Тандир являє собою особливу піч-коптильню, в якій готують їжу. Процес приготування їжі здійснюється завдяки теплу, що віддається рівномірно і поступово розігрітими стінками жаровні. Вперше тандири з’явилися в Азії, приблизно в X-XI ст. ст. нашої ери. У Центральній і Середній Азії завжди була нестача палива, відповідно, необхідно було придумати, як готувати їжу при його мінімальних витратах.
Зміст статті (Содержание)
Як з’явився тандир?
Проблема приготування їжі в даних умовах була вирішена за рахунок так званих «природних ресурсів»: занадто жаркий і посушливий клімат, плюс наявність природного будівельного матеріалу — ліс, якого там було предостатньо. Ліс являє собою кам’яний пил, що володіє безліччю унікальних якостей:
- ліс володіє високою тепловою ємністю і тепловіддачею, відповідно, він нагрівається дуже швидко і досить довго віддає тепло;
- даний матеріал є повітропроникним, жаростійким і надзвичайно міцним;
- матеріал легко піддається обробці, а у вологому вигляді він ліпиться практично як пластилін.
Цей унікальний матеріал як раз і став основним для влаштування тандирів. А завдяки посушливому і жаркого клімату технологічний процес значною мірою спрощувався.
Самими простими першими печами були земляні тандири, які влаштовували у ямі, яку викопували в грунті з лісу. Ця яма була в глибину приблизно 35 см, а в діаметрі – 50 сантиметрів. Повітропровід влаштовувався збоку.
Пізніше стали влаштовувати ями у формі глечика. Це сприяло досягненню ще більшої економії палива, оскільки дана конструкція дозволяє теплу концентруватися в центрі топкової камери.
Також в Азії робили тандири зі спеціальної глини, властивості якої схожі з якостями лісом. Каолінову або шамотну змішували глину з піском і подрібненою шерстю, щоб отримати густий якісний розчин. Заготовку печі, виконану з даного розчину, поміщали на сонце, де вона повинна була простояти 2 тижні. Таким чином з’явилися перші узбецькі тандири, знамениті і сьогодні.
Різновиди тандирних печей
Існує 3 типи тандирів:
- Стаціонарні;
- Земляні (влаштовуються в ямах);
- Сучасні мобільні (переносні).
Складно відповісти на питання: який тандир краще, оскільки всі вони мають ряд своїх переваг. Але сьогодні ми детальніше зупинимося на сучасному вигляді тандира – переносному. Такі печі стали виготовлятися не так давно, проте працюють за тим же принципом, що і кілька століть тому.
Для їх виготовлення використовується глина. Даний матеріал славиться своїми цінними властивостями – відмінною тепловіддачею і теплоємністю. Піч, а вірніше її горловина закривається за допомогою дворівневої кришки (скоріше це дві різні кришки: маленька верхня і велика нижня). Товщина стінок може варіюватися від трьох до семи сантиметрів — все залежить від розміру тандира.
Щоб було зручніше переносити піч, з боків розміщені ручки, а щоб надати конструкції більшої міцності, її стягують спеціальними смугами з металу. Знизу є піддувало, що використовується для розведення вогню, а також для того, щоб витягувати вугілля.
Також тандир укомплектовується наступними пристроями:
- решітки;
- противені;
- сітки-гриль (двох – або трьох ярусними);
- тримачі для шампурів;
- набір шампурів;
- рогачі;
- насадки для приготування птиці;
- пристрій для приготування кількох страв.
Який вибрати тандир?
Важливо розуміти, що існує широкий вибір тандирів різного розміру і ваги. В цілому зі слів експертів, тандири від різних виробників з точки зору споживчих якостей не сильно відрізняються. Це більше питання смаку: комусь який дизайн більше по душі, потрібна підставка під тандир чи ні, який формат завантаження м’яса.
Якщо класифікувати тандири, то виділимо серед них малі (висотою в середньому до 60-65 см і вагою близько 30 кг, ціна до 10 тис. руб.), середні (висота до 80 см, вага 60-70 кг) і великі (висота близько 1 м, вага 80 кг і вище). Тандири легко можна замовити з доставкою до дому на сайті компанії ТеплоКрам https://teplokram.com.ua/pechi/tandyr/.
