Електроплити можна зустріти будь-де, від звичайних квартир у багатоповерхівках до заміських дач і котеджів. Їх встановлюють навіть у газифікованих будинках, відмовляючись від «блакитного палива». Які плюси та мінуси є у такої техніки, і чому вона користується популярністю? Поговоримо нижче.
Зміст статті (Содержание)
Плюси електричних плит
- Максимальна безпека. Відсутність відкритого вогню зводить до мінімуму ризик влаштувати пожежу або опікуватися. Електрика набагато безпечніша за газ, який може непомітно протікати і стати причиною справжньої катастрофи.
- Зручна експлуатація. Конфорки повільно нагріваються і остигають, завдяки чому можна отримати смачну та соковиту страву, томлену під кришкою. Приготовлена їжа довго залишається теплою, якщо не знімати її із плити. Поверхня не розжарюється до краю, що, знову ж таки, не дає обпектися.
- Простота догляду. Поступове нагрівання призводить до повної відсутності бризок (наприклад, розпеченої олії), тому доглядати за плитою та навколишніми поверхнями одне задоволення: досить поверхневого прибирання вологою ганчіркою.
- Широкий функціонал. Електричні плити мають величезний ряд можливостей, яких немає в газових моделях. Можна виставляти час готування, регулювати підсвічування, навіть користуватися програмами автоприготування страв.
- Високий рівень ККД. Нагрівається тільки сама конфорка, а не повітря в приміщенні, що гарантує максимально продуктивну роботу при невеликій витраті електрики.
- Дорогий зовнішній вигляд. Електроплити виглядають дуже стильно, що пояснюється, зокрема, відсутністю громіздких чавунних ґрат. Особливо красиві індукційні моделі у строгому чорному кольорі.
- Тиха робота. Плита не видає абсолютно ніяких звуків, на відміну від полум’я, що потріскує, тому можна випити чай в нічній тиші або займатися запізнілим готуванням.
Мінуси електричних плит
- Висока ціна. Просунуті електроплити стоять відповідне: в середньому — на 20-30% дорожче за газові моделі зі схожими характеристиками.
- Складний монтаж. Найчастіше для плити доводиться виводити окрему електролінію.
- Нагрів треба чекати. Іноді ці кілька хвилин виявляються критичними — наприклад, у ранковій метушні.
- Індукційні моделі вимагають використання спеціального феромагнітного посуду.
А що про духовку?
Крім робочої поверхні, в кухонній плиті є духова шафа. Зазвичай він теж працює від електрики, що набагато зручніше за готування газу. Електродуховки мають десятки робочих режимів і можливостей, від точного регулювання температури до таймера і спецпрограм (верхній, нижній, комбінований нагрівання, самоочищення, вентилятор і так далі). Вони рівномірно прогріваються з усіх боків, завдяки чому їжа не підгоряє та зберігає максимум корисних властивостей. Для тих, хто любить експериментувати з запеченим м’ясом, пишною випічкою або оригінальними стравами, купити електродуховку разом з варильною поверхнею — найкраще рішення.