Головна / Побутова техніка для дому / Як правильно вибрати витяжку для кухні

Як правильно вибрати витяжку для кухні

Всі знають, як нелегко очистити стіни і стелю кухні від жирної кіптяви, неминуче залишається після приготування їжі. Змішуючись з пилом, вона утворює дуже неестетичний наліт. Здавалося б, зовсім недавно зроблений ремонт, і ось знову треба перефарбовувати і переклеювати – інакше в кухню і зайти буде неприємно. Втім, така ситуація може виникнути, якщо користуватися для очищення повітря лише традиційної вентиляційною системою.

Тепер же, з винаходом кухонної витяжки, ремонт на кухні може довго не знадобитися. Пристрій не дає жиру осісти на стінах або шафах з стелею, ловить запахи і будь випаровування. Повітря в квартирі залишається чистим і свіжим. Так що купувати витяжку, якщо у вас її ще немає, безумовно, варто. Про те, як вибрати витяжку для кухні правильно, не загубившись у різноманітті моделей, вам розповість ця стаття. У ній ми поговоримо про основні характеристики витяжок і про те, чим відрізняються один від одного різні їх модифікації.

 

Для чого служить і як працює витяжка

Це пристрій працює за принципом вентиляції примусового типу. Воно видаляє з повітря продукти згоряння, а також неприємні запахи і випаровування. А адже на кухні, коли готуєш, ні запахів, ні брызгающего жиру не уникнути.

Всередині витяжки знаходиться система спеціальних фільтрів, що уловлюють випаровування, запахи і кіптява. Крім того, в ній є система примусової вентиляції. Все це укладена в корпус, на якому знаходиться панель управління, електронного або механічного типу. В залежності від того, яким способом очищується повітря, витяжки бувають наступних двох видів:

1. Рециркуляційні витяжки очищають за допомогою фільтрів забруднене повітря, а потім випускають його назад у приміщення.

Приклад рециркуляційної витяжки і принципу її роботи.

2. Пристрої проточного типу засмоктують брудне повітря, очищають його від жиру і кіптяви, а потім випускають назовні, через систему зовнішньої вентиляції.

Приклад проточною витяжки і принцип її роботи.

Витяжку зазвичай закріплюють на стелі або стіні над плитою. Іноді її ховають у навісний шафка, відкритий знизу – це виглядає дуже естетично. Прилад можна помітити, тільки спеціально зазирнувши туди.

Що стосується стельових і настінних витяжок, то вони виготовляються так, щоб органічно вписатися в дизайн кухні. Очищувачі повітря, що кріпляться до стіни, можуть бути зроблені у вигляді каміна або акуратного козирка. Іноді в такому козирку є висувний екран з фільтром всередині.

За якими критеріями слід вибирати витяжку

Отже, як правильно вибрати витяжку для кухні і на, що в першу чергу звертати увагу? Давайте відповімо на це питання.

Система фільтрів

У приладах рециркуляційного типу очищається повітря проходить два ступені фільтрації. При цьому одні фільтри усувають сторонні запахи, а на інших осідають маслянисті частинки разом з кіптявою.

1. Система, фільтруюча маслянисті частинки, може представляти собою знімну касету з пластику, на якій закріплений синтепон або флізелін. Такий фільтр є одноразовим. По мірі забруднення його можна витягнути, вставивши новий.

Читайте:   Необхідний ремонт пральної машини? Краще звернутися в сервіс

Існують і багаторазові алюмінієві або сталеві фільтри – вони не знімаються, а періодично чистити від бруду.

На фото металевий багаторазовий фільтр.

2. Крім цього застосовують одноразові вугільні фільтри за допомогою яких відбувається нейтралізація різних запахів.

Треба зауважити, що майже кожну витяжку для кухні можна пристосувати до рециркуляционному режиму. У цьому випадку без фільтру для уловлювання жиру не обійтися. А ось друга ступінь фільтрації не є гостро необхідним, без неї витяжка цілком стерпно буде працювати в режимі рециркуляції. Якщо ж не використовувати жироуловлювальний фільтр, то все масло і жир потраплять на лопаті вентилятора і внутрішні частини витяжного пристрою. А звідти видалити прикипіла жир і кіптява – трудомістка задача.

Деякі бюджетні моделі очищувачів повітря і зовсім без фільтрів працюють – вони просто видаляють забруднене повітря через зовнішню вентиляцію. При цьому за рахунок різниці тиску на місце видаленого повітря надходить чистий, з вулиці. Такі пристрої у продажу зустрічаються досить рідко.

Краще звернути увагу на сучасні моделі витяжок, які і неприємний запах, жир приберуть за 6-8 хвилин. Причому повітря втратить не менше 96 % зайвих домішок. Особливо важливо це в тих квартирах, де кухня і їдальня не розділені.

