Печі-каміни з живим вогнем, як правило, асоціюються з затишком, домашнім теплом. Сучасні аналоги виробляються з металів і користуються популярністю у домовласників. Як підібрати з усього асортименту найбільш оптимальний варіант для дому? Читайте огляд сучасних дров’яних печей-камінів для дому і дачі, і робіть правильний вибір.
Зміст статті (Содержание)
Що таке піч-камін?
З практичної точки зору камін на дровах – це вдосконалений аналог дров’яних пічок-буржуйок. Даний гібрид поєднує в собі:
- камін, обладнаний димоходом з нержавіючої сталі і захисними дверцятами з металу або жаростійкого скла;
- плиту невеликих розмірів для приготування їжі.
Загальна комплектація дров’яної печі-каміна підбирається покупцем індивідуально, тобто за бажанням клієнта в набір включається мала духовка, дровниця, зольник, пристрої контролю припливу повітря та інші елементи. Періодично комплекс потрібно прочищати від сажі та золи.
В будинок з водяним опаленням відмінно підійде модель з таким функціоналом як теплообмінник, що забезпечує одноконтурний обігрів на площі не більше 100 кв. м. Аналогічно працюють калориферні дров’яні модифікації з повітряною системою (через повітроводи). Зрозуміло, витрати твердого палива зростають, але відсутність газової магістралі і централізованого теплопостачання і, як результат цей варіант печі-каміна є оптимальним.
Дров’яні печі-каміни для дачі та будинку, рідше – вітчизняного виробництва, обладнуються декоративними порталами з керамічними, емалевими або литими вставками, що забезпечують привабливий зовнішній вигляд. Розрізняють 2 основних типи камінів – стаціонарні і мобільні. Останні реалізуються як дров’яні печі-каміни для дачі тимчасового проживання, відрізняються компактністю і простотою збирання-розбирання.
За місцем установки виділяють:
- Пристінні.
- Кутові.
- Вбудовані.
Незалежні печі. Виглядають як своєрідна колона, яку можна розміщувати навіть посеред кімнати.
Опалювальна піч з поверхнею для приготування їжі найчастіше поєднується з камінами пристінного або вбудованого монтажу. Для любителів парних випускаються комбіновані банно-камінні моделі. Цікава новинка останніх років – печі тривалого горіння для дому. Їх особливість в тому, що приплив кисню зменшується до мінімуму. В результаті дрова не горять яскравим полум’ям, а повільно тліють. Тепловіддача, звичайно, знижується, але зате збільшується тривалість роботи без підживлення – до декількох діб. Таким чином, гібридні печі-каміни багатофункціональні, мають високий ККД, вимагають постійного контролю, догляду, прочищення топки і димаря.
Критерії вибору для дачі або заміського будинку
Підбір дров’яної печі-каміна пов’язаний з деякими труднощами. В першу чергу все впирається в потужність. Непрофесіонали воліють обчислювати її за загальновідомою формулою: на 10 м2 потрібно 1 кВт тепла. На жаль, в розрахунок не беруться об’єм приміщення, матеріал і товщина огороджувальних конструкцій, формат і габарити вікон, дверей. Краще скористатися професійними калькуляторами, розташованими на спеціалізованих сайтах.
До того ж, навіть малі дров’яні печі для опалення будинку вимагають приміщення площею не менше 20 м2 при висоті стелі 3 м. Це мінімальний об’єм повітря, необхідний для нормального горіння. В іншому випадку доведеться облаштовувати додатковий припливний канал (з вулиці). Наступний параметр – підбір моделі за габаритами. Великий агрегат швидко прогріє дачний будинок, але займе занадто багато місця, та й витрата палива буде невиправдано великим.
Перш ніж купити опалювальні дров’яні печі, продумайте комплектацію. Якщо дача рідко відвідується, немає сенсу купувати обладнання з теплообмінником і водяним контуром. Краще обмежитися простою піччю-каміном з маленькою варильною панеллю. Бажано скомпонувати аксесуарами, такими як дровниця, зольник і автоматична припливна вентиляція. Для постійного користування підійдуть чавунні агрегати на будь-якому виді палива, будь то вугілля, пелети, гранули і т. д.
Дров’яні металеві печі для лазні і вдома вибираються особливо ретельно, адже вони працюють і як камін, і як піч для сауни. Кращий метал для обладнання – чавун високої якості. При цьому конструкція повинна бути простою, надійною, з великим об’ємом топки, функціонувати на дровах і вугіллі, бути безпечною в експлуатації і легкий в монтажі. Так, фінська дров’яна опалювальна піч Harvia має ККД 70 %, покритий термостійким двокомпонентним складом, витримує +600 °С. Спеціальна керамічна прокладка забезпечує ізоляцію зовнішнього кожуха і сполук, за рахунок чого ризик отримання опіків мінімальний.
Корисні рекомендації
Піч-камін дров’яного типу – незмінна класика заміського житла. Багатьом важлива не продуктивність і відносна економічність, а естетичне задоволення від живого вогню, характерного потріскування полін у вогнищі, димних запахів, знайомих з дитинства. Опалювальні пристрої не можна назвати повністю пожежобезпечними і автономними, тому так важливо при виборі звернути увагу на конструкцію самої печі, перевірити на стійкість, легкість в чищенні і обслуговуванні, міцність кріплень дверцят і інших комплектуючих.
Важливою частиною дров’яної печі-каміна для дачі є димар. Дешева продукція швидко починає жолобитися, геометрія «пливе», в результаті заслінки для підпору повітря виходять з ладу, а тяга слабшає або зовсім пропадає. Допускати подібне не можна, інакше є ризик отруєння чадним газом.