Гарбуз – здавна вважається одним з найбільш корисних городніх культур адже він справжнє джерело корисних речовин.Причому цінне в ньому є буквально все: смачне і корисне насіння, виготовлене з них масло з нізкоалергеними, протизапальними і поновлюючими властивостями, ніжна м’якоть, в якій міститься важливі вітаміни, в тому числі унікальний вітамін Т – нормалізує обмін речовин в організмі. І так, найбільш популярні сорти гарбуза з докладним описом.
Найбільш поширеними в середовищі садівників вважається три види гарбузів: крупноплідні, мускатні, твердокорі і декоративні, які зустрічаються дещо рідше, але теж поступово набирають популярності. У нашій статті ми розповімо про найбільш популярні сорти, кожного з вище перерахованих видів.
Зміст статті (Содержание)
Гарбуз твердокорий
Через прекрасні смакові якості плодів і можливості їх тривалого зберігання твердокорий (у побуті їдальня або звичайна) гарбуз вважається найбільш популярним видом. Сьогодні в нашій країні вирощують близько тридцяти його сортів.
Сорт «Акорн»
Своєю формою плоди цього сорту нагадують жолуді, тому його часто називають «Жолудіва». Має невеликі розміри, на смак – солодкий, з оранжево-жовтим м’якушем.
Правда зовнішнє забарвлення овоча буває різним. Найпоширеніший колір шкірки – темно-зелений, ще зустрічаються зелений з жовтими крапками і однотонний помаранчевий.
Сорт «Апорт»
Плоди сорту Апорт за формою майже округлі, оранжево-жовтого кольору без малюнка. Ростуть на невеликих кущах, дозрівають повільно. За вагою досягають семи кілограм.
М’якоть соковита і ніжна, з солодким злегка кремовим присмаком.
Сорт «Усмішка»
Гарбуз невеликих розмірів, з коротким терміном дозрівання. Плоди можна збирати приблизно через 85 днів. Компактні кущі зазвичай дають від 4 до 8 гарбузів, але буває і півтора десятка. Вага кожного до півтора кілограма. Забарвлення – яскраво-оранжеве з ледь помітними поздовжніми білими смугами.
Плоди добре зберігають смакові якості до січня місяця навіть при кімнатній температурі. М’якоть мають солодку, хрустку, з ніжним ароматом. Її товщина – приблизно 3 сантиметри. В «Усмішки» яскраві декоративні квіти, так що вона не тільки порадує вас урожаєм, але і прикрасить ділянку.
Сорт «Арлекін»
На смак цей сорт нагадує інший – «Баттрнат». За формою трохи приплюснуті, великого розміру. Шкірка у «Арлекіна» зелена з невеликими плямами. М’якоть – з щільною структурою, блідо-помаранчева. Смак – вишуканий, ніжний.
Сорт «Спагетті»
Сорт назвали так тому, що після приготування, м’якоть гарбуза нагадує спагетті. За формою плоди схожі на диню. Щоб визначити чи дозрів гарбуз, потрібно дивитися на колір шкірки. У незрілих примірників вона зелена, а в процесі дозрівання стає блідо-жовтою.
Великоплідні сорти гарбуза
Великоплідні сорти гарбуза можуть досягати ваги 100 кілограм і навіть більше. Порівняно з твердокорим гарбузом у великоплідних шкірка тонше і м’якше, а м’якоть – не така і пухка волокниста. У цього виду добра холодостійкість, що в поєднанні з високою врожайністю робить його вирощування ефективним у всіх регіонах країни. Сьогодні селекціонери вивели більше ста крупноплідних сортів гарбуза.
Сорт «Альтаїр»
Цей сорт відрізняються особливо соковитою м’якоттю з відмінним, солодким смаком. За формою – плоский. Шкірка світло-сірого кольору, але іноді буває і темно-сірого з невеликими плямами або рожевими смужками. Всередині плід насичено-жовтого кольору.
Сорт «Валок»
Багато городників мріють завести такий сорт, тому що росте він компактним кущем і досить швидко дозріває. Стандартна вага плоду в районі 8 кілограм. Шкірка – сірого забарвлення. Правда, смакові якості декілька нижчі, ніж у інших, але ось сік гарбуза «Валок» дуже корисний.
Сорт «Крихітка»
«Крихту» вивели досить давно російські селекціонери, тому він вважається «перевіреним». Плоди округлої, плескатої форми, важать не більше 3 кілограм.
Мають шкірку від світло-сірого до майже білого кольору. Щільна, соковита м’якоть «Крихітки» яскраво-жовтого кольору хороша на смак, в ній міститься багато корисних речовин і цукру.
Сорт «Звичайний»
Сорт дає плоди вагою до 25 кілограм з солодкою м’якоттю. Правда, велика вага не завжди вважається плюсом, так як чим дрібніше овоч, тим він буде солодший. В цьому плані найбільш оптимальними вважаються екземпляри вагою до 3 кілограм.
Зовні плоди сорту «Звичайний» округлої форми, насичено-оранжевого забарвлення.
Сорт «Паризький червоний»
Як видно з назви, сорт був виведений у Франції. Він унікальний за багатьма показниками. Може досягати досить великих розмірів і важити до 20 кілограм. Плоди зовні темно-червоні, а м’якоть – ніжно-жовта.
В основному цей сорт йде на корм тваринам, але за смаковими якостями підходить для використання в кулінарії. М’якоть досить соковита і солодка.