Малий тандир – варіант для виїзного пікніка або для готування на двох-трьох чоловік, середній цілком впорається з тим, щоб нагодувати всю сім’ю, а великий – варіант для великої кампанії від 8 осіб. Головне при виборі тандира – щоб стінка була товстішою – 4-5 см, так піч буде довше тримати тепло. Ті ж великі тандири дозволяють готувати до двох партій шашликів з одного розігріву.
У залежності від габаритів в них можна приготувати аж до баранячої ноги або цілого гусака.
М’ясо в залежності від виду і розміру шматків готується від 10 до 20 хвилин, овочі – 5-10 хвилин, риба – 10-15 хвилин.
Як готувати в тандирі?
Для того, щоб приготувати їжу в даній печі, слід виконати ряд послідовних дій:
- Поставити пічку на тверду і рівну поверхню.
- Прибрати кришку, ту, що більшого розміру, потім відкрити піддувало.
- Дров необхідно покласти на 2/3 об’єму, після чого розвести вогонь.
- Коли дрова почнуть згоряти, стінки тандира зсередини покриються кіптявою, коли ж процес горіння завершиться, гар облетить і внутрішні стінки очистяться. Це свідчить про те, що прийшов час поміщати підготовлені продукти в піч.
- Після того, як їжа буде завантажена, необхідно закрити піддувало і помістити на місце кришки.
- Піч залишають остигати природним чином після завершення процесу готування.
В чому полягає перевага використання тандирних печей?
Серед основних плюсів використання тандирів виділяють:
- відсутність необхідності постійного контролю за процесом готування;
- їжа готується в кілька разів швидше, ніж в інших печах. Наприклад, шашлик зі свинини, курку і рибу можна приготувати за двадцять хвилин, а для готування овочів достатньо десяти хвилин;
- витрата палива зводяться до мінімуму за рахунок високої теплопровідності;
- у даній печі можна приготувати дуже багато різних страв (шашлик, птиця, овочі, хліб, самса, барбекю з тандиром тощо). А чай, заварений на тандирі, виходить дуже смачним, як з самовара;
- страви, приготовані на тандирі, відмінно пропікаються, не пригорають, вони дуже соковиті і ароматні. Така їжа дуже корисна, оскільки готується без жиру.
Як зберігати тандир?
Піч повинна зберігатися виключно у сухому місці – це основна умова. Матеріал, використовуваний для виготовлення даної печі, досить сильно вбирає вологу. Це небезпечно тим, що при температурі нижче нуля, може лопнути. Піч зазвичай зберігають у приміщенні або ж розташовують під навіс. Якщо ж це неможливо, то тандир необхідно накривати плівкою або спеціальним водовідштовхувальним чохлом. У разі, якщо піч намокла, необхідно дати їй висохнути природним шляхом.
Як чистити тандир?
За допомогою совка і спеціальної кочерги необхідно прибирати золу з печі в міру її накопичення. Глазуровані стінки тандира протираються ганчіркою, після того, як піч повністю охолоне.
Правила безпечного застосування тандирної печі:
- Чіпати руками гарячу піч ні в якому разі не можна!
- Температура всередині печі досягає 500 градусів Цельсія, тому зовні вона теж дуже гаряча.
- Використовуйте термостійкі рукавиці.
- Не розташовуйте піч під деревом або в закритих приміщеннях.
- Не розпалюйте поблизу легкозаймистих предметів.
- Полум’я може досягати 50 сантиметрів у висоту в процесі горіння.
- Щоб уникнути утворення тріщин на пічних стінках, не лийте воду на розжарену піч.
- Тандир завжди необхідно остуджувати природним шляхом, перш ніж забрати на зберігання.
- Стежте, щоб тварини або діти не знаходилися поряд з тандиром, коли він працює.
- Акуратно користуйтеся засобом для розпалу палива, не нахиляйтеся над тандиром, коли розпалюєте піч.
Пропонуємо вам подивитися відео про правильне використання тандира: