То, наскільки ви будете задоволені якістю миття посуду у своїй посудомийній машині, залежить не тільки від марки агрегату і його можливостей, але і від того, наскільки відповідально ви самі підійдете до цього процесу.
Що потрібно для посудомийної машини? Які спецпрепарати крім миючого засобу потрібні їй? Як правильно розмістити посуд в камері? Який догляд потрібен вашій помічниці? Якщо ви сподіваєтеся на досягнення ідеального результату, якщо ви хочете, щоб ваш посуд завжди сяяв чистотою, прислухайтеся до наших порад.
Зміст статті (Содержание)
Як завантажувати посуд в посудомийну машину
Ефективність мийки багато в чому залежить від того, наскільки правильно ви завантажте в посудомийну машину всі ваші тарілки, чашки, столові прилади, сковороди і каструлі. Якщо знехтувати низкою рекомендацій, що стосуються розміщення посуду в камері посудомийки, результат може вас не порадувати. Грішити при цьому ви будете не на себе, а на свою «помічницю», і абсолютно даремно…
Всі сучасні посудомийні машини, за винятком надзвичайних моделей, обладнані двома кошиками для посуду, а також лотком для столових приладів. Верхній кошик призначений для тарілок, чашок, склянок, келихів та інших відносно невеликих предметів. Якщо у вашій посудомийній машині передбачено регулювання висоти верхньої корзини, підберіть її оптимальне положення: вода повинна рівномірно змочувати весь завантажений посуд.
Спеціалізація нижньої корзини посудомийної машини – каструлі, сковорідки, дека, великі тарілки і страви та інші великі предмети. У багатьох моделях нижні корзини обладнані утримувачами, що відкидаються. У піднятому положенні ці тримачі допомагають рівномірно розподілити посуд. Але якщо посуду занадто багато або начиння дуже велика, все можна просто скласти – Ви отримаєте рівний майданчик для великих предметів.
Лоток для столових приладів – це, по суті, невеликий знімний кошик, в якому розміщують ложки, виделки, столові ножі. В посудомийних машинах преміум класу нерідко є алюмінієвий лоток, призначений спеціально для столових приборів зі срібла.
Поради щодо правильного розміщення посуду в посудомийній машині
Порада 1
Перед завантаженням посуду в машину в обов’язковому порядку видаліть з неї великі шматочки їжі, кісточки, серветки і т. п. Цим ви уникнете ситуацію, коли фільтр заб’ється прямо під час циклу.
Порада 2
Щоб знизити витрату електроенергії і одночасно підвищити якість кінцевого результату, особливо брудний і жирний посуд обполосніть попередньо гарячою водою з-під крана. Струмінь гарячої води видалить найсильніші забруднення, тим самим ви допоможете машині краще і швидше впоратися з поставленим завданням. Особливо актуальна ця порада для власників посудомийок, в яких не передбачений режим попереднього замочування.
Порада 3
Спочатку завантажуйте великі предмети в нижню корзину, потім дрібні – у верхню.
Порада 4
Тарілки і блюдця розташовуються внутрішньою стороною до центру. Великі тарілки слід розміщувати в периферійних частинах кошика, маленькі – ближче до центру. Встановлюючи тарілки в тримачі, стежте, щоб між ними залишався невеликий зазор: будучи розташованими занадто близько один до одного вони можуть не промитися як слід.
Порада 5
Чашки і склянки слід встановлювати на спеціальних тримачах денцем вгору, щоб в них не накопичувалася вода. Тендітні келихи з кришталю або тонкого скла не повинні стикатися один з одним і з «сусідами» по кошику, в іншому випадку великий шанс, що після мийки щастя у вашому домі буде більше, а келихів менше.
Порада 6
Поміщати столові прилади в лоток слід ручками вниз – так з них буде краще стікати вода.
Порада 7
Брудний посуд (сковороди, каструлі, деко) бажано мити окремо від порівняно чистих тарілок і келихів. Листи від духової шафи намагайтеся розташовувати в посудомийній машині боком, щоб вони не заважали потрапляння води до посуду верхнього рівня. А ось каструлі і сковороди краще перевернути догори дном.
Порада 8
Не перевантажуйте посудомийну машину! Не складайте посуд в ній «горою»! Вода повинна мати вільний доступ до поверхні кожної каструлі, кожної тарілки, кожної склянки, в іншому випадку після мийки Ви отримаєте як і раніше брудний посуд. Обов’язково переконайтеся, що завантажений в посудомийну машину посуд не заважає вільному руху розприскувачів, з яких під час процесу розбризкується вода.
Впоралися із завантаженням посуду в посудомийну машину? А тепер ще раз уважно огляньте її вміст і переконайтеся, що все розміщене там дозволено мити в посудомийках.
Що не можна мити в посудомийній машині
У посудомийній машині можна мити практично все – від тендітних скляних келихів до сковорідок і дек. Але з будь-якого правила є винятки: деякі предмети ви зможете вимити в автоматі лише один раз – перший і останній. Далеко не кожен матеріал здатний витримати довге перебування у воді, високу температуру, вплив агресивних хімічних речовин, примусове сушіння гарячим повітрям.
Розберемося, який посуд не можна мити в посудомийній машині, особливо якщо у останньої обмежений вибір режимів мийки.
Дерево
Якщо ви не плануєте найближчим часом відправити на звалище улюблену качалку або дерев’яну ложку, утримайтесь від миття їх в посудомийній машині. Результат цієї дії передбачуваний. При тривалому контакті з водою деревина має властивість розбухати – волокна, насичуючись вологою, збільшуються в розмірах.
Подальше висихання веде до різкого стискання деревних волокон і, як наслідок цього, до розриву міцного зв’язку між ними. В результаті дерев’яний предмет деформується, його поверхня стає шорсткою, з’являються тріщини, одним словом виріб втрачає вигляд.
Поспішаємо переконати тих, хто вважає, що за короткий час знаходження посуду в камері посудомийної машини нічого страшного статися не встигне. Насправді дерево починає розбухати, пролежавши в холодній воді всього 30-40 хвилин. Що вже говорити про гарячу воду, в якій при цьому ще розчинений миючий засіб… Як ви думаєте, що станеться з вашими дерев’яними мисками, ложками, обробними дошками, скалками, лопатками для млинців, які будуть перебувати в таких умовах 2-3 години?
Пластик
Мити пластик в посудомийній машині можна, але з однією умовою – він повинен бути термостійким (на виробі в цьому випадку є значок, що дозволяє автоматичну мийку).
Втім, навіть посуд з термостійкої пластмаси небажано розміщувати в нижньому кошику, тобто поблизу нагрівального елемента. У камері машини ні в якому разі не повинні виявитися одноразові пластикові стаканчики, тарілки, ложки і виделки.
Окремо потрібно сказати пару слів про вакуумований посуд. Пластикові контейнери з-під кришок яких можна відкачувати повітря, створюючи всередині вакуум, також не можна класти в посудомийну машину. Навіть незначна деформація пластмаси в результаті впливу на неї високих температур призведе до того, що вакуумний посуд втратить герметичність, і в нього проникатиме повітря.
Фарфор
Не варто піддавати автоматичній мийці вироби з порцеляни, особливо тонкої. Під впливом гарячої води фарфор може досить швидко покритися сіткою дрібних тріщин, зовсім згубна для цього матеріалу турбосушка. Крім того, після декількох мийок зблякне розпис, не захищений шаром лаку. Якщо ви все ж вирішили відправити в посудомийну машину порцелянові вироби, виберіть режим «Делікатна мийка» з низькою температурою та коротким циклом.
Кришталь
Кришталь теж не відноситься до «любителів» приймати гарячі ванни. Він боїться не стільки високих температур, скільки їх перепадів. Як і у випадку порцеляни, для кришталю рекомендується режим “делікатна мийка”. Особливо цінні екземпляри краще мити вручну.
Благородні і неблагородні метали
Автоматична мийка протипоказана виробам з деяких металів. Наприклад, не варто завантажувати в посудомийну машину срібні столові прилади: срібло чорніє від контакту з деякими іншими металами (особливо небезпечна для нього нержавіюча сталь, з якої зроблені внутрішні стінки камери).
Під дією миючих засобів поверхня виробів зі срібла, латуні, олова, бронзи тьмяніє, і домогтися первісного блиску буває дуже непросто.
Погано переносить тривалий вплив гарячої води і миючого засобу і мідь: в таких агресивних умовах мідні предмети, як правило, темніють і втрачають вигляд.
