Персик вдячно реагує на обрізку, вона йому життєво необхідна і вважається найбільш важливою процедурою в комплексі заходів по догляду за ним. Персик відрізняється не тільки великими розмірами і красою в сімействі кісточкових, він ще є і скороплідним: поспіває вже на 3-4 рік, ще через рік-два дає промислові збори, плодоносить 15-18 років.
Потенціал персика надзвичайно високий, це стосується і ступеня врожайності та закладки пагонів, і пробудження бруньок, але тільки за умови проведеної вчасної обрізки і грамотного формуванння крони.
Зміст статті (Содержание)
Роль весняної обрізки
Правильної обрізанням створюються умови для максимального освітлення всієї крони, активного приросту пагонів, отримання багатого врожаю, вона істотно подовжує продуктивний період життя персикового дерева.
Відмінність персика в тому, що поживні елементи в ньому швидше просуваються по вертикально зростаючих гілках, нижні ж отримують їх у недостатньому обсязі і рано відмирають, оголюючи низ крони.
Персик дуже світлолюбний, і коли крона загущена, то плодоношення зміщується на периферійні гілки, дерево знизу оголюється і стає малопродуктивним. Щорічна обрізка навесні стимулює появу нових пагонів саме в середній і нижній частині.
Якщо нехтувати формуванням крони і обрізанням, то дерево «перевантажується» урожаєм, досить швидко виснажується, утворюючи дрібні плоди, починає хворіти і підмерзати під час зимових холодів.
Види обрізки персика
Виділяють чотири види обрізання: спочатку при посадці і створення крони, подальша обрізка спрямована на плодоношення, ще одна – омолоджуюча.
Обов’язкову обрізку здійснюють навесні після посадки саджанців, адже при пересаджуванні вони втрачають більшу частину корінців, а обрізанням однорічних пагонів можна домогтися відповідності між розвитком коренів і надземної частини.
При створенні крони намагаються видаляти вертикально зростаючі гілки, щоб прискорити розвиток бічних і забезпечити їх повноцінним харчуванням.
Що стосується плодоношення, то кожне дерево здатне дати до 1000 персиків, і якщо обрізку проігнорувати, то вони виростуть дрібними і несмачними.
Особливості весняної обрізки
Персик, на відміну від інших плодових культур, обрізається вже під час бутонізації або в пору розпускання бруньок. Дні вибирають сухі і теплі, інструменти заточують і дезінфікують. Зрізи краще відразу обмазати садовим варом.
Якими способами формується крона?
1. Кущова крона: на який був висаджений персику залишають 3-4 молодих пагони, що ростуть з нижніх бруньок. Повноцінними вони стануть через 2-3 роки і плодоношення триватиме 3 роки. Потім всі гілки потрібно зрізати врівень з кореневою шийкою, а з літньої порослі вибрати 7-8 розвинених гілок і залишити їх для формування куща. Кожен рік потрібно буде залишати п’ять плодоносних пагонів і 2-3 заміщають.
2. У розріджено-ярусної крони створюють штамб 30-40 см, далі зберігають не більше шести гілок: з трьох створюють перший ярус, по мірі зростання деревця інші залишають з проміжком 40-60 см. Бічні гілки на штамбі відрізають зовсім, а скелетні значно вкорочують. Не обрізають тільки бічні прирости, які виросли на скелетних гілках і стовбурах.
3. Чашевидних форма – найбільш популярний у садівників. У висаджених саджанців роблять штамб висотою 30-40 см: бічні відгалуження прибирають, залишаючи 3-4 скелетні гілки, з відстанню між ними 10-20 см. Провідник теж зрізують біля основи.
Всю зайву “зелень” або вирізують на кільце, або обрізають на 2 бруньки. Так відкривають для повноцінного висвітлення центр чаші, активізують зародження плодових бруньок. Приріст скелетних гілок, спрямований до землі, теж підлягає ліквідації, так як в подальшому під вагою плодів вони нагнутся до землі, і плоди будуть гнити.
Навесні третього року вкорочують на 60 см скелетні гілки і на півметра від основи – напівскелетні. На них закладають гілки підпорядкування, з умовою, щоб між ними залишалося не менше 20 см. Якщо пагони нагорі крони досягли більше 70 см, їх краще видалити, тоді можна уникнути розлому крони і гноблення нижніх пагонів.
Технологія обрізки новачкові може здатися складною, тому варто подивитися відеосюжети, щоб навчитися розрізняти пагони і освоїти прийоми формування крони.