Сорт «Полевичка»
Після дозрівання плоди «Полевички» приймають плоску форму. Колір коливається від світло-сірого до темно-сірого, іноді з плямами і сірими смугами. М’якоть – жовто-оранжевого кольору, солодка, соковита і дуже приємна на смак.
Сорт «Титан»
Сорт вирощується по всьому світу. Фахівці стверджують, що «Титан», при сприятливих умовах може досягати ваги 500 кілограм. Відрізняється дуже смачною, солодкою м’якоттю.
При відповідному догляді, можна отримати відмінні врожаї. Рослина добре плететься, тому висаджувати його необхідно на відстані приблизно півтора метри один від одного. В грунт необхідно внести перегній. Коли з’явиться зав’язь, залишити лише одну з них. Щоб виростити солодкий і смачний гарбуз рослину необхідно підгодовувати і вчасно поливати. У цьому випадку можна легко отримати екземпляри вагою близько 150 кілограмів.
Сорт «Український сірий»
Сорт раннього дозрівання, був виведений на основі сорту «Волзька Сіра». Має довгі батоги, на яких ростуть світло-сірі плоди плескатої форми, з жовтою м’якоттю. Володіє приємним смаком – плоди соковиті, солодкі.
Сорт «Херсонський»
Неймовірно соковитий і солодкий гарбуз, з м’якоттю помаранчевого кольору. Плоди плоскі, з щільною шкіркою сірого кольору, на якій можуть бути сірі смуги і плями.
Сорт «Центнер»
«Центнер» родом з Італії. Його плоди досить великого розміру і можуть важити до 100 кілограм, але в середньому вага зазвичай досягає приблизно 60 кілограм. Вирощують «Центнер» в основному на насіння, їх може бути в одному овоче близько 800 штук.
У гарбуза жовтий колір шкірки, м’якоть біла. Плоди мають приємний солодкий смак, але його головна цінність – насіння, яке йде на продаж. М’якуш використовується як корм для худоби. Можна, звичайно, зварити кашу, і вона вийде смачною. Але дуже великі розміри плодів, роблять приготування їжі з цього сорту незручним.
Слід зазначити, що незважаючи на свою значний вагу, «Центнер» дозріває дуже швидко.
Мускатні сорти гарбуза
Для мускатного гарбуза характерні морфологічні особливості твердокорого і великоплідного гарбуза. Цей вид відрізняється гарними смаковими якостями, має високу поживність і дуже тривалий період зберігання. Але мускатний гарбуз досить складно вирощувати і підходить він найбільше для південних регіонів.
Сорт «Баттернат»
Плоди цього сорту гарбуза досягають невеликих розмірів. М’якоть у них ароматна і солодка, оранжевого забарвлення, з невеликою волокнистістю, що зручно для приготування страв з гарбуза. «Баттернат» досить поширений через малий розмір і відмінні смакові якості. Його можна зустріти під назвами «Мускатна» і «Горіхова». Шкірка гладка, жовто-коричневого кольору. Плід за формою нагадує грушу або цибулину.
Сорт «Билинка»
У «Билини» соковита м’якоть і солодкий смак, але зовсім не гарбузовий, а з особливим відтінком. Форма плодів – плоска. Колір шкірки темно-сірий, м’якоть яскраво-помаранчева.
Сорт «Гілея»
Плоди мають помаранчевий окрас зовні і всередині. Шкірка – тонка, але досить щільна, іноді з восковим нальотом. Форма гарбуза може бути різною – кругла, овальна і циліндрична. М’якоть з приємним солодким смаком, соковита і ніжна.
Сорт «Диво»
Цей сорт схожий на попередній сорт «Гілея» своїми гарними смаковими характеристиками – соковитою солодкою м’якоттю. Плоди з тонкою шкіркою світло-коричневого кольору з рожевим відтінком. За формою «Диво» схожий на перець.
Сорт «МираніДиКіоджа»
Цей сорт гарбуза походженням з Італії. Під стать не звичайній назві і зовнішній вигляд – горбкувата, як би гофрована поверхня. Гарбузи цього цікавого сорту можуть набирати вагу до 10 кілограм. Всередині овоча помаранчева, солодка м’якоть.
Сорт «Плав-каду»
У цього сорту гарбуза не тільки приємні смакові якості, але маса корисних властивостей. Наприклад, в Індії «Плав-каду» використовується для лікування і профілактики туберкульозу. Вчені стверджують, що прийом розведеного гарбузового соку у пропорції 1:10000, запобігає поширення туберкульозної палички.
Плоди виростають досить великі і досягають ваги 10 кілограм. М’якоть дуже соковита, ідеально підходить для приготування кулінарних страв. Зберігається не більше чотирьох місяців.
Декоративні сорти гарбуза
Грядки біля будинку повинні приносити не тільки користь, але і прикрашати ділянку. Не дивно, що з кожним роком декоративні види гарбуза стають все популярнішими. Тим більше що крім оригінального зовнішнього вигляду багато з них відрізняються гарними смаковими показниками і порційними розмірами.
Сорт «Шайот»
На смак цей сорт гарбуза як яблуко, а зовнішній вигляд у нього, як у груші. У сорту є ще одна назва – «Кристофин». Плоди – блідо-зеленого кольору з досить великим насінням всередині. «Шайот» відноситься до зимових сортів гарбуза. Кулінарну обробку роблять за аналогією з літніми сортами.