Алюміній – хімічно дуже активний метал, хоча в звичайному житті ми цього і не помічаємо завдяки захисній оксидній плівці на його поверхні. Однак від впливу розчину мийного засобу в гарячій воді іноді не здатна захистити і ця плівка: побувавши в посудомийній машині, алюмінієві вироби нерідко набувають темно-сірий наліт.
Після другої-третьої мийки в посудомийній машині покриється корозійним нальотом і втратить вигляд і чавунний посуд.
Інше
Нічого робити в посудомийній машині гострим кухонним ножам. Професіонали миють свої ножі під струменем прохолодної води, тому що в іншому випадку вони швидко затупляться. Якщо ви будете практикувати миття кухонних ножів в посудомийці, то точити вам їх доведеться мало не кожен день.
Не кладіть у посудомийну машину неглазурований глиняний посуд і художні вироби: мікрочастинки глини швидко засмітять фільтри.
Якщо виробник вашого термоса або термокружки не забезпечив свою продукцію значком, що дозволяє машинну мийку, вам доведеться наводити лиск вручну. Пластиковим предметам, окремі елементи яких з’єднані клеєм, теж не місце в посудомийній машині.
Ми, як змогли, спробували відповісти на питання, який посуд не можна мити в посудомийній машині. Звичайно, повний список «заборонених» предметів і матеріалів набагато ширший. Але, сподіваємося, ви зрозуміли принцип і, значить, не допустите фатальних помилок.
Які засоби потрібні для посудомийної машини
Для ефективної роботи посудомийної машини їй крім води потрібно чимало різної хімії. В першу чергу мова йде про регенеруючі солі, ополіскувачі і, звичайно, миючі засоби. Розглянемо призначення кожного з них.
Регенеруюча сіль
Регенеруюча сіль бере участь в циклі пом’якшення води. Мити посуд жорсткою водою (а саме такою вона є в багатьох густонаселених регіонах нашої країни) настійно не рекомендується. Це веде до зниження ефективності миючого засобу (а значить, і всього процесу), до обростання шаром накипу тена (і, отже, до збільшення витрат електроенергії на нагрів води), до передчасного виходу з ладу окремих вузлів агрегату.
Знизити жорсткість води, зумовлену наявністю у ній іонів магнію і кальцію, і тим самим запобігти утворенню в посудомийній машині накипу допомагає іонообмінна смола. Цією смолою заповнений спеціальний фільтр, через який пропускається вода, що надходить в машину з водопроводу.
Іонообмінна смола забирає з води іони кальцію і магнію, віддаючи натомість іони натрію. Тим самим вона робить воду м’якшою. Очевидно, що запаси Na-іонів в іонообміннику не нескінченні, а тому в міру необхідності їх потрібно заповнювати. Саме цю функцію і виконує регенеруюча сіль.
Сіль завантажується перед початком процесу в спеціальну ємність, що знаходиться на дні камери.
В кінці циклу миття посуду, при останньому полосканні, в іонообмінник впорскується насичений соляний розчин, який залишається там протягом 15 хв. Цього часу достатньо, щоб іонообмінна смола звільнилася від іонів магнію і кальцію і наситилася іонами натрію.
Витрата регенеруючої солі становить близько 1,5 кг на 20 мийок і залежить від градуса жорсткості води у вашому населеному пункті. Значення жорсткості води можна спробувати дізнатися в місцевому ЖКГ, хоча, напевно, простіше буде оцінити її самостійно, скориставшись спеціальними індикаторними тест-смужками.
Відповідно до цих даних і наявної в інструкції таблиці жорсткості слід виставити відповідне значення на регуляторі посудомийної машини, щоб іонообмінник забирав потрібну кількість солі.
Індикатор на приладовій панелі підкаже, коли запас солі в резервуарі буде підходити до кінця, щоб ви могли вчасно підсипати нову порцію.
Миючий засіб
Вибір миючого засобу – завдання непросте: при такому багатому асортименті спецхімії на сучасному ринку дуже складно віддати перевагу якійсь конкретній марці. Адже відрізняються наявні сьогодні в продажі миючі засоби для посудомийних машин не тільки виробником, але і формою випуску (порошок, таблетки, гель).
