Головна / Сад та Город / Перець Пепероні і інші сорти кімнатного перцю для кухні і для душі

Перець Пепероні і інші сорти кімнатного перцю для кухні і для душі

Перец Пепперони и другие сорта комнатного перца для кухни и для души

Перець пепероні – ім’я збірне і позбавлене суворої визначеності, так прийнято називати ті стручкові сорти (рід Сарѕісим), які особливо популярні в кулінарії. Але, оскільки більшість представників роду, в тому числі декоративні, їстівні, назва може бути поширене і інших представників цього сімейства з урахуванням деякої розмитості визначення.

Пепероні, чилі і ще з десяток назв… і це все про нього?

Домашній червоний перець походить від американських видів, введених в культуру індіанцями майя і ацтеками, в основному – від Сарѕісим annum і C. frutescens, а також С. baccatum, С. pubescens, С. chinense. Кожен вид підрозділяється на ті, що відрізняються один від одного підвиди, на підставі яких виведено безліч сортів.

Ситуація з класифікацією декоративних Капсикумів досить складна. Чисті сорти, природно, мають певні найменування. Але з-за того, що вони легко переопиляются, серед них багато складних гібридів неясного походження, за якими закріпився великий спектр назв – видових, географічних, кулінарних і не завжди виправданих: стручковий гіркий, пекучий, овочевий, кайенский, мексиканський, перець вогник, паприка; від індіанського «чиле» відбулося міжнародне «чилі», в життєвому побуті це назва прийнято для всіх видів стручкових, у квітникарів – для деяких екземплярів, а в кулінарії – тільки для особливо пекучих.

Перец Пепперони и другие сорта комнатного перца для кухни и для души

Перец Пепперони и другие сорта комнатного перца для кухни и для души

Декоративні або карликові перці, призначені для кімнатного вирощування –велика група, постійно поповнюється новими видами. Всі вони невибагливі і відрізняються незвичайним, дуже привабливим зовнішнім виглядом. Кущики нагадують невеликі деревця різної висоти – від 10 см до півметра і вище.

Селекціонери, які працюють з декоративними сортами, робили наголос на колір і форму плодів та досить повно задіяли потенціал їх мінливості. Чарівність цих рослин – в їх стручках. У більшості різновидів вони округлі або конусоподібні з гострими кінчиками, зігнуті або прямі, але є грушовидні, яйцевидні, у формі гарбуза, дзвіночка і навіть схожі на медузу. Величина плодів теж різна: 3 – 7, рідше – 10 і більше см, відомий сорт з крихітними плодиками розміром до 8 мм. Вони можуть звисати донизу, а можуть бути спрямовані вгору, нагадуючи свічки. Кущик, всипане яскравими кульками або свічками, схожий на новорічну ялинку. В англомовних країнах прикрашають ними приміщення до Різдва.

Читайте:   Коли висаджувати помідори, огірки та перець у відкритий грунт: терміни та умови

У різних видів плоди різного кольору – червоні, оранжеві, жовті, зелені, фіолетові – майже весь спектр веселки! Причому дозрівають вони не одночасно, з-за цього кущик, обвішаний квітками і плодами різного кольору, виглядає дуже весело і гарно. Прищипуючи кінчики стебел, можна формувати крону, надавати їй компактність, густоту і зворушливе схожість з маленьким деревцем.

Перец Пепперони и другие сорта комнатного перца для кухни и для души

Перец Пепперони и другие сорта комнатного перца для кухни и для души

Мексиканський перець любить мексиканський клімат

Домашній чилі, догляд за яких полягає у створенні для нього кліматичних умов тропічної Америки, вважається тим не менш невибагливою рослиною. Потрібно всього лише тепло, вологість, багато сонячного світла і свіжого повітря. Тому влітку, при температурі приблизно 25 °С, горщик з чилі краще винести з приміщення, можна навіть під пряме сонце, поки воно не дуже пекуче. При цьому поливати доведеться настільки часто, щоб грунт залишалася помірно вологої.

