...
Головна / Сад та Город / Вирощування і корисні властивості черешкової і листової селери

Вирощування і корисні властивості черешкової і листової селери

Вирощування і корисні властивості черешкової і листової селери

Вирощування селери в домашніх умовах і на грядці не представляє особливих проблем, а користі від цієї рослини більше, ніж від усієї пряної зелені, разом узятої.

Черешкова селера, листова, корінь – це дворічна трав’яниста рослина. Його багаторічний родич, гірський любисток, мабуть, одна із самих запашних і чудових кулінарних трав.

Вірна ознака близької весни – розсада селери на підвіконні

Вирощування листової і черешкової селери починається з кювети на підвіконні. Грунт краще брати родючу і не таку полегшену, як для квітів. Розсаду слід висаджувати в кінці лютого. З листових сортів мені найбільше подобається Ніжний, Афіна і кореневої Яблучний, що використовуються і для зелені.

Землю засипають в кювету, злегка поливають, потім розсіюють насіння (увага! – дуже дрібні), пріхлопивать грунт, не заглиблюючи насіння, і поливають ще раз. Краще це робити розпилювачем, щоб насіння водою не знесло в один кут.

Проростає на сонці при температурі близько 25 градусів приблизно за півтори-два тижні. Якщо схожість нормальна, то кювету незабаром буде вся всіяна маленькими зеленими паростками з зворушливими листочками. Поливати щодня!

Фанати городництва овоч розсаджують по горщикам. Я таким не займаюся – багато честі для трави! – а особливо густі зарості в кюветі продергиваю пінцетом, видаляючи кволі паростки. Ближче до травня рослинки в теплі дні можна виносити на сонечко на балкон для загартовування при плюсовій температурі близько десяти градусів.

Вирощування і корисні властивості черешкової і листової селери

Висаджуємо розсаду у відкритий грунт

Розсаду висаджують у грунт у третій декаді травня, коли пройдуть останні весняні заморозки під кодовою назвою «дуб розпускає листя». Любисток – трава невибаглива і не треба довго думати, як її краще виростити. Спеціально грядку під цю рослину заготовляти не обов’язково, його цілком влаштує посадка в торішню грядку в канавку з родючим сумішшю глибиною 8-10 сантиметрів.

Для посадки необхідно приготувати на одну грядку:

  • Перегною з компосту або торішнього гною – 3/4 відра;
  • Золи просіяної – 1 склянка;
  • Суперфосфат – 1 ст. ложка;
  • Пісок (при необхідності на глинистих грунтах) – половину відра;
  • Садовий Совок;
  • Одну лійку води.

Суперфосфат, зола висипаються у відро з перегноєм і все це перемішується. Совком прокапываются в грядці поперечні канавки на відстані 2 см від своїх країв. У канавки засипають родючий суміш. На глинистих ґрунтах на дно канавки попередньо насипається пісок. Суху землю спочатку треба полити і дати воді трохи вбратися.

Насіння я саджу в канавки на відстані 12 см один від одного. Пальцем продавлюю дірочки, заправляю корінь рослинки і приминаю навколо долонями.

Порада від Зої Бухтеевой: працювати з землею зручно і безпечно в гумових рукавичках, а якщо не любите гуму, надягайте спочатку нитяні рукавички, потім гумові.

Після посадки стежимо за поливом, в сухе літо поливати щодня, а раз на тиждень підгодовувати настоявшимся розведеним гноєм (1,5 літра рідини на лійку води).

І чудова ароматна зелень вам забезпечено до самих заморозків.

Вирощування і корисні властивості черешкової і листової селери

Вирощування і корисні властивості черешкової і листової селери

Вирощування і корисні властивості черешкової і листової селери

Вирощування і корисні властивості черешкової і листової селери

Як виростити соковиті і хрусткі черешки

Якщо вірити програмі «Здоров’я», це унікальна рослина з негативною калорійністю. Тобто енергії на пережовування стебел цієї рослини йде більше, ніж організм отримує калорій. На думку Зої Бухтеевой, якщо жувати, скажімо, ніжки табуретки вийде той же ефект, але хіба має табуретка таким чудовим смаком, соковитістю і ненав’язливим ароматом, як черешки цього чудового овочу!

У всьому сельдерейном різноманітті виділяють сорти зі світло-зеленими стеблами – Золотий, Малахіт і з темно-зеленими черешками – Наречений, Хрускіт і Танго.

