Головна / Сад та Город / Грунт для розсади: готуємо якісну грунтосуміш самостійно

Грунт для розсади: готуємо якісну грунтосуміш самостійно

Розсада розвивається і нарощує вегетативну масу в обмеженому обсязі субстрату. І цей обсяг повинен задовольняти потреби рослин в поживних речовинах і забезпечувати нормальні умови росту коренів.

Серед городників поширене поняття «універсальний склад грунту». Така універсальність умовна, оскільки кожна рослина пред’являє специфічні вимоги до складу і параметрів грунтової суміші.

Компоненти грунту для розсади

Щоб надати грунту потрібні властивості, до нього додають різні компоненти в певній пропорції. Компоненти розділяються на органічні і мінеральні. Основу складає, звичайно ж, ґрунт: дерновий або садовий.

У пріоритеті дернова земля, оскільки в ній не містяться спори грибних хвороб і токсини. Садова земля вимагає ґрунтовного знезараження. Грунт не можна повністю замінити на компост або перегній. В умовах надлишку азоту сіянці витягнуться і сформують слабку кореневу систему.

готуємо якісну грунтосуміш самостійно

Нижче представлені компоненти, які використовують для приготування ґрунту під розсаду.

Органічні: Мінеральні:
листова земля (перепріла листя з лісу) річковий пісок (не дрібний будівельний!)
компост перліт
перегній вермикуліт
низинний торф (бажано з високим ступенем розкладання) керамзит
мох сфагнум мінеральна вата
лушпиння насіння соняшнику кокосове волокно
тирса гідрогель
яєчна шкаралупа крихти пінопласту
рисова лушпиння деревна зола

Органічні компоненти — джерело поживних речовин, а мінеральні використовують для поліпшення структури, повітропроникності та вологоємності. Кожна речовина має свої специфічні властивості, що визначають його переваги і недоліки.

Готові ґрунтосуміші заправляють комплексними добривами і, при підвищеній кислотності, нейтралізують доломітовим борошном, крейдою чи вапном.

Параметри якісного ґрунту

готуємо якісну грунтосуміш самостійно

Щоб визначити наскільки готовий ґрунт придатний для вирощування розсади, її оцінюють за такими параметрами:

  • вміст поживних речовин;
  • повітропроникність (легка і пухка структура);
  • вологоємність (здатність вбирати і утримувати воду);
  • реакція ґрунтового розчину, pH (перевіряється спеціальним приладом або лакмусовим смужкою, повинна бути нейтральною або слабокислою);
  • фітосанітарний стан (відсутність хвороботворних мікроорганізмів та насіння бур’янів, наявність корисної мікрофлори).

Грунтосуміш не повинна містити токсини, іони важких металів і радіонукліди, тому органічні компоненти беруть у екологічно чистій місцевості. Не допускається додавання свіжої органіки (гній, сухе листя, солома), оскільки активний процес гниття призводить до зростання температури в грунті. Перегрів — сильний стрес для коренів.

Грунтову суміш можна сприймати як дезинфікований стабільний субстрат. Це жива динамічна система, в якій відбуваються складні біохімічні процеси з участю корисних мікроорганізмів. В стерильному ґрунті неможливо нормальний розвиток розсади.

Склади грунтосумішей в залежності від культури

Склад ґрунту визначається біологічними і фізіологічними особливостями культури. Його готують за індивідуальним рецептом. Це не означає, що в «універсальному» грунті сіянці загинуть. Але вони будуть розвиватися гірше і не реалізують свою потенційну врожайність.

Ми зібрали перевірені рецепти приготування грунтових сумішей, які ґрунтуються на багаторічному досвіді садівників-практиків і дослідженнях вчених. Наведену таблицю можна роздрукувати і використовувати як пам’ятку.

