Щоб вирощування винограду приносило задоволення і можна було отримати бажаний результат, спочатку потрібно розібратися в різноманітності його видів. Buduemdim пропонує вашій увазі огляд найбільш популярних сортів винограду для вирощування в Україні.
Зміст статті (Содержание)
Кращі сорти винограду: розбираємося в характеристиках
Існує певна класифікація по каталогу сортів винограду. За строками достигання сорти винограду діляться на: дуже ранні, ранні, ранньо-середні, середні, середньо-пізній, пізній і дуже пізні.
За призначенням сорти поділяють на:
- Столові – це найбільш високоякісні сорти. Вони мають привабливий вигляд і чудовий смак. Вживають ягоди переважно свіжими.
- Технічні сорти призначені для приготування соків.
- Універсальні – це сорти, ягоди яких вживаються як у свіжому вигляді, так і в продуктах переробки.
Серед них є сорти, які непогано зберігаються: «Золотий мускат», «Екстра» і т. д.
Є сорти, з яких виготовляють смачні і ароматні компоти, джеми: «Армалага», «Люсіль», «Поклинктон», «Една».
А є й такі, з яких можна приготувати навіть кишмиш і родзинки: «Коринка руська», «Русбол», «Русбол мускатний», 311 безнасінний, 342 та ін.
Європейські сорти
Найбільш широко в світовому виноградарстві поширені сорти європейського вигляду (Vitis vinifera). Зазвичай їх називають «європейці».
Вони дають високі врожаї дуже смачних і привабливих ягід. При цьому вони відрізняються середньою силою росту і низькою морозостійкістю (зимуючі бруньки витримують температуру -18–20 °С, а коріння в зоні їх розміщення -5 °С).
Європейські сорти сприйнятливі до мілдью. Для успішного вирощування і отримання повноцінних врожаїв необхідно у вегетаційний період для сортів раннього і дуже раннього термінів дозрівання зробити мінімум 2-3 профілактичні обробки 1 % бордоською рідиною або іншими фунгіцидами.
В умовах півночі України сорти цього виду вирощують на шпалері, на зиму потребують укриття.
Добре себе зарекомендували в Київській області такі столові сорти, як «Мускат московський» і «Тасон».
Изабелльные сорту
Широке поширення, особливо в районах з суворими зимами, отримали сорти північноамериканського походження (Vitis labruska). Їх ще називають изабелльными.
Порівняно з європейськими сортами вони характеризуються більшою силою росту і підвищеної мілдью – і морозостійкістю. Зимуючі бруньки витримують температуру -24–30 °С, а коріння -7–9 °С.
Смакові якості у изабелльных сортів задовільні, м’якоть слизова, з суничним або ананасовим ароматом.
Більшість сортів цього виду вирощують як неукрывную культуру. У дощове літо для них бажано провести одноразове профілактичне обприскування проти мілдью.
Краще сорту изабельного винограду: «Армалага», «Ананасовий» («Золотий мускат»), «Вільдер», «Ізабелла банська», «Макарова 2», «Поклинктон», «Сенека», «Една», «Екстра».
Перспективні сорти винограду в Україні
Останнім часом створено цілий ряд сортів і гібридних форм, які за своїми смаковими якостями наближаються до сортів Vitis vinifera.
За зовнішнім виглядом багато з них перевершують всі раніше існуючі сорти дуже раннього і раннього терміну дозрівання.
Такий виноград має підвищену стійкість до захворювань і морозостійкість: очі витримують температуру -22–27 °С, а коріння -7 °С.
При несприятливих умовах дані сорти вимагають 2-3-кратної профілактичної обробки фунгіцидами від грибних захворювань.
До них відносяться: «Августин», «Аркадія», «Болгарія», «Захоплення», «Кодрянка», «Лора», «Надія АЗОС», «Русбол», «Русбол мускатний», «Талісман», 342 безнасінний.
Технічні сорти винограду
На відміну від столових сортів, технічні мають соковиту м’якоть, накопичують у ягодах більше цукру. Грона, як правило, менше, а ягоди дрібніше.
Для приготування соків і вина можна рекомендувати такі сорти: «Голубок» «Іллічівський ранній», «Каберне Совіньйон» х«Перлина Сабо», «Кишмиш унікальний», «Кристал», «Мускат одеський», «Мускат донський», «Сапераві північний», «Фіолетовий ранній».
Серед цього розмаїття сортів є і бескосточковые, але сортимент їх поки що невеликий: «Кишмиш запорізький», «Кишмиш унікальний», «Коринка руська», «Русбол», «Русбол мускатний», 311 і 342 безнасінні.
Особливості будова виноградного куща
Виноградний кущ складається з підземної і надземної частин. До складу підземної частини входять підземний штамб і коріння. Підземний штамб — це частина саджанця, яка поглиблюється при посадці. В самій нижній його частині знаходяться основні (п’яткові) коріння, в середній — бічні, у верхній — поверхневі (росяні).
Основне призначення підземної частини — забезпечити надземну частину усіма поживними речовинами і вологою.
Надземна частина складається з штамба (у невкритих сортів), рукавів, які є головним розгалуженням штамба, і пагонів.
На пагонах знаходяться: бруньки, листя, пасинки (пагони другого і наступних порядків), вусики, суцвіття і грона.
Вся багаторічна лоза (віком старше одного року), включаючи кореневу систему, є джерелом поживних речовин.
У верхній частині рукавів розміщені плодові ланки. Плодове ланка складається з 1-2 плодових стрілок і сучка заміщення.
Плодова стрілка — це однорічний визрів пагін, який розвинувся на лозі попереднього року, обрізаний на 4-10 глазков (залежно від сорту). Сучок заміщення — це однорічна лоза, обрізана на 3-4 вічка і розташована нижче плодової стрілки.
Зелені пагони, несучі суцвіття і грона, називаються плодоносними. Пагони, що розвиваються із сплячих бруньок багаторічної деревини, називаються «дзиґами», з підземного штамба — порослевими пагонами.
Багаторічна виноградна лоза включає всі частини куща, які старше вегетаційного року. Однорічній виноградною лозою називають весь визрів приріст минулого вегетаційного року.