Головне, що повинен твердо усвідомити кожен користувач спеціалізованої техніки для миття посуду в посудомийній машині допускається використання виключно спеціальних миючих засобів. Жодних чистячих або пральних порошків, мила, засобів для миття посуду вручну!
Порушення цього правила – вірний шлях в ремонтну майстерню, а то і на звалище. Навіть якщо машина не вийде з ладу, працювати вона з таким «альтернативним» миючим засобом не зможе: через надмірне піноутворення з’являться повітряні пробки в насосі машини і припиниться подача води до коромисла.
Найпоширеніші форми випуску миючого засобу для посудомийних машин – порошок і таблетки.
Останні зручніше використовувати і дозувати (на деяких навіть є спеціальні насічки для розламування, щоб використовувати при половинному завантаженні машини). Проте є у таблеток і свій недолік: їх не рекомендується використовувати на коротких циклах, оскільки таблетка просто не встигає повністю розчинитися. Крім того, вони, як правило, дорожча порошку.
Ополіскувач
І, нарешті, останнє, що потрібно для посудомийної машини, – ополіскувач. Він призначений для полегшення стікання води з посуду і для створення невидимої оку захисної плівки на її поверхні. Саме завдяки ополіскувачу на вимитому посуді не буде каламутних слідів від висохлих крапель води, що особливо важливо для фужерів і чарок зі скла і кришталю, а також для виробів з нержавійки. Випускається ополіскувач у вигляді спеціальної рідини, яка заливається у відповідний відсік на внутрішній стороні дверцят машини.
З необов’язкових спецзасобів для посудомийної машини можна виділити освіжувач (Fresh). Він додасть вашому свіжовимитому посуду приємний лимонний аромат.
Сьогодні у продажу можна знайти багатошарові багатофункціональні таблетки. Кожен шар такої таблетки виконує свою функцію. Наприклад, один забезпечує інтенсивне миття посуду, другий виконує функцію ополіскувача, третій замінює собою регенеруючу сіль, четвертий очищають нутрощі машини від відкладень жиру, п’ятий забезпечує блиск нержавіючої сталі і т. д. Коштують такі комбіновані таблетки дуже недешево. Крім того, багато господинь, покористувавшись ними, приходять до висновку, що використовувати кожну добавку окремо все ж зручніше.
Правильний вибір режиму роботи
Завантаживши посуд у кошики, переконавшись, що весь він підлягає автоматичній мийці, засипавши всі засоби, необхідні для роботи посудомийної машини, можна приступати до наступного етапу – вибору режиму роботи.
Посудомийна машина в залежності від моделі може мати до десятка (а іноді і більше) різних програм. Зрозуміло, про всі можливі варіанти ми говорити не будемо, розглянемо лише основні режими, якими оснащено більшість машин.
Замочування
Почнемо наш огляд з програми «Замочування». Вона призначена для сковорідок зі слідами підгорілої їжі, а також для посуду, який занадто довго чекав своєї години, а тому на ньому є залишки застиглого жиру і засохлого крохмалю (останнім багаті картопля, макарони, каші). Машина відмочить, а потім змиє всі ці присохлі шматочки, причому навіть без застосування мийного засобу.
Відмивати попередньо замочений посуд їй буде істотно легше. Слідує, втім, помітити, що хоча посудомийна машина і в змозі впоратися з присохлими залишками їжі, подібні забруднення рекомендується самостійно змивати під краном ще до поміщення посуду в камеру машини.
Інтенсивне миття
Функція «Інтенсивне миття» є в більшості сучасних посудомийних машин. Призначений цей режим для миття сильно забрудненого посуду (сковорідок і каструль, тарілок з присохлою їжею, жирного посуду) і включає етапи попередньої та основної мийки.
Температура, при якій відбувається процес, може варіюватися від 65 до 70°С, а в деяких моделях досягає навіть 80°С. Машина при цьому «не шкодуючи» витрачає воду і електроенергію, тому рекомендуємо вибирати «Інтенсивну мийку» тільки у тих випадках, коли ви впевнені, що в інших режимах техніка не зможе впоратися із завданням.
Стандартний режим
Стандартний режим, кожним виробником званий по-своєму, частіше “нормальною мийкою”, підходить для миття посуду середнього ступеня забруднення, в тому числі свіжовикористаних каструль і сковорідок. Стандартна програма здійснюється при температурі 60-65°С, а тривалість циклу не перевищує 1-1.5 години.
