Зараз, в умовах глобального подорожчання, вирощування власних овочів допомагає зберегти частину сімейного бюджету. А особливо економні пропонують скоротити витрати і на купівлю посадкового матеріалу. Тому цибуля чорнушка на розсаду – найбільш вигідний спосіб отримання врожаю за одне літо.
Зміст статті (Содержание)
Вибираємо сорту і запасаємося насінням
Більшість цибулинних – це дворічні культури, яким для завершення повної вегетації потрібно два сезони. Традиційно в перший рік з насіння вирощують цибулю-сіянку, з якого вже на наступний сезон отримують ріпку. Якщо займатися цим самостійно, то виходить дуже клопітно і довго, а купувати готовий севок – дорого. Тому багато городників впроваджують новий метод вирощування ріпчастої цибулі, який раніше застосовувався тільки для овочів і квітів з довгим періодом вегетації або визрівання. Розсадний спосіб допомагає отримувати ранні врожаї і вирощувати багато теплолюбні культури, отже, цей метод підійде і для лука. Висіяне заздалегідь насіння дозволяють до моменту посадки отримувати підросли рослини із почали формуватися цибулинками. Схожі результати виходять при посіві насіння лука під зиму, але тут є ризик вимерзання сіянців, якщо за теплої осені вони рушити в ріст до настання морозів.
Щоб до літа поточного року напевно отримати великі і соковиті цибулі ріпки, необхідно правильно вибирати насіння з відповідними сортовими характеристиками. Кращими для вирощування через розсаду вважаються насіння цибулі Даниловський 301, Однорічний сибірський, Штутгартер різен, Однорічний хавский, Мячковський 300, Эксибишен. Відмінні результати дає скоростиглі голландські гібриди Стардаст F1 і Спіріт F1, а гарною лежкістю відрізняється сорт цибулі Ред барон.
Вибираючи насіння цибулі, звертайте увагу на терміни його достигання. Якщо зазначений на етикетці період не перевищує 130-140 днів, то з цієї чорнушки цілком можливо отримати урожай за один сезон.
Як правильно і коли сіється цибуля чорнушка на розсаду
Виходячи з строків дозрівання цибулі, можна розрахувати час його посіву. Зазвичай це припадає на кінець зими, а точніше – на двадцяті числа лютого. Більш точну дату посіву чорнушки визначають виходячи з кліматичних умов конкретного регіону та рекомендацій місячного календаря на поточний рік.
Далі, дотримуючись порад досвідченого городника, приступаємо до виконання робіт:
- Для вирощування розсади на підвіконнях нам знадобитися відповідна тара – ящики, спеціальні касети або розсадні навіть пакувальні картонні коробки. Головне, щоб глибина ємності була не менше 10-12см. Також бажано заготовити відповідного розміру шматок скла чи прозорої поліетиленової плівки для того, щоб закрити скриньку і таким чином створити сприятливий мікроклімат для появи сходів.
- Грунт готується іл суміші городньої землі з додаванням піску і деревної золи. Кількість піску залежить від типу ґрунту: при в’язкому і глинистому – більше, при піщаному зовсім небагато. Підвищити родючість ґрунту внесенням перепрілого компосту або торфу. Вносити свіжу органіку грунт для розсади не потрібно. Грунт проливаємо розчином фунгіциду, щоб можливі збудники грибкових захворювань не вразили нашу розсаду.
- Насіння перед посівом замочують у розчині марганцівки приблизно години на півтори. Після цього їх потрібно промити чистою теплою водою, спочатку загорнути в тряпочку, потім у поліетиленовий пакет і покласти на батарею опалення, щоб тепло і волога швидше «розбудили» насіння. Якщо це зробити з вечора, то до ранку можна буде зайнятися посівом.
- Підготовлені насіння дістають і розсипають на папері, щоб вони трохи підсохли і стали розсипчастими. А поки в грунті робить борозенки з відстанню в 5 см і глибиною — в 1см. Насіння раскрадывают у 2-2,5 см один від одного, засипають грунтом і, злегка прихлопуючи пальцями, ущільнюють, так з’явилися ніжним корінцях буде легше закріпитися в грунті.
- Тепер ящичок закриваємо склом або плівкою і ставимо в тепле місце (знову ж можна використовувати батарею опалення). Догляду і поливу посіви не вимагають, так як випаровування вологи не відбувається із-за укриття, треба тільки час від часу поглядати – не з’явилися сходи.
