо відразу після того, як воно опинилося на кухні. Але перед цим поділіть його на порції і расфасуйте по пакетах. Щоб знати термін придатності продукту, можете в кожен пакет поставити етикетку з датою заморозки.
- Мийте продукти перед нарізкою. Банальне правило, яке повинен знати кожен!
- Використовуйте кілька дощок для оброблення продуктів. М’ясо разделывайте на одній дошці, рибу — на інший, овочі та зелень — на третій. Для зручності можете купити дощечки різних кольорів: для м’яса — червоне, морепродуктів — блакитну, овочів і зелені — зелену. Бажано, щоб вони були пластиковими або силіконовими, але не дерев’яними. Дерев’яні вбирають у себе запахи, і на них накопичується більше бактерій.
- Поділіть холодильну камеру на сегменти за видами продуктів. Такі продукти, як яйця і молоко зберігайте на самій верхній полиці, овочі — в нижніх контейнерах. У дверцятах розташуйте соуси, для зберігання яких не потрібна низька температура.
Зробіть кухню безпечною для дітей
- Слідкуйте за тим, щоб ящики добре закривалися. Адже в них можуть зберігатися не тільки харчові продукти, а також чистячі і миючі засоби. Для маленької дитини, якщо той засуне в рот банку з миючим, можуть бути неприємні наслідки.
- По можливості поставте пластмасові заглушки по краях стільниць. Так ви згладите гострі кути і убезпечите себе та дітей від травм.
- Навчіть дитину користуватися мікрохвильовою піччю. Дошкільника легше навчити користуватися мікрохвильовкою, ніж газовою плитою, експлуатація якої підвищує ризик появи опіків і пожеж.
- Виділіть для дитини 1 полицю в холодильнику. Тут ви можете поставити напої та їжу, до яких малюк легко дістане.
- Готуйте на кухні разом з дитиною. В процесі спільних приготувань страв ви можете навчити ваше чадо користуватися кухонними пристосуваннями.
Швидке генеральне прибирання на кухні — 15 етапів
Генеральне прибирання в такій послідовності проходить у декілька разів швидше.
1 Прибираємо зайві речі — косметику, журнали, іграшки і всі інші предмети, які не властиві для кухні. Тут має бути тільки те, що ви використовуєте безпосередньо для приготування їжі. Стакани і сервізи, які потрібні лише по святах, приберіть наверх або в дальній шафа.
2 З допомогою спеціальної щітки приберіть павутину. Потім протріть світильники та плафони.
3 Почистіть витяжку. Спочатку вийміть фільтр і замочіть його в гарячій воді з миючим засобом. Поки він відмокає вимийте витяжку від пилу і жиру. Почистіть фільтр щіткою, висушіть і поставте на місце.
4 Витріть пил з кухонних шафок і стільниці.
5 Помийте холодильник. Вийміть продукти, зіпсовані викиньте. Вимкніть холодильник з мережі і залиште розморожуватися. Вимийте стінки розчином оцту (усуває запахи), полиці і контейнери — під краном. Витріть стінки і полиці насухо. Увімкніть холодильник і складіть продукти назад.
6 Вимийте мікрохвильовку. Змочіть губку в лимонному соці і прокрутіть 1 хвилину в печі. В результаті ви легко позбавитеся від залишків їжі і крапель жиру, та ще й залишиться приємний запах лимона. Протріть піч насухо і вимийте скло дверки.
7 Помийте плиту і духовку. Вийміть деко, решітку (у випадку з газовою плитою) та інші знімні елементи і замочіть в гарячій воді в раковині на півгодини. Після цього ви зможете легко видалити навіть сильно пригорілі плями.
8 Наведіть порядок у шафах і ящиках. Викиньте старі, поламані, непотрібні речі. Все, що використовуєте не кожен день, приберіть подалі або засуньте в комору. Протріть полиці і стінки і акуратно розкладіть кухонні пристосування назад по місцях.
9 Вимийте дверцята шаф з допомогою губки і миючого засобу, потім чистою водою і протріть сухою ганчіркою. Важливо! Переконайтеся, що використовується чистячий засіб підходить для вашої меблів. Інакше, ви зіпсуєте фасад.
10 Відмийте стіни і фартух. Особливо приділіть увагу міжплиточним швах.
11 Займіться вікнами та дверима. Виперіть штори і фіранки, вимийте вікно з внутрішньої і зовнішньої сторони, протріть підвіконня. Полийте квіти і вимийте горщики. Ретельно видаліть сліди пальців та плями з дверей.
12 Протріть побутові прилади. Але перед цим в цілях безпеки витягніть шнур з розетки. Витріть стільницю. Причому чим менше приладів на робочій панелі, тим легше і швидше проходить прибирання.
13 Нарешті дійшла справа і до мийки. Після миття посуду залийте в раковину миючий засіб. Тим часом наведіть порядок у нижньому шафці: викиньте старі ганчірки, протріть всередині і зовні стінки і полиці, акуратно складіть баночки з хімією. Залишилося натерти раковину до блиску.
14 Викиньте сміття, вимийте і продезінфікуйте відро. Після висихання поставте сміттєвий пакет.
15 Завершальний етап генерального прибирання — пропилососьте і вимийте підлогу.
Після всієї виконаної роботи, подивіться, як ваша кухня заблищала. Аж око радіє! І якщо ви хочете, щоб чистота і порядок якомога довше залишалися на вашій кухні, тоді поясніть своїм домочадцям, що треба мити посуд після себе і витирати крихти зі столу. Порядок повинен бути скрізь і у всіх!