На головну / Побутова техніка для дому / Що таке тандир? Який тандир вибрати? Особливості використання

Що таке тандир? Який тандир вибрати? Особливості використання

Що таке тандир? Який тандир вибрати

Тандир являє собою особливу піч-коптильню, в якій готують їжу. Процес приготування їжі здійснюється завдяки теплу, що віддається рівномірно і поступово розігрітими стінками жаровні. Вперше тандири з’явилися в Азії, приблизно в X-XI ст. ст. нашої ери. У Центральній і Середній Азії завжди була нестача палива, відповідно, необхідно було придумати, як готувати їжу при його мінімальних витратах.

Як з’явився тандир?

Проблема приготування їжі в даних умовах була вирішена за рахунок так званих «природних ресурсів»: занадто жаркий і посушливий клімат, плюс наявність природного будівельного матеріалу — ліс, якого там було предостатньо. Ліс являє собою кам’яний пил, що володіє безліччю унікальних якостей:

  • ліс володіє високою тепловою ємністю і тепловіддачею, відповідно, він нагрівається дуже швидко і досить довго віддає тепло;
  • даний матеріал є повітропроникним, жаростійким і надзвичайно міцним;
  • матеріал легко піддається обробці, а у вологому вигляді він ліпиться практично як пластилін.

Цей унікальний матеріал як раз і став основним для влаштування тандирів. А завдяки посушливому і жаркого клімату технологічний процес значною мірою спрощувався.

Самими простими першими печами були земляні тандири, які влаштовували у ямі, яку викопували в грунті з лісу. Ця яма була в глибину приблизно 35 см, а в діаметрі – 50 сантиметрів. Повітропровід влаштовувався збоку.

Пізніше стали влаштовувати ями у формі глечика. Це сприяло досягненню ще більшої економії палива, оскільки дана конструкція дозволяє теплу концентруватися в центрі топкової камери.

Також в Азії робили тандири зі спеціальної глини, властивості якої схожі з якостями лісом. Каолінову або шамотну змішували глину з піском і подрібненою шерстю, щоб отримати густий якісний розчин. Заготовку печі, виконану з даного розчину, поміщали на сонце, де вона повинна була простояти 2 тижні. Таким чином з’явилися перші узбецькі тандири, знамениті і сьогодні.

Читайте:   Как выбрать надежный сервис для ремонта бытовой техники

Різновиди тандирних печей

Існує 3 типи тандирів:

  1. Стаціонарні;
  2. Земляні (влаштовуються в ямах);
  3. Сучасні мобільні (переносні).

Складно відповісти на питання: який тандир краще, оскільки всі вони мають ряд своїх переваг. Але сьогодні ми детальніше зупинимося на сучасному вигляді тандира – переносному. Такі печі стали виготовлятися не так давно, проте працюють за тим же принципом, що і кілька століть тому.

Різновиди тандирних печей

Для їх виготовлення використовується глина. Даний матеріал славиться своїми цінними властивостями – відмінною тепловіддачею і теплоємністю. Піч, а вірніше її горловина закривається за допомогою дворівневої кришки (скоріше це дві різні кришки: маленька верхня і велика нижня). Товщина стінок може варіюватися від трьох до семи сантиметрів — все залежить від розміру тандира.

Щоб було зручніше переносити піч, з боків розміщені ручки, а щоб надати конструкції більшої міцності, її стягують спеціальними смугами з металу. Знизу є піддувало, що використовується для розведення вогню, а також для того, щоб витягувати вугілля.

Також тандир укомплектовується наступними пристроями:

  • решітки;
  • противені;
  • сітки-гриль (двох — або трьох ярусними);
  • тримачі для шампурів;
  • набір шампурів;
  • рогачі;
  • насадки для приготування птиці;
  • пристрій для приготування кількох страв.

Який вибрати тандир?

Важливо розуміти, що існує широкий вибір тандирів різного розміру і ваги. В цілому зі слів експертів, тандири від різних виробників з точки зору споживчих якостей не сильно відрізняються. Це більше питання смаку: комусь який дизайн більше по душі, потрібна підставка під тандир чи ні, який формат завантаження м’яса.

Якщо класифікувати тандири, то виділимо серед них малі (висотою в середньому до 60-65 см і вагою близько 30 кг, ціна до 10 тис. руб.), середні (висота до 80 см, вага 60-70 кг) і великі (висота близько 1 м, вага 80 кг і вище). Тандири легко можна замовити з доставкою до дому на сайті компанії ТеплоКрам https://teplokram.com.ua/pechi/tandyr/.