Зовнішній вигляд і конструкція витяжки

Тепер розглянемо яку вибрати витяжку для кухні в залежності від її конструкції. Напевно ви вже задавали собі це питання. Адже дані побутові прилади бувають підвісними, виконаними у вигляді купола, а також острівними. Ще бувають моделі, у яких висувається робоча панель. Охарактеризуємо всі ці види пристроїв.

1. Витяжки підвісного типу – найбільш дешеві і прості в установці, тому заслужили популярність у покупців. Режим їх роботи – рециркуляційний, при цьому фільтри використовуються багаторазові. Вони характеризуються невисокою вартістю і нескладним монтажем.

Підвісна витяжка, яку добре використовувати в тих приміщеннях, де немає можливості відведення повітря у вентиляцію.

2. Купольні витяжки своєю формою нагадують парасольки. Їх друга назва – камінні. Вони також кріпляться на стіні над плитою, а можуть працювати не тільки в режимі рециркуляції, але і в проточному режимі.

Витяжка купольного типу, під’єднується до вентиляційної системи приміщення і дуже добре очищає повітря.

3. Коли плита на кухні вбудована, є сенс використовувати і витяжку вбудованого типу. У цьому випадку у спеціальному підвісній шафці з відкритим дном витяжний пристрій вдається чудово замаскувати.

Витяжка вбудована в кухонні меблі.

4. А якщо плита розташована біля стіни, а посередині кухонного приміщення, набувають витяжку острівного типу. Тип роботи у них – проточний.

На фото витяжка острівного типу.

5. Плюсом моделей, що мають висувну панель, є компактні розміри. При цьому, висунувши панель, при необхідності, є можливість обробляти повітря над всією поверхнею плити.

Висувна витяжка вбудована в кухонні шафки.

Про вентиляторах і їх потужності

У витяжному пристрої може перебувати від одного до двох вентиляторів, що живляться від електричного струму. Коли міркують про те, як вибрати потужність витяжки для кухні, мають на увазі потужність її вентиляторів. Від цієї величини залежить основний параметр витяжки – продуктивність. Вона визначає, скільки повітря може очистити пристрій за одиницю часу. Як правило, продуктивність сучасних витяжних пристроїв коливається від 180 до 700 м3/ч. Вентилятори можуть працювати на двох або чотирьох швидкостях.

Читайте:   Плита електрична: плюси та мінуси

Висока продуктивність має і свій зворотний бік: при роботі пристрою чути досить відчутний шум. Та й не потрібно зазвичай працювати на межі. Хіба що іноді потрібно включити витяжку на максимум – приміром, коли підгоріла їжа або молоко втекло. А якщо що-то спокійно розігрівається під закритою кришкою, і вентилятори з невеликою потужністю цілком впораються.

Існують санітарні норми, згідно з якими, повітря на кухні потрібно замінювати від 10 до 12 разів протягом години. Робимо розрахунок: обчислюємо об’єм кухні, віднімаємо з нього обсяг всієї меблів, а потім множимо на 10. В результаті отримуємо число, що визначає потрібну продуктивність пристрою.

Панель управління – яка краще?

На зовнішній частині корпусу витяжки є панель управління. Вона може бути кнопкового, сенсорного або слайдерного типу.

1. Сенсорне управління зручно тим, що достатньо лише легенько доторкнутися до потрібного сектора панелі пальцем. Відразу загориться світлодіод, і пристрій виконає поставлене завдання.

2. Панель управління слайдерного типу дозволяє вибирати потрібний режим за допомогою механічного повзунка, який переміщається по площині.

3. З кнопками все просто – кожна кнопка на панелі відповідає тому або іншому режиму пристрою.

Ще біля витяжки можуть бути присутні такі корисні функції, як таймер відключення через заданий час, ультразвуковий датчик вологості і перемикач швидкостей електронного типу. Такий перемикач здатний підвищити швидкість роботи вентиляторів, якщо вміст диму перевищить задане значення.

При виборі можна зупиниться на сенсорному управлінні, воно звичайно зручно, але й вартість даних витяжок більше.

Габарити витяжки

Вибирати витяжний пристрій треба у відповідності з розмірами кухонної плити. Запам’ятайте основне правило: купуйте витяжку з розмірами не менше, ніж варильна поверхня.

Стандартна ширина плит для кухні складають від 60 до 90 сантиметрів. Якщо при цьому вибрати витяжку для кухні 50 см шириною, то хорошого результату досягти не вдасться. Краще нехай плита буде перекрита пристроєм очищення повітря, ніж навпаки. А то жирний і неприємно пахне повітря, того й гляди, навіть в спальню проникне.

Тепер трохи про висоті кріплення даного приладу. Згідно з правилами, над газовою плитою витяжку треба вішати не нижче, ніж на відстані 75 сантиметрів від поверхні. Для електроплит це відстань менше – 65 сантиметрів. Якщо знехтувати цим правилом, то можна і пожежа ненавмисно влаштувати. Адже витяжка в цьому випадку буде сильно грітися, що може призвести до загорання накопичився на її стінках жиру.