Розсада вирощується за тією ж технологією, що і для любистка, за винятком того, що рослини на стадії 2-3 аркуша пикируются – розсідаються в маленькі торф’яні горщики.

Висаджування в грунт вимагає більш ретельної підготовки. Розрізняють дві технології вирощування: траншейне і з обгортанням, я віддаю перевагу другу, оскільки будь-яка канава на моїй ділянці негайно заповнюється водою і молодими жабами.

Технології обгортання складається з наступних операцій:

  • в кінці травня розсада відправляється на плоску грядку на відстані 20 см один від одного у ямки з родючою землею;
  • по досягненні висоти стебел 25 см їх збирають у пучок і пов’язують м’якою мотузкою;
  • пучок обгортають, залишаючи вільною листя, щільним папером або пергаментом, але ні в якому разі не плівкою для мульчування – стебла можуть підгнити;
  • збір врожаю проводиться в жовтні перед самими морозами.

Вважається, що світло-зелені, «вибілені» сорти не обов’язково обгортати, але я не бачу причин, чому б не допомогти природі на невеликому городній ділянці.

Порада від Зої Бухтеевой: в якості м’якої мотузки краще використовувати трикотажні стрічки, вирізані з колишніх колготок або лосин.

Вирощування і корисні властивості черешкової і листової селери

Вирощування і корисні властивості черешкової і листової селери

Вирощування і корисні властивості черешкової і листової селери

Вирощування і корисні властивості черешкової і листової селери

Гірський любисток – мрія ледачого садівника

Я ніколи не бачила в продажу насіння любистку, а те, що у мене росте, дісталося від товариша по службі – спеціаліста за рідкісним трав. У нього це був пишний кущ, за розмірами не поступається пиону. У мене на бідній землі кущ поменше, але дивно зимостійкий і невибагливий.

Для флегматичного садівника любисток — це просто подарунок, а не примхлива пряність, вирощування якого майже не вимагає втручання. Зростає любисток на будь-яких ґрунтах, в тіні і на сонці (ідеально – в мереживній тіні). Дуже стійкий і багаторічний – живе, поки не набридне: у моїх сусідів кущ біля купи гною стоїть вже років сорок. Перша ароматна зелень пробивається із землі на початку травня. В середині літа любисток зацвітає, його листя стають жорсткими, але до цього часу входить в силу інша зелень.

Розмножують любисток поділом куща або розсадою з насіння. За даними інших садівників, травичка чудово розмножується самосівом, та тільки у мене жодного разу за 15 років не зросла ні одного паростка.

У любистку унікальний аромат зелені. В засушеному вигляді любисток надає стравам відтінок грибного смаку.

Вирощування і корисні властивості черешкової і листової селери

Вирощування і корисні властивості черешкової і листової селери

Як заготовити і приготувати селеру

Листова пряність трохи грубувата, тому використовується в салатах тільки на початку літа. Але для супів і м’ясних соусів ця приправа необхідна в будь-який час року. Добре також порізати в маринад для шашлику.

Для заготівлі на зиму любисток краще всього сушити на розкладеної папері, прикритої марлею. Деякі садівники роблять заправку з листя, дрібно порізаних, перетертих з сіллю і заморожених в холодильнику, але при цьому втрачається частина ароматних властивостей.

Черешкова коренеплід прекрасний у будь-якому вигляді. Супи, рагу, овочеві салати – все набуває благородний смак і ненав’язливий аромат. Я дуже люблю хрусткі білі черешки селери їсти як редиску, умочуючи в м’яке вершкове масло і велику кам’яну сіль (хай простить мене Олена Малишева за таке блюзнірство!). Свіжі черешки використовуються для дієтичного коктейлю, а святковий стіл прикрасить знаменитий яблучний салат, ось його рецепт: стебла селери, сир, яблуко, варене яйце по черзі натираються на тертці і викладаються на блюдо шарами, все це заправляється майонезом.

Унікальні властивості цього овоча корисні в першу чергу для тих, хто страждає від зайвої ваги.

Рецепт сельдерейного супу для схуднення дієтологи виписують нарівні з орсотеном і сибутраміном. Свіжий овоч дуже сильний природний сечогінний і вважається видатним афродозиаком. І звичайно, будь-який вид містить широкий набір вітамінів: С, В1, В2, групи РР, фолієву кислоту, а також солі калію і фосфору, необхідні для роботи серця.



Залишити коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*