Цибуля на підвіконні взимку і в будь який інший час року стане постійним джерелом цінних вітамінів і корисних речовин. Існують прості правила вирощування цибулі на підвіконні.
Зміст статті (Содержание)
У чому користь зелені?
Цінні властивості і смакові якості зеленої цибулі добре відомі. Завдяки їм ця рослина широко використовується в кулінарії: її додають у салати, супи, каші, їдять просто «в прикуску».
Цибулинна зелень за своїми властивостями значно відрізняється від тих, що ростуть в землі цибулин, які ніяк не можуть стати повноцінною альтернативою для свіжої зеленої цибульки. Зокрема, ріпчаста цибуля не здатна дати хлорофіл. Це речовина важлива для кровоносної системи, а також має інше позитивний вплив.
В зелені цибулі міститься значна кількість вітамінів. Наприклад, вітамін C, серйозно підвищує силу імунітету. Всього 70-100 грамів цибулі, зелені достатньо, щоб заповнити денну норму споживання цієї речовини для дорослої людини.
Також в луці присутній вітамін A, необхідний для повноцінного функціонування органів зору, і Е, що відповідає за молодий стан шкірних покривів, здорове функціонування репродуктивних органів. Серед інших вітамінів, що поставляються організму зеленою цибулею, виділяють:
- B1, регулює роботу нервової системи і бере участь в обміні речовин;
- B2, сприяє утворенню червоних кров’яних клітин, що нейтралізує деякі токсини, сприяє росту організму;
- B3, який бере участь у перетравлюванні їжі, у підтримці імунітету і в розщепленні шкідливого холестерину;
- B9, бере участь у синтезі білків.
Зелена цибуля багата цинком, що сприяє збереженню здоров’я нігтів і волосся, які беруть участь у зміцненні імунітету. Дуже значимо, що цинк позитивно впливає на статеву систему, як у чоловіків, так і у жінок. Фосфор і кальцій, також містяться в цибулі, зміцнюють зуби, ясна, опорно-рухову систему. В цибулевій зелені достатньо таких корисних елементів, як магній, який бере участь у багатьох життєво важливих процесах, і залізо, яке входить до складу крові і необхідний для формування червоних і білих кров’яних тілець.
Потрібно пам’ятати, що активні речовини, які присутні в цибулі, зберігають свої корисні якості тільки при помірному вживанні. Надмірність зеленої цибулі в їжі негативно позначається на стані шлунково-кишкового тракту, так як ця рослина починає дратувати чутливі оболонки внутрішніх порожнин. Надлишок принесених зеленню цибулі речовин створює зайве навантаження на печінку і нирки, тому людям, які знають про слабкість цих органів, варто обмежувати споживання цибулі, зелені.
Як і звичайна ріпчаста цибуля, зелені цибульні пір’я мають сильні антибактеріальні властивості. Це добре, коли потрібно впоратися з хвороботворними мікроорганізмами. І погано, якщо разом з ними (або навіть замість них) регулярно вбиваються корисні бактерії, які живуть в кишечнику і шлунку.
Щоб не допустити негативного впливу зеленої цибулі, дотримуйтесь міри. Тут складно виділити універсальні дозування – адже кожна людина унікальна. У різні часові періоди організм може проявляти особливу тягу до цибулі, або навпаки відчувати сильне відторгнення від нього. Слід відчувати внутрішні сигнали, що посилаються тілом і розумно ним слідувати.
Як виростити цибулю на підвіконні у воді
Як і інші рослини, цибулю найкраще вирощувати у відкритому грунті. Але реальність така, що далеко не у всіх є власна грядка. Це не страшно, зелений лук чудово росте на підвіконні!
Найпростіший і розповсюджений спосіб – поставити цибулину в ємність з водою. Краще всього використовувати цибульку яка проклюнулась, з верхньої частини якої вже почали з’являтися зелені паростки. Хоча і «спляча» цибулина, не проявляє ознак зростання також здатна випустити корінці у воду і почати виробництво зелені, але для цього їй потрібно більше часу.
Опускати цибулини у воду слід не дуже глибоко. Тільки нижня частина рослини має злегка торкатися водної поверхні, щоб клітини відчули її і почали формувати корінці.
Вони спустяться нижче і будуть витягати з води потрібні для цибулі речовини. Якщо цибулина занадто занурена у воду, вона скоро почне гнити і швидко перестане бути хорошим джерелом зелені.
Турбота про цибулю на підвіконні дуже проста і ігнорувати її не варто.
- По-перше, воду слід регулярно міняти, так як в ній накопичується безліч «цибулевих» речовин, вона починає застоюватися, набуває специфічного запаху. Заміна води відбувається спочатку проростання раз в день, а коли коріння стануть міцними, рідше – приблизно раз на тиждень.
- По-друге, варто розуміти, що в звичайній воді недостатньо живлення для рослини. Зелену цибулю, вирощену просто на воді не надає на організм такий же позитивний ефект, як та, що росла в грунті – вона просто водяниста, має обмежений набір елементів. Щоб компенсувати недолік харчування, у воду можна додавати трохи універсальних добрив. Вони дадуть рослини набір основних речовин (азот, калій, фосфор) і стануть повноцінною підгодівлею. Ось тільки купувати для цих цілей слід спеціалізовані рідкі добрива, створені для вирощування гідропоніки, тобто рослин виключно у водному середовищі.
Вирощуємо цибулю в квіткових горщиках
Трохи більше попередніх зусиль вимагає метод вирощування зеленої цибулі в землі. Але в результаті і рослина вийде більш повноцінною, і зелені вона дасть більше, і клопоту з ним виявиться менше.
Для цього варто або купити підготовлений грунт, або набрати його на вулиці. Він засипається в горщики середнього розміру або будь-яку іншу відповідну посудину – наприклад, відмінно росте цибуля в пластиковій пляшці — дешево, і оригінально. Природно, в ємкості повинно бути досить місця для коренів, а на її дно варто насипати камінчиків для дренажу зайвої води.
При вирощуванні зеленої цибулі в ґрунті також можна використовувати добрива. Для цього підійдуть як органічні речовини, такі як розчин золи, так і мінеральні добрива, але і ним варто не перестаратися.
Як правильно вживати зелений лук
Основна мета вирощуючи зелені цибулі – це отримання корисних речовин.
Важливо пам’ятати, що нагрівання негативно діє на вітаміни, тому зелену цибульку слід додавати в охолоджені страви і взагалі не піддавати термічній обробці. Вона чудово підходить як приправа практично для будь-якої страви, але варто дочекатися, поки вона охолоне і додавати зелень безпосередньо в тарілку, перед поїданням.
Також важливо, щоб зелень не зберігалася довго. Коли зеленцибуля на підвіконні виганяє свої пір’я, зрізати його слід рівно стільки, скільки буде з’їдено за один раз – так організм отримає максимальну користь.
Для обрізання підходять цибульні пір’я будь-якого розміру, але раціональніше використовувати середні. Адже у молодої порослі є хороший потенціал для зростання, і вона може дати набагато більше користі, якщо отримає час розвитку. Занадто великі паростки можуть бути надто щільними і не так добре засвоюватися організмом.