Коли урожай селери радує великою кількістю коренеплодів і ароматною, соковитою і корисною зеленню, варто подбати про те, як зберегти селеру кореневу, а також листя селери на зиму. Адже зустріти селеру на полицях овочевих магазинів взимку досить складно, і для того щоб вживати корисні коренеплоди і зелень селери в період, коли вона не росте на грядках, необхідно знати як заготовити селера на зиму.
Зміст статті (Содержание)
Своєчасне збирання врожаю
Збирати кореневу селеру слід своєчасно, і поспішати з цим не варто, чим довше коріння знаходяться в землі, тим вони будуть більші і більш зрілими. В умовах тривалого вирощування шкірка кореневища ущільнюється і може служити захистом від пошкодження і збереження корисних речовин овоча під час перевезення та зберігання. Але й зволікати до перших заморозків також не варто, в такому випадку селера може погано переносити зберігання.
У середньому, оптимальним часом для збирання вважається кінець вересня, але варто враховувати прогноз погоди. Як правило, за місяць до збирання врожаю зрізають нижні пагони і відгалуження, щоб коренеплід дозрівав і набував більш округлу форму. Викопуючи корінь з грунту, потрібно діяти дуже акуратно, щоб не пошкодити шкірку. Бажано не використовувати при цьому ніяких інструментів, а просто тягнути з зусиллям за гичку. Щоб корінь легше діставався з ґрунту, попередньо, за кілька днів його варто рясно залити водою.
Щоб перевірити якість бульб, перед заготівлею потрібно ретельно оглянути, якщо вона буде м’якою, значить, почала гнити, а якщо при постукуванні буде чути дзвінкий звук, значить, бульба виросла сухувата, і всередині вона порожня. Такі корені не годяться для заготівлі.
Для заготівлі коренів обрізають бадилля, залишаючи пеньки заввишки в кілька сантиметрів, прибирають тоненькі корінці і очищають від налиплих шматків грунту.
Після збирання бульб селери їх слід розсортувати, і якщо їх число виросло, то кілька коренів можна залишити на грядці, таким чином, вони дадуть на весну соковиту молоду зелень.
А якщо хочете, щоб зелень виростала у вас вдома, посадіть невеликі корінці в квітковий горщик, і насолоджуйтеся власно вирощеною ароматною і корисною зеленню всю зиму. Молоді пагони будуть схожі на кімнатну квітку і послужать прикрасою інтер’єру. Таким чином, ви зможете вирощувати корисну зелень в домашніх умовах навіть взимку.
Відео «Зберігання листової селери»
З відео Ви дізнаєтеся, як правильно зберігати листову селеру.
Зберігання коренеплодів у міській квартирі
Як зберігати корінь селери в квартирі? Цей овоч у зберіганні не дуже примхливий, він може тривало зберігатися аж до літа, але все ж при певних умовах. Бульби можна тримати в холодильнику, у відсіку для овочів. Перед тим як помістити коренеплоди в холодильник їх ретельно миють, просушують і упаковують в поліетилен.
Підготовлені таким чином коренеплоди, можна буде вживати в будь-який час, готуючи з них салати, додаючи в супи і овочеві рагу.
Даний вид зберігання, безумовно, дуже зручний, але якщо коренеплодів виросло набагато більше, ніж може вмістити овочевий відсік в холодильнику, значить, потрібно вдаватися до інших методів зберігання. Тоді потрібно порційно приносити з льоху коренеплоди. Але правило перед зануренням в холодильник залишається незмінним, щоб уникнути різних антисанітарних заходів, кожен корінь ретельно вимивається і обертається в поліетилен.
Навіть якщо у квартирі є велика морозильна камера, вона не придатна для зберігання коренів селери. Коренеплоди, які будуть поміщені в морозилку, будуть придатні лише для теплової обробки, тобто їх не можна застосовувати у свіжому вигляді. Таким чином, в морозильну камеру можна робити заготівлю з бульб селери, які будуть додаватися виключно для приготування страв, і піддаватися тепловій обробці.
