Головна / Новини / Бактеріальний аналіз води з глибинних свердловин: коли потрібен та як проводиться

Бактеріальний аналіз води з глибинних свердловин: коли потрібен та як проводиться

Бактеріальний аналіз води

Маючи за мету облаштувати надійне та якісне водозабезпечення для приватного будинку, клієнти шукають фахівців, які не лише правильно проведуть всі необхідні розрахунки та забезпечать буріння свердловин і їх облаштування, а й детально розкажуть щодо проведення різних типів лабораторних аналізів води. Такий аналіз необхідно проводити, щоб визначити якість рідини та її придатність для подальшого вживання, зокрема це стосується пиття та приготування їжі, а також поливу городу чи догляду за садом. В будь-якому разі отримана зі свердловини вода має відповідати певним стандартам безпеки, що можна підтвердити лише після проведення хімічного і бактеріального аналізу. Як правило, замовник отримує рекомендації щодо додаткового очищення чи фільтрації, що дозволить зробити воду придатною для вживання.

Коли потрібен аналіз води зі свердловини?

Початкову перевірку стану та якості рідини необхідно проводити відразу після завершення буріння та облаштування свердловини на воду. Проте це варто робити вже після тривалого прокачування води, коли з джерела забирається сміття, рештки металу чи будь-які інші домішки, що можуть зіпсувати воду та механізм її подачі на поверхню. Як правило, прокачування проводять протягом 48 годин, зануривши в джерело свердловинний насос на висоті 70-80 см від дна водоносного пласту.

Як правило, такі роботи не потрібні, якщо на ділянці планується якісна артезіанська свердловина, яку буритимуть надійні професіонали. Адже результат у цьому випадку залежить не лише від глибини конструкції та застосування надійного бурильного обладнання, а й професійної підготовки самих майстрів, їх навичок та вміння швидко приймати правильні рішення.

Читайте:   Як проводиться паспортизація промислових резервуарів

Вже після первинної перевірки води замовник може отримати консультацію щодо необхідності використання додаткових фільтрів чи очисних систем, наприклад, систему зворотного осмосу. Другий раз лабораторну перевірку рідини варто провести якраз після облаштування очисних чи фільтраційних систем, саме щоб перевірити їх ефективність (практичну дієвість). Наступну перевірку варто запланувати приблизно через 4-5 місяців з моменту використання, а вже потім перейти на щорічний контроль якості рідини. Позапланово та невідкладно проводити лабораторний аналіз води необхідно в разі появи нехарактерних запахів чи присмаків, а також при виявленні в рідині бруду чи домішок.

Важливо! Орієнтуватися лише на зовнішні характеристики води не варто, оскільки відсутність запахів та нехарактерного забарвлення не гарантує, що рідина придатна для безпечного вживання.

Бактеріальний аналіз води

Які аналізи рекомендовано проводити в першу чергу і коли це необхідно?

Найголовніше правило при проведенні лабораторного аналізу води зі свердловини стосується доручення цих робіт виключно професіоналам своєї справи, які мають необхідне обладнання та відповідально ставляться до роботи. Звернутися до однієї з таких лабораторій потрібно, якщо:

  • вода, отримана зі свердловини набула неприємного або ж нехарактерного запаху, смаку чи забарвлення;
  • якщо після тривалого використання води у членів сім’ї спостерігаються проблеми зі шкірою та її станом;
  • на сусідніх ділянках розпочалося будівництво нового будинку чи господарських споруд;
  • поряд з приватною садибою розташовані промислові підприємства або сільськогосподарські об’єкти, ферми тощо.

Тому навіть на питання щодо того,з якої глибини можна пити воду, фахівці можуть відповісти лише за умови додаткових перевірок. Щодо аналізу води, то він може проводитися бактеріальним або ж хімічним методом. Як правило, фахівці рекомендують проводити їх одночасно, оскільки вони відрізняються не лише способом, а й метою – виявляють різні типи забруднення.

Читайте:   Як побудувати модульний дім?

Як взяти рідину для бактеріального аналізу

Ретельний бактеріальний аналіз води дозволяє виявити в ній всі можливі мікроорганізми та бактерії, на основі чого визначається мікробне число води (кількість аеробних бактерій з розрахунку на 1 см3 рідини). Щоб правильно підготувати рідину для аналізу, потрібно підібрати тару та завчасно її обробити пальником, також підготувати скляні пляшки або ж спеціальні стерильні пакети з силіконовими чи гумовими кришками. Проводити всю процедуру необхідно в чистих гумових рукавичках. Перед тим, як набрати води в пляшку, необхідно дати їй стекти протягом кількох хвилин.


Рекомендуем прочитать:




Залишити коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*