Читайте:   Что дает установка систем видеонаблюдения в частном доме? Достоинства и недостатки разных видов

Який вибрати тандир?

Малий тандир – варіант для виїзного пікніка або для готування на двох-трьох чоловік, середній цілком впорається з тим, щоб нагодувати всю сім’ю, а великий – варіант для великої кампанії від 8 осіб. Головне при виборі тандира – щоб стінка була товстішою – 4-5 см, так піч буде довше тримати тепло. Ті ж великі тандири дозволяють готувати до двох партій шашликів з одного розігріву.

У залежності від габаритів в них можна приготувати аж до баранячої ноги або цілого гусака.

М’ясо в залежності від виду і розміру шматків готується від 10 до 20 хвилин, овочі – 5-10 хвилин, риба – 10-15 хвилин.

Як готувати в тандирі?

Для того, щоб приготувати їжу в даній печі, слід виконати ряд послідовних дій:

  1. Поставити пічку на тверду і рівну поверхню.
  2. Прибрати кришку, ту, що більшого розміру, потім відкрити піддувало.
  3. Дров необхідно покласти на 2/3 об’єму, після чого розвести вогонь.
  4. Коли дрова почнуть згоряти, стінки тандира зсередини покриються кіптявою, коли ж процес горіння завершиться, гар облетить і внутрішні стінки очистяться. Це свідчить про те, що прийшов час поміщати підготовлені продукти в піч.
  5. Після того, як їжа буде завантажена, необхідно закрити піддувало і помістити на місце кришки.
  6. Піч залишають остигати природним чином після завершення процесу готування.

Як готувати в тандирі?

В чому полягає перевага використання тандирних печей?

Серед основних плюсів використання тандирів виділяють:

  • відсутність необхідності постійного контролю за процесом готування;
  • їжа готується в кілька разів швидше, ніж в інших печах. Наприклад, шашлик зі свинини, курку і рибу можна приготувати за двадцять хвилин, а для готування овочів достатньо десяти хвилин;
  • витрата палива зводяться до мінімуму за рахунок високої теплопровідності;
  • у даній печі можна приготувати дуже багато різних страв (шашлик, птиця, овочі, хліб, самса, барбекю з тандиром тощо). А чай, заварений на тандирі, виходить дуже смачним, як з самовара;
  • страви, приготовані на тандирі, відмінно пропікаються, не пригорають, вони дуже соковиті і ароматні. Така їжа дуже корисна, оскільки готується без жиру.
Читайте:   Стирка без забот: рейтинг популярных стиральных машин в 2017 году

Як зберігати тандир?

Піч повинна зберігатися виключно у сухому місці – це основна умова. Матеріал, використовуваний для виготовлення даної печі, досить сильно вбирає вологу. Це небезпечно тим, що при температурі нижче нуля, може лопнути. Піч зазвичай зберігають у приміщенні або ж розташовують під навіс. Якщо ж це неможливо, то тандир необхідно накривати плівкою або спеціальним водовідштовхувальним чохлом. У разі, якщо піч намокла, необхідно дати їй висохнути природним шляхом.

Як чистити тандир?

За допомогою совка і спеціальної кочерги необхідно прибирати золу з печі в міру її накопичення. Глазуровані стінки тандира протираються ганчіркою, після того, як піч повністю охолоне.

Правила безпечного застосування тандирної печі:

  1. Чіпати руками гарячу піч ні в якому разі не можна!
  2. Температура всередині печі досягає 500 градусів Цельсія, тому зовні вона теж дуже гаряча.
  3. Використовуйте термостійкі рукавиці.
  4. Не розташовуйте піч під деревом або в закритих приміщеннях.
  5. Не розпалюйте поблизу легкозаймистих предметів.
  6. Полум’я може досягати 50 сантиметрів у висоту в процесі горіння.
  7. Щоб уникнути утворення тріщин на пічних стінках, не лийте воду на розжарену піч.
  8. Тандир завжди необхідно остуджувати природним шляхом, перш ніж забрати на зберігання.
  9. Стежте, щоб тварини або діти не знаходилися поряд з тандиром, коли він працює.
  10. Акуратно користуйтеся засобом для розпалу палива, не нахиляйтеся над тандиром, коли розпалюєте піч.

Пропонуємо вам подивитися відео про правильне використання тандира:

Поділитись:

Рекомендуем прочитать:




Залишити коментар

Ваш email не будет опублікований.Необхідні поля відмічені *

*