- Коли перші паростки помічені, варто переставити ящичок на підвіконня, щоб сходи отримували максимально можливу освітленість і не витягувалися. Коли розсада підросте і укриття вже буде заважати – його прибираю, а до цього сходи щодня провітрюють, знімаючи крапельки випарів зі скла. Ще одна особливість – чорнушка цибуля сходить нерівномірно і повільно, а поросль тоненька і дуже ніжна. Тому, щоб при поливах вони не полягли, краще зволожувати грунт за допомогою пульверизатора.
- В якості мінеральної підгодівлі можна використовувати настій деревної золи, тим більше що це ж вважається хорошою профілактикою грибкових захворювань.
- Підростаючу розсаду поступово загартовують, виносячи шухлядки в денний час на засклений балкон, веранду або у теплицю.
Коли прийде пора висаджувати наш молоденький цибулька, він вже підніметься сантиметрів двадцять з довгими і тонкими пір’ям.
Висаджуємо розсаду
В кінці квітня – першій половині травня, в залежності від погодних умов, розсаду можна висаджувати у відкритий грунт. Цибуля добре росте на освітлених, сонячних ділянках з легким родючим грунтом. Що стосується попередників цибулевих посадок, то найкращим місцем буде те, де торік росли помідори, картопля, капуста, огірки або бобові. А ось ділянки де раніше росли цибулинні «родичі» краще виділити під інші культури, щоб не відбулося зараження розсади залишилися в ґрунті збудниками захворювань.
Грядку роблять шириною не більше 70-80 см, щоб було зручніше доглядати за посадками. З органічних добрив вносять перегній або компост, а з мінеральних – суперфосфат або нітроамофоску в дозах, вказаних на етикетках. Якщо грунт дуже в’язкий, то рекомендується додати одне або два відра піску, грядку перекопати або добре розпушити.
Перед посадкою розсаду заздалегідь поливають так, щоб земля промокла, але не перетворилася на брудну рідину, інакше зліплені корінці буде важко відокремлювати один від одного.
Перед посадкою у цибулині розсади приблизно на третину вкорочують зелене пір’ячко і відщипують надмірно довгі корінці. Це допоможе молодому рослині заощадити поживні речовини і швидше прижитися на новому місці.
Висаджувати розсаду будемо за схемою: між рядами – 20см, а між рослинами – 12-15см. Заглиблюють цибулинки не більше ніж на пару сантиметрів. Тепер, коли грядка готова, можна виймати з шухлядки розсаду разом з грудкою землі, обережно розділяти рослини і висаджувати їх у грунт. Якщо корінці занадто переплелися і розділити їх без втрат неможливо, є одна хитрість: опустіть їх в ємність з водою і злегка промийте, при цьому грунт опуститься вниз і рослини легко відділятися один від одного.
Коли посадка закінчена, поливають грядку щедро, але акуратно. Краще проводити методом дощування з лійки або за допомогою розпилювача, щоб не розмити грунт навколо цибулинок. Після цього грядку ретельно опудривают деревною золою, щоб захистити посадки від головного цибулинного шкідника – личинок цибулинна мухи.
Розсада швидше приживеться, якщо грядку накрити нетканим агроволокном, яке захистить молоді рослини від перепадів денних і нічних температур, зменшить випаровування вологи, притенит від пекучих сонячних променів і взагалі — створить сприятливий мікроклімат.
Подальший догляд полягає в поливах, якщо того вимагають погодні умови. При цьому важливо не перелити – цибуля не любить застою води і «заболоченості». А за 10-15 днів до збирання врожаю полив зовсім припиняють, а грунт трохи відгрібають від цибулинних ріпок.
Тепер про добривах. Через два тижні після висадження необхідно стимулювати ріст рослин внесенням азотних підживлень. Для цього при поливах у воду додають аміачну селітру, сечовину або настій пташиного посліду. Цю процедуру повторюють днів через десять. Надалі можна підгодовувати цибулька настоєм коров’яку або користуватися придбаними в магазині готовими концентратами.
Не варто забувати про профілактичні заходи боротьби з шкідниками – регулярному опудривании лука золою з додаванням тютюнової пилу.
Як бачите, цибулю-чорнушку вирощувати хоч і клопітно, але економічно вигідно: і насіння коштують недорого, і врожай виходить всього за один сезон!