...
Головна / Сад та Город / Як зберігати цибулю: практичні поради

Як зберігати цибулю: практичні поради

Як зберігати цибулю

Напередодні зими питання про зберігання запасів продуктів стає особливо актуальним. І це не дивно, адже овочі, вирощені самостійно, або, принаймні, самостійно заготовлені, набагато смачніше і корисніше тих, що продаються взимку в магазинах і на ринках. Тому ми хочемо розповісти вам про те, як підготувати овочі до зими так, щоб вони якомога довше зберігали свіжість і не псувалися. І почнемо ми з цибулі.

Підготовка до зберігання цибулі

Першим етапом у зберіганні цибулі є її підготовка. А цей процес розпочинається ще з того моменту, коли цибуля викопується з землі на полі, або на вашій дачі. Запорукою правильного зберігання цибулі є правильна техніка викопування: не можна смикати її за стебло, стукати цибулиною об землю або занадто дрібну вибирати лопатою, інакше можете пошкодити прикореневу зону. Просто акуратно підкопуйте цибулини і так само акуратно складайте їх для подальшої обробки і просихання.

Зберігання цибулі

 

Сушіння цибулі

Наступний, не менш відповідальний процес — просушування цибулі, який триває близько двох тижнів. Якщо ви живете в приватному будинку і маєте добре провітрюване господарське приміщення, це буде найкращий варіант просушування цибулі. Якщо ж ви маєте обмеження по площі, цибулю можна зібрати в зв’язки і підвісити в сухому, провітрюваному місці. В квартирі краще всього сушити цибулю на балконі на невеликих лотках або у мішках так, щоб між цибулинами була невелика відстань. Періодично перевертайте і перевіряйте цибулю на якість просушування.

Є ще один прискорений метод сушіння в духовці. Для цього вам необхідно буде нагріти духовку до 30°C — 40°C градусів або поставити регулятор температури на мінімум, після цього широко розкласти на деко цибулю і просушувати близько 30 хвилин. Слідкуйте за тим, щоб не пересушити цибулю і не спалити її верхню оболонку, інакше вона швидко усохне.

Відбір підходящих цибулин

Це наступний етап, який вимагає об’єктивності. Для тривалого зберігання підходять тільки самі тверді, пружні і цілі цибулини. Якщо є найменший натяк на м’якість цибулини, відразу відкидайте її. Попередньо, перед тим як відбирати цибулини, їх потрібно обрізати. Залишайте вільні «шийки» довжиною 5-7 см. Врахуйте також, що цибулини з пророслим корінням не підходять для зберігання, інакше через час корінці почнуть гнити.

Зберігання цибулі

Перше, про що треба подумати — тара і ємності. Найкращими варіантами будуть: дерев’яні ящики, мішки з мішковини, кошики з лози, сітки для овочів.

Зберігання цибулі в будинку

Поліетиленові мішки і пакети не підходять для зберігання цибулі, так як вони не пропускають вологу і повітря, з-за чого цибуля швидко почне гнити і псуватися. Ящики повинні мати отвори для провітрювання, а шар укладання цибулі не повинен перевищувати 30-40 см.

Оптимальні температурні умови для тривалого зберігання цибулі — близько 0 градусів. А значить, найкращим місцем для цибулі буде погріб, підвал або темна комора з вентиляцією. Адже, незважаючи на те, що цибуля була ретельно висушена, в ній все ще залишається волога, яка в умовах ізоляції почне псувати цибулю.

Є ще один добре і давно всім знайомий метод зберігання цибулі — плетені в’язки. Для того,щоб сплести в’язку, вам потрібно залишити довші шийки у цибулин і з допомогою шпагату сплести їх в невеликі «коси», які сформують цибульні плетені в’язки.

метод зберігання цибулі

Також ви можете заготовити невелику кількість цибулі для зберігання в холодильнику. Але потрібно бути впевненими в постійній температурі зберігання — близько +3 градусів. Таким чином зберігають цибулю для посіву. Ще є варіант — вішати цибулю в невеликих мішечках над джерелами тепла — батареями, або на кухні, біля плити. Тобто так, щоб цибуля постійно провітрювалася. Таким чином ви зможете зберегти її до самої весни.

Якщо ви будете дотримуватися всих правил по підготовці і зберіганню цибулі, то зможете мати її в достатній кількості аж до наступного врожаю.



Залишити коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*