Зимівля у погребі, гаражі, на дачі
Насправді, зберегти коренеплоди селери в зиму не так вже і складно, і відомих способів існує безліч. І відповідей на питання, як зберігати селеру, існує багато. Кожен з них ефективний, вибирайте будь-який з них, але пам’ятайте, температура в приміщенні, де буде зберігатися овоч має бути в діапазоні від 0° до +1°, а вологість – 90% і більше.
Одним з них вважається зберігання в ящику з піском. Для використання такого методу заготівлі коренеплодів на зиму, потрібен ящик і вологий пісок. В пісок поглиблюється коренеплід як на грядці, і залишається в такому вигляді на зиму. Даний спосіб прекрасно збереже бульби в гарному вигляді.
Ще одним давнім методом підготовки до зимівлі коренеплодів, вважається використання глини. Для цього коренеплоди заливають сумішшю, що складається з глини і води, після чого їх висушують і залишають у такому вигляді зимувати.
У південних регіонах, з не дуже суворою зимою і де земля неглибоко промерзає, укладають бульби в підготовлені траншеї, засинаючи кожен шар піском. Складені і пересипані піском овочі накривають соломою, а потім шаром землі не менше 20 см.
Так як селера є складовою частиною багатьох овочевих приправ, то при бажанні можна приготувати таку пряну добавку самостійно. Для цього слід підготувати листя і черешки: вимити, висушити і подрібнити.
Потім розкласти їх між двома шарами натуральної тканини або паперового рушника і залишити просихати в сухому місці. У середньому, листова зелень буде сушитися близько місяця. Після закінчення місяця сушену зелень подрібнюють у блендері, кавомолці або руками (сухі частини будуть легко подрібнюватися в пил). Отриману ароматну суміш бажано зберігати в скляній тарі з кришкою.
З листків і черешків селери також роблять закатку з сіллю. Для такої заготовки потрібно 100 г солі на 0,5 кг селерових черешків, листків. Стебла з листям подрібнюються, щільно укладають у банки, кожен шар посипається сіллю, яка буде виконувати роль консерванту, і закочуються кришками. Зберігати такі заготовки слід в темному і прохолодному місці.
Використовуючи різні способи зберігання, можна в будь-який час готувати смачні та корисні страви з додаванням різних частин селери (бульб, листя, черешків). А якщо рослина вирощена самостійно, то можна бути повністю впевненим у тому, що приготовані страви будуть містити безліч вітамінів і мікроелементів.
Безвідходні технології
Коли великі й гарні бульби вже готові до зберігання для зимового періоду, і залишилися непридатні (невеликі, підгнилі, дрібнуваті, напівпорожні) для такого виду зберігання частини рослини, все ж не варто поспішати їх викидати. З них можна заготовити дуже корисні вітамінні добавки до основних страв на зиму.
Для цього слід зняти шкірку з корінців, зрізати зіпсовані частини, нарізати їх маленькими кубиками або брусочками і відправити сушити.
Розкласти в добре провітрюваній кімнаті з температурою не нижче 25 градусів, на натуральну тканину або на паперових рушниках і залишити на кілька тижнів. Після того як овочі підсохнуть, їх слід скласти в скляну ємність з герметичною кришкою, заготовлені за таким правилом овочі будуть зберігатися довго. Їх можна буде додавати в різноманітні супи, бульйони та овочеві гарніри, головне, щоб вони пройшли термічну обробку.
А якщо з сушеної селери зробити приправу, шляхом подрібнення практично в пил за допомогою блендера, то її можна застосовувати в сирому вигляді, посипаючи на вже готові страви.
Приділивши коренеплодам селери трохи часу, у вас з’явиться можливість вживати їх у свіжому вигляді до нового врожаю. І таким чином, цілий рік на вашому столі будуть запашні і корисні страви.