Картопля — один з найпоширеніших і найбільш вживаних овочів. Саме тому більшість запасають її на зиму в значних кількостях. Правда, щоб картопля збереглася до наступного врожаю і не зіпсувалася, потрібно створити для неї оптимальні умови, про які ми і розповімо в нашій статті.
Зміст статті (Содержание)
Як зберігати картоплю в погребі
Вологість повітря в підвалі повинна бути 80 — 91%.
Завдяки стабільній прохолоді і темряві, погріб є оптимальним місцем для зберігання картоплі, де необхідно контролювати температуру і вологість повітря.
Ідеальним вважається значення температури +2 – +3°C.
Якщо зберігати картоплю при більш високій температурі, то можуть активізуватися процеси загнивання, а також можуть з’явитися слимаки. Якщо температура опуститься нижче вказаного значення, картопля стане солодкою на смак, а якщо її й зовсім приморозить, то вона стемніє і стане непридатною для їжі.
При температурах вище плюс 4 ⁰C, картопля дає паростки, які необхідно вчасно видаляти, інакше картоплини швидко зів’януть і зморщаться. Крім того, в паростках міститься у високих концентраціях згубний для здоров’я людини соланін.
Тримати картоплю в погребі найкраще в засіках або дерев’яних ящиках, попередньо очистивши їх від торішнього сміття і побіливши вапном, що дозволить уповільнити процеси гниття. Засипати картоплю в ящики рекомендується шаром не більш ніж один метр. Ящики необхідно встановити на підставки висотою 10-20 сантиметрів, щоб вони не доторкалися до землі, інакше почне гнити дно ящика, а потім і сама картопля.
Щоб максимально зберегти урожай у погребі і максимально знизити ризик гниття і розвиток захворювань, необхідно:
- З інтервалом в один тиждень кілька разів обробити приміщення спеціальною сумішшю: кухонна сіль – 150 грам, гашене вапно – 2 кілограми, мідний купорос – 1 кілограм, вода – 10 літрів.
- Перевірити вентиляційну систему і обладнання припливно-витяжної системи.
- Добре провітрити погріб.
- Просушити дерев’яні ящики і піддони, а також обробити їх розчином марганцівки.
При зберіганні картоплі в ящиках у погребі, слід дотримуватися наступних норм:
- Між рейками скриньок ящиків повинні бути щілини розміром від 2 до 4 сантиметрів для забезпечення інтенсивного провітрювання.
- Відстань від підлоги до дна ящика повинна становити приблизно 20 сантиметрів.
- Відстань між ящиком і стіною повинна становити 30 сантиметрів і більше.
- Відстань між ящиками має становити не менше 10 сантиметрів.
- Відстань між картоплею у верхньому ящику і стелею повинна становити 60 сантиметрів і більше.
Зберігання картоплі в квартирі
У багатьох міських жителів немає погребів і гаражів з підвалами, тому їм складно зберегти овочі взимку. Але ця проблема все ж має рішення – можна влаштувати ящик-сховище на балконі або лоджії квартири. Перед тим як виготовити утеплений ящик для зберігання картоплі, обстежте ваш балкон: як він розташований, визначте його розміри, дізнайтеся, яка мінімальна температура там в зимовий період.
Для виготовлення корпусу ящика використовуйте натуральні матеріали: дошки, товсту фанеру, вагонку. Стінки, дно і кришку зробіть подвійними, а внутрішній простір заповніть тирсою, пінопластом або аналогічним, який утримує тепло, матеріалом.
Картопля не зіпсується при кімнатній температурі навіть через декілька тижнів, якщо:
- Помістити її в закритий дерев’яний ящик, паперовий або полотняний пакет.
- Періодично перебирати його: відривати паростки і вилучати зіпсовані екземпляри.
- Тримати в прохолодному місці, далеко від комунікацій центрального опалення – в коморі, у коридорі чи під кухонним вікном.
В магазинах можна знайти зручні ящики для овочів, вони можуть також називатися термошкафами. Пристрій можна використовувати при температурах повітря до мінус 40°С. Всередині ящика датчик-реле і вбудований нагрівальний елемент підтримують оптимальну для зберігання овочів температуру в заданих межах (зазвичай від +3°С до +10°С).
Підготовка бульб для зберігання
Як довго збережуться бульби, залежить від того, наскільки якісно вони підготовлені. Перед переміщенням картоплі в ящики і в льох потрібно відсортувати їх, так як пошкоджена картопля не зможе зберігатися тривалий час.
Картопля, відібрану для зберігання, потрібно сортувати залежно від термінів зберігання:
- Картопля з дефектами (пошкоджений шкідниками або в процесі збирання, а також підгнилий) відкладіть окремо і з’їжте в першу чергу.
- Бульби середнього розміру зможуть пролежати найдовше.
- Великі екземпляри зберігають товарний вигляд максимум до середини зими, потім всередині часто утворюються гниль і порожнечі.
- Дрібну картоплю залишають для посадки.
Перед тим, як відправити бульби в підвал, просушіть їх на свіжому повітрі і потримайте кілька годин під променями сонця. Ультрафіолетове випромінювання знищить збудників хвороб і продовжить термін зберігання.