З’єднання з комунікаціями

Щоб очищувач повітря працював добре, необхідно правильно його під’єднати до системи вентиляції. Для з’єднання потрібно використовувати короткі патрубки. Чим більше колін має повітропровід, тим нижче продуктивність витяжки. Розрахунок простий – кожен вигин дає зниження продуктивності на 5 відсотків.

Чим гладше стінки воздуховода і чим більше діаметр, тим краще буде працювати пристрій. А ось гофровані шланги, такі зручні в монтажі, навпаки, зменшують його продуктивність.

Додаткові «прибамбаси»

У моделях витяжок вищої цінової категорії додатково можуть бути досить корисні функції. Це, зокрема, «інтервальне включення» і «залишковий хід вентилятора.

Читайте:   Преимущества ip камер видеонаблюдения

Періодичне включення витяжного пристрою з інтервалом в одну годину забезпечує постійний приплив свіжого повітря в квартиру. При цьому вентилятор працює на самому тихому ходу, а повітря з приміщення відразу відводиться на вулицю.

«Залишковий хід припускає, що після відключення витяжки протягом 5, 10 або 15 хвилин буде тихенько працювати її вентилятор. Так можна домогтися практично ідеального очищення кухонного повітря, який може ще залишатися деякий час після готування.

Яке освітлення краще

Коли готуєш, хочеться, щоб страви виглядали максимально природно. Тому над поверхнею плити краще всього використовувати лампи галогенного типу. Вони недешеві, зате служать довго, а продукти при їх світлі будуть виглядати апетитно і натурально. А ось люмінесцентне освітлення використовувати не варто – воно спотворить відтінки. Так і лампи розжарювання не передадуть, як треба, блакитний, жовтий і червоний кольори.

Про вартість кухонних витяжок

У нас в країні в магазинах широко представлені як бюджетні варіанти витяжних пристроїв, так і моделі середньої і вищої цінових категорій. Вирішуючи, як підібрати витяжку для своєї кухні, спочатку визначитеся з тим, скільки грошей ви готові на нього витратити. А чим відрізняються моделі різних цінових категорій, читайте далі.

1. Найдорожчі витяжки зроблені з пластику з додаванням металевих деталей. Управляються вони кнопками або повзунком, вентилятор має не більше трьох швидкостей, продуктивність не перевищує 450 м3/год. В якості освітлювальних приладів служать дві лампи розжарювання.

2. Моделі середньої ціни виконані з нержавіючої сталі, алюмінію і загартованого скла. Панель може бути не тільки кнопкової або ползунковой, але і сенсорної. Іноді на панелі є табло. В якості освітлювальних приладів можуть використовуватися або лампи розжарювання, або галогенні світильники. Продуктивність приладу – до 650 м3/ч.

3. Найвища продуктивність у дорогих моделей витяжок. Її величина може досягати 1300 м3/год. В якості обробки може використовуватися цінне дерево. Присутній дистанційний пульт, сенсорна панель, а також безліч датчиків (вологості, задимленості, температури, забруднення фільтрів), які активізують роботу пристрою в потрібний момент. Є таймер відключення, а для освітлення застосовуються тільки галогенні світильники.

Зведена таблиця характеристик та рекомендацій

Параметри Значення Рекомендації по вибору
Система фільтрів Маслоуловительные;
Вугільні – для фільтрації запахів
Краще відмовитися від придбання дешевих проточних витяжок не оснащених абсолютно ніякої системою фільтрації. У цілому наявність того чи іншого фільтра залежить від конструкції витяжки.
Конструкція витяжки Підвісна; Хороша в тих приміщеннях, де немає можливості підключитися до вентиляційного каналу.
Купольна; Можна використовувати там, де є хороша можливість для підключення до вентиляційного каналу.
Вбудована; Якщо на кухні вся техніка і плита вбудована меблі, то доцільно використовувати дану витяжку.
Остравная; Використовується, якщо плита розташована біля стіни приміщення.
Висувна; Актуальна для невеликих кухонь
Потужність Від 180 до 700 м3/год Розраховується множенням об’єму приміщення на 10 або 12.
Панель управління Сенсорна;
Слайдерна;
Кнопкова.
Сенсорна найбільш зручна але забезпечуються їй тільки дорогі моделі.
Габаритні розміри 50 – 90 см. Вибирається у відповідності з тим якого розміру плита.
Додатковий функції Періодичне включення. Дану функцію вибирайте в залежності від ваших потреб.
Залишковий хід. Дозволяє до очистити повітря після готування.

Відео: Вибираємо витяжку для кухні


Рекомендуем прочитать:




Залишити коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*