Економічний режим
Тим, хто не звик кидати гроші на вітер, повинна сподобатися програма «Економічна мийка» («Eco», «Економ», «Еко-режим» тощо). Витрата електроенергії в цьому режимі істотно знижена за рахунок невисокої температури підігріву води-50-55°С. ДО РЕЧІ, заощадити ваші гроші допоможе і програма “половинне завантаження”. Вона незамінна в тих випадках, коли брудного посуду накопичилося не дуже багато. Процес буде не тільки дешевшим завдяки скороченому споживанню води та електроенергії, але і займе менше часу.
Швидке миття
Тим же, хто завжди поспішає, до душі доведеться «Швидка мийка», призначена для злегка забрудненого посуду. Процес, як і в економ-режимі, проводиться при температурі 55°С, але його тривалість суттєво менша.
Делікатний режим
Пам’ятайте, що предмети з тонкого скла, кришталю або фарфору вимагають особливо дбайливого поводження: при контакті з розчином миючого засобу в занадто гарячій воді вони можуть втратити свою пишність. Для миття такого посуду призначена функція «Делікатна мийка». У цьому режимі температура всередині камери не піднімається вище 40-45°С.
Правда, «купання» посуду в такій воді не допоможе позбавити її від сильних забруднень, і якщо вже ви так сильно запустили свої келихи і фужери, вам доведеться їх мити вручну. Якщо в посудомийку завантажений самий різний посуд, в тому числі і той, який рекомендовано мити при низькій температурі, радимо вибрати щадний режим.
Як бачите, головними критеріями вибору режиму миття посуду є її кількість, ступінь забрудненості і матеріал, з якого він виготовлений. Начебто нічого складного, так чому б не перекласти на техніку не тільки миття посуду, але і вирішення питання вибору відповідного режиму.
Таке буде можливо, якщо ви придбаєте посудомийну машину з функцією «Автоматична мийка». Працюючи в цьому режимі, машина сама оцінить кількість завантаженого посуду і ступінь його забруднення, а потім з урахуванням цих даних підбере найбільш оптимальну температуру нагріву води та тривалість процесу.
Вражає, але ми б вам радили не покладатися повністю на автоматику. Нерідко техніка, прагнучи догодити господареві “перестраховується” і невиправдано збільшує час мийки. Якщо вам здається, що агрегат, працюючи в автоматичному режимі, сильно затягує процес і витрачає дуже багато ресурсів, поверніться до самостійного підбору підходящої програми, адже від правильності зробленого вибору залежить, наскільки отриманий результат буде відповідати вашим очікуванням.
Догляд за посудомийною машиною
Для забезпечення безперебійної роботи посудомийної машини їй потрібно приділяти хоч трохи уваги. Не варто ставитися до техніки зневажливо, тим більше що догляд за нею не займе у вас багато часу.
Після вилучення з машини вимитого посуду потрібно дістати сітчастий фільтр, розміщений над зливним отвором на дні камери, витрусити з нього частки харчових відходів і прополоскати сітку під потужним струменем води.
Невеликі шматочки їжі іноді застряють під дверцятами машини або під ущільнювальною гумкою, їх зрозуміло теж потрібно видалити. Дуже бажано кожен раз протирати сухою ганчіркою стінки мийної камери. Навіть якщо ви не полінувалися це зробити, дверцята машини на деякий час варто залишити відкритими – це гарантує повне висихання камери посудомийки, а значить, ви будете позбавлені від проблеми появи в ній неприємного запаху.
Три-чотири рази на рік потрібно проводити повну чистку посудомийної машини. Використовуючи засоби від жиру і накипу, ви зможете ліквідувати відкладення не тільки в найдальших куточках камери, але і на прихованих від очей вузлах конструкції, що контактують з водою, і в шлангах. Ми радимо вам не витрачати безглуздо великі гроші на покупку широко рекламованих по телебаченню чудо-таблеток, а придбати найпростіший засіб від накипу – недорогий, але досить ефективний.
Такі нескладні маніпуляції дозволять вам завжди тримати свою посудомийну машину чистою, і вона відповість вам взаємністю – буде справно виконувати свою роботу, не думаючи про тимчасовий відпочинок під приводом необхідності тривалого ремонту.