Інжир має давню історію. Його супліддя в народі називають смоква, інжир, фіга, винна ягода. Сорти інжиру також досить численні, розрізняють близько 1 тис. видів такої рослини. Вони різні за кольором, розміром, смаковими характеристиками, термінами дозрівання. Є гібриди, які використовуються для виготовлення сухофруктів. Сьогодні ви дізнаєтеся про найбільш популярні види улюбленого фрукта, які відмінно ростуть і в нашій кліматичній зоні.
Зміст статті (Содержание)
Вибір сорту
При виборі сорту необхідно вивчити його опис, визначитися, чи хочете ви вирощувати плоди для вживання в їжу свіжими або з метою переробки. Для сушіння можна використовувати будь-який різновид фрукта. Слід знати, що у деяких видів культури плодам властиво дозрівати спершу на вершині, а потім ближче до основи супліддя. У плодоношення саджанець, отриманий з насіння, вступає через 7 – 10 років. Щеплені дерева починають давати урожай через 3 – 4 роки. Як розрізнити щеплений і вирощений з насіннєвого матеріалу інжир? Для цього слід оглянути коріння рослини. У щеплених примірників коренева система більш розвинена, а стовбур товстіший.
Серед різноманіття видів є такі цікаві сорти інжиру, як Браун Туркей, Чорний принц та інші. Наприклад, інжир Браун, батьківщиною якого є сонячна Туреччина, фахівці називають одним з найбільш зимостійких сортів. Він дуже урожайний, дозволяє зібрати багато червоно-коричневих плодів, кожен з яких є грушевим, тобто грушовидним за формою і важить близько 100 грамів. Другий сорт при правильному догляді здатний рости і давати плоди навіть в теплому і світлому приміщенні. Він володіє високим ступенем посухостійкості і в період вегетації потребує рясного поливу. При вирощуванні в кімнатних умовах незвичайними плодами практично чорного кольору можна ласувати в кінці червня – початку липня. Далі ми розповімо про найбільш популярні різновиди інжиру, які можна виростити в Україні.
Відео «Опис сортів»
З відео Ви дізнаєтеся про опис сортів інжиру.
Білий Адріатичний
Інжир Білий Адріатичний популярний і вирощується в багатьох країнах світу.
Білий інжир відмінно підходить для вирощування в умовах відкритого грунту. Не потребує проведення додаткового запилення, оскільки є самоплідним. Іноді процедура все-таки проводиться досвідченими садівниками з метою підвищення якості і збільшення кількості плодів. Вони є середніми за розміром, мають овальну форму і плоску вершину. Кожен важить близько 60 грамів. Плодоношення культури відбувається двічі на рік. При розрізуванні всередині плода виявляється солодка м’якоть рожевого кольору. Зверху плід покритий жовто-зеленою шкіркою. Перевагами сорту є стійкість до сірої гнилі і можливість зберігати свої початкові якості навіть у разі тривалого зберігання.
Далматський
Даний сорт ще іноді називають Турецький білий. Він є відмінним самоплідних видом інжиру з раннім терміном дозрівання, дозволяє збирати врожай двічі в сезон. Дерева здатні плодоносити до досягненні віку 3 років. Цікаво, що під час збору першого врожаю вдається поласувати великого розміру плодами, які важать близько 180 грамів.
Інжир Далматський є досить морозостійким, так як нормально росте при наявності температурних показників в межах 0 – 15 градусів. Плоди наділені формою груші, покриті шкіркою сіро-зеленого кольору. Всередині при розрізуванні виявляється червона, солодка з кислинкою і соковита м’якоть.
Кадота
Відомі й інші сорти інжиру, серед яких потрібно назвати самозапильний вид Кадота. Він став популярний і затребуваний в Каліфорнії, а пізніше був гідно оцінений і садівниками інших країн. Його плоди у формі груші, округлі, забарвлені в світло-зелений колір, кожен з яких важить десь 60 грамів.
Плоди добре достигають, ще перебуваючи на дереві, нормально переносять перевезення на тривалі відстані. Використовуються для приготування смачного джему, варення і сушіння.
Кримський чорний
Інжир Кримський Чорний може похвалитися своїм благородним європейським походженням. Це самоплідний і скороплідний сорт.
При його вирощуванні вдається поласувати смачними плодами двічі на рік. Правильний догляд за культурою передбачає обов’язкову обрізку та проведення формування крони. Перший урожай зазвичай складається з округлих фіг, що мають середні розміри.
Другий раз реально зібрати менші плоди, пофарбовані в характерний чорний колір з фіолетовим відливом. Саме такий чорний інжир відмінно підходить для вирощування в укривних конструкціях в умовах відкритого грунту. Ягоди прийнято використовувати для приготування ароматного варення або сушити. Плоди при вживанні свіжими мають деяку кислинку.
Брунсвік
Інжир Брунсвік ще часто називають Бузою Бурну або Чапла. Це самоплідний вид культури. При зборі першого врожаю дає трохи плодів, які володіють значним розміром і важать до 200 грамів. Фрукти традиційно пофарбовані в світло-зелений колір, сердцевинка є малиновою. Даний вид має явні переваги у вигляді високого ступеня морозостійкості (витримує температури до — 28 градусів) і відмінних смакових якостей.
Інжир вважається однією з самих древніх відомих людству плодових культур. Він часто вирощується в якості кімнатної рослини або є гідною прикрасою зимового саду. Ознайомившись з правилами агротехніки, створивши для рослини, необхідні умови росту, ви назавжди залишитеся його шанувальником і поціновувачем.
Відео «Вирощування інжиру»
З відео Ви дізнаєтеся, як правильно вирощувати інжир.