Культура Склад грунтової суміші Добавки (у перерахунку на 10 л суміші)
Томат 1. Дернова земля+торф+перегній (1:2:1) 3 ст. л. суперфосфату і 0,5 л деревної золи
2. Дернова земля+компост+пісок (1:1:1) 10 г аміачної селітри, 20 г калійної солі і 50 г суперфосфату
3. Листова земля+перегній+торф+кокосове волокно (1:1:1:1) 1 ч. л. сечовини, 1 ст. л. сульфату калію, 3 ст. л. суперфосфату, 150 — 200 мл деревної золи
Огірок 1. Торф+перегній+перепріла тирса (2:2:1) 100 мл деревної золи і по 1 ч. л. сечовини, сульфату калію і суперфосфату
2. Дернова земля+листова земля+компост+вермикуліт (3:3:3:1)
Перець 1. Дернова земля+торф+пісок (1:2:1) 30 г аміачної селітри, 40 г сірчанокислого калію, 60 г суперфосфату
2. Дернова земля+перегній+перліт (1:2:1/2)
Баклажан 1. Дернова земля+перегній+торф (3:5:2) 100 мл деревної золи
2. Компост+листова земля+торф+перепріла тирса (1:1:1:1/2)
Капуста 1. Торф+перегній+тирса (3:1:1) 10 г аміачної селітри, вапно-пушонка (500 г на 1 кв.)
2. Дернова земля+компост+пісок (1:1:1/2) вапно-пушонка (для профілактики ураження чорною ніжкою і кілою)
3. Дернова земля+зола+пісок (5:1:1/4) вапно-пушонка (додається в тій же кількості, що і пісок)
Суниця садова 1. Листова земля+компост+деревна зола (3:3:1/2)
2. Торф+пісок+вермикуліт (3:3:4)
Однорічні квіти 1. Дернова земля+пісок+торф (3:1:1) 1 ст. яєчної шкаралупи і 50 г деревного вугілля
2. Торф+компост+дернова земля+пісок (3:2:2:1)
Петунія Торф (просіяний)+дернова земля (просеянная)+пісок (вермикуліт)+кокосове волокно (2:1:1:1/2)
Чорнобривці Перегній+торф+пісок (1:1:1)
Читайте:   Коли краще сіяти перець на розсаду в 2018 році - все, що потрібно знати

Для приготування суміші компоненти ретельно перемішують до однорідного субстрату. Під розсаду овочевих культур не рекомендується просівати грунт до дрібнодисперсної фракції.

Правила підготовки грунту перед посівом насіння

Восени досвідчені садівники рекомендують запастися органічними компонентами і піском в потрібному обсязі. При зберіганні в неопалювальному приміщенні грунт пересихає, а от низькі температури йому не шкідливі. До початку розсадного сезону матеріал заносять у тепле приміщення і через 4 дні приступають до його підготовки.

готуємо якісну грунтосуміш самостійно

Готову ґрунт знезаражують 4 способами.

Промороження

Тривалий, від 30 днів, вплив температур нижче мінус 20 градусів ефективно проти грибних хвороб і зимуючих стадій шкідників. Грунт захищають від опадів і не допускають укриття снігом. Цей спосіб використовують в північних регіонах.

Пропарювання

Обробку парою можна провести 2 методами:

  • суміш в мішку розташувати на решітці над ємністю з киплячою водою й обробляти протягом години;
  • насипати грунт в таз в отворами і пролити окропом.

Після закінчення обробки почвогрунт просушують, розсипавши тонким шаром на газетному папері.

Прожарювання

Вологий грунт розсипають на деко шаром 5 см і поміщають в духовку на півгодини. Температура обробки — 60 градусів. Спосіб вважається агресивним, хоча бабусі, як і раніше визнають тільки його.

Протруєння

В якості протруйника використовують марганцівку (3 г на 10 літрів води) або розчин биофунгицидов. Щадний метод — полив біопрепаратами (Фітоспорин, Байкал ЕМ-1, Триходермін та ін). Вони містять корисну мікрофлору, яка пригнічує розвиток патогенів. Також їх можна використовувати після прожарювання і пропарювання для відновлення корисної мікрофлори.

Як вибрати готовий грунт для розсади в магазині?

При всіх перевагах приготовленої грунтової суміші багато городників воліють купувати готовий грунт для розсади. Так простіше. І з цим не можна не погодитися. Але щоб ще й розсаду отримати гідну, потрібно вміти відрізняти багатокомпонентну суміш, заправлену комплексом добрив, від кислого торфу.

Читайте:   Тріщини в будинку - що робити ? Як закрити тріщини в цегляній стіні

готуємо якісну грунтосуміш самостійно

Перш ніж зробити покупку, вивчайте склад суміші і рівень кислотності. У складі повинні бути 2 і більше органічних компонентів і один-мінеральний (пісок, вермикуліт або перліт), а також мікроелементи та комплексні добрива. Сумлінні виробники для нормалізації кислотності додають доломітове борошно, мелений вапняк або крейду.

Можна піти складним шляхом: купити універсальний грунт для розсади і самостійно поліпшити його в залежності від вимог культури.

готуємо якісну грунтосуміш самостійно

Для поліпшення структури додати вермикуліт або річковий пісок, для підвищення вологоємності внести трохи гідрогелю, нейтралізувати деревною золою або крейдою, підвищити поживність комплексними добривами.


Рекомендуем прочитать:




Залишити коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*