Питання про те, як заготовити кріп на зиму залишається актуальним для багатьох господарів, навіть незважаючи на те, що його можна купити в супермаркетах коли завгодно. Але кріп взимку дуже сильно подорожчає, тому всі хочуть знати як же зберегти кріп на зиму. Плюс до всього, під час морозів, так не хочеться йти в магазин всього лише за дрібкою прянощів!
Зміст статті (Содержание)
Підготовка до зберігання
Зелень завжди корисна, бо у неї є вітаміни С, Р, каротин, залізо і ще багато інших корисних речовини. А який у кропу запах! Це тому, що він багатий на ефірні масла і клітковину. При частому його вживанні буде покращуватися апетит, підвищиться імунітет.
Також він відмінне заспокійливе і спазмолітик, антиоксидант і відхаркувальний. Кропова вода допомагає молодим мамам у виробленні молока. Головне, знати, як і що робити, щоб зберегти кріп свіжим.
Відеоролик “Як зберегти кріп свіжим”
З цього відео ви дізнаєтеся, як зберегти цю зелень
В чому зберігати
Можна засолити в банку, замаринувати з оцтом, заморозити в морозилці і просушити на вулиці або в духовці. У кожному із способів є свої плюси і мінуси.
Для того, щоб зберегти зелень протягом місяця, використовують звичайні банки. У баночку поміщають пучок і покривають стандартною кришечкою або ж засовують у вакуумні контейнери. Зелень в них можна зберігати приблизно тиждень.
Також можна упакувати зелень в целофановий пакетик або обернути харчовою плівкою. Тоді потрібно зробити парочку дірок в пакетику для того, щоб кріп дихав.
Пам’ятайте про те, що зелень потрібно обгорнути паперовим рушником, а вже тільки потім поміщати її в пакетик. Мити кріп потрібно в ємності з водою. Опустіть зелень в воду, даєте полежати, після обтрусіть і помістіть в пакет.
Способи зберегти кріп на зиму
Можна спробувати його засолити. Така приправа буде прекрасною суповою заправкою. Її можна додати до картоплі, гречки або навіть салатів.
Як же заготовлювати засолювання? Промийте і обсушіть пагони. Наріжте кріп і покладіть його в баночку, засинаючи сіллю. Утрамбуйте і закрийте кришкою. Зберігайте в холодильнику на високій поличці.
Таким кропом можна користуватися протягом цілого року, це довгий метод зберігання. Головне, пам’ятайте про те, що заправка дуже солона, тому страви, куди Ви будете додавати дану приправу, соліть дуже акуратно.
Пам’ятайте про те, що вам потрібні тільки стерилізовані банки (деякі господині беруть просто чисту тару), кріп і сіль (в пропорції 1:2). Спочатку вимийте, потім струсіть його і за допомогою серветочки утріть вологу. Ріжте стеблинки! Однак, якщо є бажання, то ви можете засушити стебла, просто дрібно їх порізавши. Після того, як ви протерли зелень, засипте дно банки сіллю. Після цього укладаються гілочки кропу і так, чергуючи шари, заповнюємо всю банку імпровізованою «зеброю». Пам’ятайте про те, що останнім шаром зобов’язана бути сіль. Після цього просто поставте банку в шафку.
Також є ще спосіб, завдяки якому ви зараз дізнаєтеся, як зберігати кріп в банках без солі. А саме, зберегти його в рослинному маслі. Цей спосіб дуже простий і економить час.
Спочатку помийте, а потім висушіть і поріжте кріп. Після цього розкладіть його по банках і залийте рослинним маслом. Потім закрийте банки кришками для консервації.
Завдяки цьому заготовлений кріп зберігає свої корисні властивості, і масло разом з тим набуває легкий кроповий аромат, який чудово доповнить салати.
Маринований кріп. Це дуже оригінальне блюдо. Для того, щоб його приготувати, потрібно зібрати тільки зелені гілки без стебел. Ретельно вимийте зеленушку, покладіть в баночку і залийте маринадом. Як же робити маринад? Та дуже просто, змішайте окріп з сіллю і оцтом. А потім просто простерилизуйте банку з цією рідиною. Зверху поставте баночку з кропом, яка прикрита кришкою. У каструлю налийте воду такої ж температури, як маринад. Через 8-12 хвилин кип’ятіння можна закатати банку.
В морозилці
Заморожування – один з найпопулярніших способів зберегти зелень. Кріп зберігають як різаним, так і цілим. Для цього його потрібно помити, дати стекти водичці і тільки потім прибирати в контейнери або пакети. Розморожування зелені не потрібне, її додають прямо в їжу. Така зелень протягом 9-10 місяців тримає свій смак. Але пам’ятайте про те, що аромат і присмак все ж трохи відрізняються від свіжих, тому найкраще його додавати в супи і другі страви, а з салатами не ризикувати. Заготовити його можна декількома способами.
Заморожування пучків. Промийте зелень і зберіть її в маленькі купки і оберніть плівкою. Зберігайте в морозилці.
Заморожування дрібно нарізаного кропу. Промийте і просушіть зелень. Після цього наріжте і зберігайте в морозилці.
Заморожуємо в фользі. Дуже дрібно наріжте зелень. Потім зробіть з фольги маленькі конвертики. Покладіть в кожен по парі ложечок кропу. Залиште в морозилці.
В сушеному вигляді
Сушку можна робити де завгодно. При цьому ви можете сушити навіть жорсткі стеблинки. Дивно, але саме так кріп дає максимум аромату. Потрібно тільки акуратно подрібнити гілки ножем для того, щоб кріп залишився красивим. Або вже засушений кріп перемолоти на кавомолці.
Перший спосіб. Обмийте кріп і просушіть. Дрібно наріжте його і поставте під сонцем на 2-3 дні. Після цього можете збирати сухий кріп, тільки головне пересипте його в мішечок і покладіть в сухе місце на зберігання.
Зберіть зеленушку в пучки і повісьте біля вікна. Через пару днів зніміть, обгорніть полотняною ганчіркою і покладіть в шафку. Також можна прискорити сушку. Для цього потрібно дрібно нарізати зелень і відправити її в мікрохвильовку. Головне тут, не пересушити.
Зберігайте кріп або в мішечках або ж в скляних банках. Висушена трава може зберігатися досить довго. Її можна додавати в супи і до м’яса з рибою. Аромат буде трохи відрізнятися від свіжого, тому класти її в салати не радимо.
Також можна засушити кріп в банках – наріжте зелень, розстеліть і відправте ненадовго в холодильник. Потім пересипте приправу в пакет і покладіть його в холодильник.
Можна засушити в духовці. Для цього розкладіть кріп на деко, яке застелене пекарським папером. Перші кілька годин температура повинна бути не більше 40 ° градусів, а потім її можна підвищити до 70о. Дверцята треба тримати прочиненими. Через пару годинок зелень кропу вже буде готова. Але пам’ятайте про те то цей “швидкий” метод заготовки позбавляє кропу всіх його цілющих властивостей. У приправи буде дуже слабкий смак. Втім, якщо немає інших варіантів – беріть на озброєння цей.