Багато хто помилково вважають кімнатні Капсикумы однорічними і викидають їх після дозрівання плодів. Але рослини можуть благополучно перезимувати, якщо помістити їх в умови, характерні для м’якої зими південних регіонів Північної Америки. Практика показує, що при правильному зимовому утриманні кущ живе і плодоносить 2 – 3 року, іноді до 5 років. Йому потрібно забезпечити температуру 16 – 18 °С і зменшити норму поливу. Якщо в приміщенні сухо, не зайвими будуть зимові обприскування.

Ці світлолюбні рослини чутливі до зміни довжини світлового дня, в лютому їх активність відновлюється. У цей час потрібно підрізати старі стебла приблизно до 5 см для омолодження куща, участити полив і знову забезпечити температуру 20 °С.

Перец Пепперони и другие сорта комнатного перца для кухни и для души

Перец Пепперони и другие сорта комнатного перца для кухни и для души

Перец Пепперони и другие сорта комнатного перца для кухни и для души

Як посіяти і виростити кімнатний перець в горщику на підвіконні

Насіння придатні для посіву відразу після дозрівання стручків і не втрачають схожості 2 – 3 роки. Грунт готують поживну суміш листової і перегнійної з додаванням піску; її дезінфікують, наприклад, прогріванням в духовці. Насіння розміщують на глибину 0,5 див. Щоб забезпечити рівномірне освітлення сходам і достатній простір для добре розвиненої кореневої системи, відстань між насінням – не менше 5 див.

До появи сходів посіяні насіння тримають під плівкою, регулярно провітрюючи і поливаючи. Сходи підростають при хорошому освітленні, без укриття, через 10 днів їх відсаджують в окремі горщики, відщипнувши третю частину корінця, і знову поміщають під плівку до початку активного росту.
Читайте:   Рання капуста – сорти та особливості вирощування

Насіння бажано садити в лютому – на початку березня, при цьому період дозрівання плодів починається в червні, липні або серпні, залежно від виду, деякі пізньостиглі форми плодоносять до кінця грудня.

Домашній чилі успішно розмножується живцями. Їх поміщають в грунт або протягом місяця, до відростання коренів, витримують у воді. Навіть від складних гібридів при живцюванні виходить потомство, ідентичні батьківським формам, а при насіннєвому розмноженні помісей відбувається розщеплення. Цвітіння живцевих саджанців наступає раніше, ніж при насіннєвому розмноженні.

Кущики потрібно підгодовувати мінеральними добривами два рази на місяць: у період нарощування зеленої маси – азотовмісними, з появою бутонів – калійними, а з початком утворення плодів потрібно більше фосфору. Можна використовувати настій попелу, приготовлений у співвідношенні 1 столова ложка на 1,5 л води, витриманий протягом декількох днів і проціджений.

При неправильному утриманні капсикум може захворіти. Надлишкова волога призводить до розвитку грибкової «чорної ніжки», а при сухості і нестачі свіжого повітря опадають недозрілі плоди, заводиться павутинний кліщик і тля. Від шкідників можна позбутися, щодня протягом тижня обробляючи листя мильним розчином, після чого їх потрібно промивати водою і не забувати прикривати грунт у горщику від потрапляння мила.

