Чи не в кожній квартирі або будинку є можливість підключення газової плити. Багато вимушено або через особисті уподобання користуються електроплитами, які споживають чимало електроенергії. Кращим вибором в подібній ситуації може стати индукционная плита цена якої досить прийнятна та працює за принципом індукції. Такий прилад дозволяє готувати страви швидко і економить електрику.
Зміст статті (Содержание)
Як вибрати і на що звернути увагу?
Індукційні кухонні панелі з’явилися відносно недавно. Особливість такого пристрою полягає в тому, що розігрівається тільки дно використовуваного посуду і продукти в ній, при цьому стінки посуду і сама плита не нагріваються.
Кількість конфорок
Вибираючи варильну панель з індукцією, важливо визначитися з тим, скільки конфорок вам необхідно. Поверхні можуть оснащуватися різною кількістю зон нагріву, це число варіюється від однієї до шести. Даний показник буде залежати від числа людей в сім’ї і того, наскільки різноманітну їжу ви звикли готувати.
Для сімейної пари або однієї людини, а також сім’ї, яка звикла харчуватися поза домом буде досить компактного варіанту пристрою, обладнаного однією або парою конфорок. Це дозволить заощадити вільний простір на кухні.
Для великої родини рекомендується віддати перевагу панелі, у якій буде не менше чотирьох нагрівальних зон. Подібні пристрої – одні з найпопулярніших серед покупців, оскільки дозволяють приготувати одночасно повноцінний обід. Але і місця для розміщення такої техніки знадобиться більше.
У плані конфігурації і розташування конфорок, стандарти їх розміщення вже давно не припускають виключно квадратних або ромбовидних форм. Зони нагріву можуть бути розташовані в ряд, у формі трикутника, овалу, півкола. При виборі даного параметра слід уявити собі, наскільки вам буде зручно мати доступ до кожної з конфорок, щоб посуд на сусідніх не заважала один одному. Також варто врахувати діаметр зон нагріву, їх форму.
Матеріал панелі
Найпоширеніший матеріал покриття – це склокераміка. Друге місце за поширеністю займає загартоване скло. Перший варіант обійдеться дешевше, але відрізняється міцністю до механічних впливів.
Є складнощі в догляді, оскільки цукровмісні рідини, на зразок компотів і варення, можуть залишити незмивні сліди.
Панелі, покриті загартованим склом коштують трохи дорожче, але досить крихкі і вимагають дбайливого поводження. Зате такий матеріал більш естетичний і практичний у догляді, не боїться подряпин і абразивів.
Варильні індукційні плити можуть мати обрамлення з металевого профілю або скошену кромку.
Обидва варіанти мають свої переваги:
- обрамлені – не дозволяють рідини, що витекла забруднити стільницю або стекти на підлогу;
- панелі зі скошеним краєм легше піддаються прибиранню.
Колір панелі
Вибираючи індукційну варильну панель варто врахувати різні варіанти дизайну.
Більшість моделей виробляються в темних кольорах, які прекрасно вписуються в будь-яку стилістику інтер’єру. Для приміщень, оформлених в стилі кантрі або прованс, випускаються індукційні поверхні з квітковим малюнком. Для сучасних інтер’єрів в стилі хай-тек прекрасно підходять моделі, які не мають позначення зон нагріву і виглядають як цілісний фрагмент скла.
Рідше можна зустріти в продажу пристрої, що мають сріблястий або білий колір, які також виглядають дуже вигідно. На світлій поверхні менш помітні пил, жирні плями, що робить їх особливо привабливими. Варто зауважити, що прибирання як світлих, так і темних панелей не представляє особливих труднощів.
Видалити бруд можна навіть в процесі готування, оскільки поверхня не розпечена.
Деякі варильні панелі прикрашаються візерунками, написами і піктограмами для зручності управління приладом.
Розмір
Важливо, щоб розмір варильної поверхні ідеально вписувався в інтер’єр вашої кухні. Найвужчі різновиди мають ширину всього лише 30 сантиметрів. Вони обладнуються однією або двома зонами нагріву і є прекрасною знахідкою для маленької кухні.
Панелі ширше 60 сантиметрів зазвичай вміщають п’ять конфорок, а при ширині близько 80 сантиметрів зон нагріву може бути вже п’ять або шість.
Товщина індукційних плит також може варіюватися. Даний діапазон становить зазвичай від 4 до 10 сантиметрів. Стандартна товщина – від 6 до 8 сантиметрів.
Додаткові функції
Наявність у обраної моделі різних додаткових опцій може зробити приготування їжі вельми приємним заняттям.
Нижче представлений список найпоширеніших функцій, що зустрічаються в сучасних пристроях:
- Блок панелі управління приладом. Особливо корисний при наявності в сім’ї маленьких дітей.
- Захисне відключення підвищує рівень безпеки використання техніки, відключаючи її при википанні рідини на плиту, відсутності на ній посуду або значних скачках напруги в електромережі.
- Таймер. Зручний тим, що можна виставити час, необхідний до доведення страви до готовності і не стояти біля плити, постійно контролюючи процес. Якісні моделі не тільки здатні відключати нагрів в заданий час, але і за допомогою звукового сигналу сповістять господиню про закінчення готування.
- Індикатор залишкової температури допоможе зрозуміти, чи безпечно торкатися до поверхні. Сама плита не гріється, але може стати гарячою від контакту з посудом, в якій готуються продукти.
- В сучасних індукціонках існує спеціальний режим швидкого нагріву (Turbo Boost), який дозволить швидко приготувати потрібну страву, збільшивши потужність обраної конфорки за рахунок сусідніх.
- Контроль споживання електроенергії та температурних режимів. Господині досить задати пристрою норму витрати або температурні показники, які потім будуть підтримуватися в автоматичному режимі. Всі показання прилад зберігає на внутрішній пам’яті.
- Функції призупинення приготування і підігріву (підтримки тепла). Зручно використовувати, якщо домочадці звикли харчуватися кожен в своєму режимі.
Найсучасніші плити обладнуються новою технологією – індукція без кордонів, яка дозволяє обійтися без звичної розмітки конфорок. Досить поставити посуд з продуктами в будь-яке місце, і розумна техніка забезпечить необхідну зону нагріву.