У холодні сезони авітамінозу так хочеться похрумтіти свіжим овочем, екологічно чистим і корисним. Трохи зусиль, і ви зможете самостійно виростити редис на підвіконні взимку.
Зміст статті (Содержание)
Вибираємо сорту
Хороші, якісні насіння і правильно підібрані сорти – це перші умови відмінного врожаю. Збираючись вирощувати овочі в умовах квартири, особливо важливо враховувати сортові особливості запилення і терміни визрівання врожаю. Найчастіше кімнатні «грядки» використовують для вирощування зелені і вигонки цибулі на перо, але зараз цілком успішно визрівають на підвіконнях спеціальні сорти огірків, томатів і, звичайно, редиски.
Редис – це однорічний коренеплід, що вирощується для вживання в їжу в свіжому вигляді. Він багатий клітковиною, білками, вуглеводами, набором мінеральних речовин і вітамінів. Завдяки швидкому дозріванню, редис є одним з перших весняних овочів, тому і користується заслуженою популярністю.
Найбільш придатними для кімнатного «городу» вважаються скоростиглі сорти, для отримання врожаю яких потрібно не більше 20-25 днів з моменту появи сходів. Досвід показує, що найкращі результати дають посів насіння Зоря, Ранній червоний, Французький сніданок, Селеста F1. Особливо швидко і успішно росте редька на підвіконні ультраскоростиглих сортів – 18-денний і навіть 16-денний. Звичайно, назва цих сортів не гарантує, що ви через три тижні після посіву будете хрустіти соковитою редискою, але урожай всі ж отримаєте швидше.
Зазвичай попередньої підготовки насіння редиски не вимагають, але відкалібрований за розміром, повноцінний посівний матеріал дає більш дружні сходи і великі коренеплоди. Відбирати кращі насіння зручніше залив їх водою – порожні і дрібні спливуть на поверхню, а важкі осядуть на дно. Намочувати насіння перед посівом необхідно тільки в разі, якщо вони занадто пересушені або ви бажаєте прискорити появу ростків. Для цього насіння загортають у зволожену м’яку тканину і залишають в теплі на ніч. Наситившись вологою і набухнув, насіння швидко «проклюнуться» і дадуть одночасні сходи.
Готуємо «грядку»
Вирощування редиски в домашніх умовах обмежено площею поблизу вікон. З урахуванням цього і слід підбирати найбільш відповідну тару. Найзручніше користуватися дерев’яними скриньками, які відповідають ширині підвіконь. Це дозволить максимально використовувати корисний простір. Глибина ємності повинна бути не менше 14-16 сантиметрів, щоб коренеплодів було де розвиватися і для поливу місце залишалося. Іноді для вирощування редиски використовують невеликі пластикові стаканчики, що теж може виявитися зручним, особливо на вузьких підвіконнях.
Враховуючи скупість зимових днів на сонячну погоду, необхідно забезпечити рослини достатньою кількістю природного освітлення. Це вийде зробити, розташувавши посіви на південному або південно-східному вікні, а ще краще на заскленій лоджії. Що стосується температурного режиму, то редис – не любитель спеки. Для успішного визрівання йому досить близько 15 – 18 градусів, тому поблизу віконної рами будуть цілком комфортні умови.
Вимоги до ґрунтової суміші для вирощування редиски на підвіконні невеликі. Цілком підійде звичайна городня земля з додаванням перегною або перепрілого компосту. На дно контейнера бажано насипати дренажний шар для чого підійде гравій, крупний пісок або будь-які дрібні камінчики. Далі насипають грунт шаром близько 8-10 сантиметрів, обов’язково залишаючи місце до бортиків, яке дозволить у разі витягування сходів підсипати певну кількість землі. Потім субстрат гарненько доливають окропом з додаванням декількох крупинок марганцівки для знезараження. У випадку, якщо ви не запаслися ґрунтом з осені, то можна придбати в магазині готову суміш для розсади, яка вже збагачена живильними речовинами.
Посів та догляд
Тепер, коли грунт і насіння готові, можна приступати до посіву. Краще мати під рукою невелику дерев’яну паличку, за допомогою якої роботи пройдуть швидше і акуратніше.
- Проробляємо в ґрунті неглибокі, не більше 1,5 сантиметрів, поздовжні луночки. Відстані між рядками залишаємо приблизно 5-6 сантиметрів.
- Проливаємо поглиблення водою кімнатної температури. Якщо земля достатньо зволожена, то додаткового поливу не потрібно.
- Висіваємо насіння, намагаючись розкладати їх приблизно в трьох сантиметрах один від одного.
- Засипаємо луночки грунтовою сумішшю або торфом.
- Збризкуємо грядку водою для ущільнення і легкого осідання грунту.
- Накриваємо контейнер склом відповідного розміру або обертаємо зверху поліетиленовою плівкою. Така міні-тепличка створить сприятливий мікроклімат і оптимальні умови для сходів редиски на підвіконні взимку.
Подальший догляд за посівами нескладний. Після появи перших росточков корисно влаштовувати «провітрювання» і зняття конденсату зі скла або плівки. Також важливо не допускати пересихання грунту. Враховуючи, що полив з лійки може розмивати грунт, а сходи ще маленькі і тендітні, зволоження на перших порах краще проводити з обприскувача. Коли рослини вже зміцніють і підростуть, укриття необхідно буде прибрати.
Для того, щоб молоді рослини в подальшому дали гарний врожай, їх необхідно гартувати, знижуючи температуру до 8-10 градусів. Краще всього це зробити, потримавши рослини деякий час на заскленому балконі або веранді. Не бійтеся їх погубити низькими температурами, адже редис – досить терпимо переносить холод і може благополучно витримувати навіть невеликі морози.
Швидкі темпи дозрівання редиски зазвичай не потребують підгодівлі. У ґрунті цілком достатньо поживних речовин, щоб забезпечити рослину на весь період — починаючи від сходів і закінчуючи дозріванням коренеплоду. Але, якщо ви вважаєте, що взята земля недостатньо родючий, то можна на перших етапах вирощування внести органічні добрива. Простіше всього це зробити, додаючи у воду для поливу настій компосту або настій деревної золи.
Ще одним умови отримання великих коренеплодів – це оптимальна загущенность посівів. Тому іноді слід прорвати рослини, залишаючи 1-1,5 сантиметра між ними. Такий же результат досягається вибірковим збором дозрілих редисок, тим самим звільняючи місце для зростання сусідніх. Через три-чотири тижні з дня появи сходів проходить пора збирати урожай. Потрібно уважно переглядати посіви, щоб вчасно помітити яскравий, червоненький бочок поспевшей редиски і не допустити переростання і розтріскування коренеплодів.
Тепер, знаючи як виростити редиску на підвіконні, ви можете забезпечити свою сім’ю свіжими овочами. А висіваючи насіння в кілька етапів з двотижневою перервою, урожай буде визрівати хоч цілий рік.