Перец Пепперони и другие сорта комнатного перца для кухни и для души

Перец Пепперони и другие сорта комнатного перца для кухни и для души

Про деякі популярні сорти

  • Феєрверк відноситься до групи ранньостиглих, рослини, посіяні на початку березня, дають перші зрілі плоди через 90 – 100 днів, тобто у червні. Плодоношення рясне, плоди сильно пекучі, невеликі, висячі, округлі, звужені до верхівки, спочатку білі, по мірі дозрівання – жовті, потім світло-червоні. Виділяється серед більшості меншою потребою в освітленості.
  • Пікова дама – середньостиглий, дозрівання починається приблизно через 140 днів після посіву. Плоди ароматні, дуже пекучі, добре підходять для консервування та виготовлення приправ. Їх колір змінюється від жовтого і оранжевого до червоного і фіолетового, причому плоди дозрівають в різний час, з-за цього мініатюрний кущик, густо покритий загостреними різнокольоровими стручками, що стирчать у різні сторони, виглядає дуже ефектно.
  • Ряболисті Троль відноситься до пізньостиглі рослинам і радує плодоношенням протягом осені, до початку зими. Цікавий незвичайної забарвленням листя, вони темно-зелені зі світлими, майже білими плямами і смугами, висота рослини – близько 40 див. рясні Плоди, схожі за формою на плоди паприки, при дозріванні спочатку фіолетові, потім червоні, висячі.
  • Салют – один із самих мініатюрних капсикумов, кущик ледь досягає 20 см, має компактну округлу форму і не потребує спеціального формування. Незвичайний вид рослині надає непропорційне розмір плодів: вони великі, до 5 см, конусоподібні, що стирчать вгору, жовті і жовто-оранжеві, володіють сильним ароматом.
  • Табаско – основа знаменитого соусу, вирощується в промислових кількостях на плантаціях, але добре підходить і для утримання в кімнатних умовах. Кущик компактний, декоративний, але цінується , перш за все, своїми смаковими достоїнствами. Ранньостиглі, дуже пекучі, червоні плоди розміром 3 – 4 см м’ясистий і соковиті. При дозріванні м’якоть всередині шкірки розм’якшується до пастоподібного стану. Він входить до складу багатьох страв в різних національних кухнях світу.
Читайте:   Спаржева квасоля стручкова – вирощуємо на власній ділянці

Назви деяких сортів говорять самі за себе: Веселка, Чорна Перлина, Вишневий свято, Мову Дракона, Чих Конкістадора. Потрібно мати на увазі, що серед декоративних примірників є і неїстівні: Клоун, Голдфінгер, Філіус Блю, Оранжина, Червона ракета, а також сорт, яким парадоксальним чином присвоєно «апетитне» назву Пепероні.

Перец Пепперони и другие сорта комнатного перца для кухни и для души

Перец Пепперони и другие сорта комнатного перца для кухни и для души

Перец Пепперони и другие сорта комнатного перца для кухни и для души

Перец Пепперони и другие сорта комнатного перца для кухни и для души

І приправа, і ліки

Головне кулінарне гідність стручків – пекучий смак, обумовлений присутністю алкалоїду капсоицина. Ступінь гостроти залежить від його кількості, у деяких сортів вона висока до екстремальною. Пекучість капсоицина відчувається в спиртовому розчині в концентрації 0,00005 %. Ковбої жували «ковбойську ягоду» – плоди сорту Tepin, щоб позбутися сонливості під час чергування.

Стручки додають в маринади, гарячі страви, його можна використовувати в сирому або сушеному вигляді, розмеленим в порошок або пропущеним через м’ясорубку. До складу плодів входять ефірні масла, аскорбінова кислота і невелика кількість вітамінів Р, B1, B2. Деякі володіють вишуканим присмаком, наприклад, Родзинка Баджио, улюблений сорт мексиканських кухарів, що імітує ефект копченості.

В Європі вже в XVI столітті капсикум продавали в аптеках. Він хороший як засіб для збудження апетиту, завдяки бактерицидним властивостям застосовується при гострих шлункових розладах, у народній медицині вживають при простудних захворюваннях. Спиртову настоянку, мазі або пластир застосовують при ревматизмі й ломоті. Вважається, що капсикум, що росте на підвіконні, очищає повітря в кімнаті від багатьох хвороботворних бактерій.

При подрібненні пекучих плодів дихання і потрібно захищати очі від їдкої пилюки. Не рекомендується вживати їх при захворюваннях шлунка, кишечника, печінки, нирок.

Листя і стебла пекучого стручкового овоча отруйні. Не можна забувати про небезпечні властивості цього привабливого рослини, якщо в будинку є маленькі діти.


Рекомендуем прочитать:




Залишити коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*