Будь який городник підтвердить, що насіння помідорів, зібрані своїми силами, відрізняються великими розмірами, мають високу і дружну схожість, стійкість до захворювань. Так навіщо ж ризикувати, купуючи посадковий матеріал в магазині або, що ще гірше, на базарі, якщо можна економити кошти і отримувати помідори вищої якості з насіння зі свого городу?!
Зміст статті (Содержание)
Як правильно відібрати насіння помідорів або 5 основних помилок
Для отримання якісного насіннєвого матеріалу на ділянці вибираємо 1-2 врожайні рослини, за якими підтримуємо ретельний догляд. Плоди із загальної маси на насіннєві цілі брати не рекомендується. Вони можуть виявитися або з хворих, або з маловрожайних рослин.
На насіння беруть добре сформовані типові для даного сорту плоди з 2-3 кисті (якщо вирощуються в теплицях) і з нижньої кисті (якщо вирощуються на відкритій ділянці). Томати, сформовані пізніше, не годяться, так як потомство з них буде з дрібними плодами.
Перш ніж відбирати томати на насіння, слід ознайомитися з 5 найпоширенішими помилками.
- Недосвідчені городники наївно вважають, що від гібридів можна одержати точно такі ж томати. Це неможливо! Гібридні рослини одержують шляхом схрещування двох сортів. Отримані в результаті насіння – гібриди першого покоління F1. Головний недолік гібридів F1 – з них не можна брати насіння, так як плоди можуть віддалено нагадувати «батьків» і бути абсолютно несмачними.
- Любителі беруть будь-який плід, забуваючи, що бджоли теж беруть участь у процесі запилення. Отже, на ділянці теж є можливість отримати власні гібриди. Щоб випадково не взяти гібридну рослину, плоди потрібно зривати тільки з нижньої кисті. Квітки там зацвітають в травні, коли активність бджіл ще не висока і ризик перехресного запилення зведений до мінімуму.
- Багато знімають на насіння самий великий помідор, не замислюючись над тим, що великий розмір не типовий для даного сорту. Плід виріс таким великим тільки в цьому році, завдяки збігу обставин.
- Любителі експериментувати знімають томати нетипової для даного сорту форми. Якщо типова форма сорту – округла, то не можна брати плоди конусоподібної або будь-якої іншої форми. Такі плоди – жертви перехресного запилення. На насіння треба брати томати, які мають яскраво виражені типові ознаки для даного сорту: величину, форму плоду, колір.
- Іноді поспішають взяти перестиглі плоди. Насіння в таких томатах можуть прорости і втратити схожість.
Як правильно зібрати насіння томатів
Плоди беруть бурої стиглості і дозарюють, розклавши в теплі. Перед тим, як зібрати насіння помідор, плоди миють, розрізають упоперек і легким натисканням випускають м’якоть з соком в скляний або пластмасовий посуд.
В оболонці насіння містяться речовини, що перешкоджають їх проростання всередині плоду (інгібітори). Захисна оболонка руйнується в процесі зброджування (ферментації). Баночку з м’якоттю томату накривають марлею і ставлять в темне місце для зброджування у власному соку на 2-3 дні. Воду доливати не можна. У воді насіння задихаються і гинуть.
Як тільки на поверхні вмісту банки з’являться бульбашки і плівка, сік стане освітленим, а насіння опустяться на дно, процес зброджування закінчений. Пора відокремлювати насіння. Важливо не пропустити цей момент, інакше вони, звільнені від захисної оболонки, можуть почати проростати прямо в банці.
Масу, яка забродила акуратно зливають, додають чистої води, струшують банку і знову зливають каламутну рідину. Так роблять кілька разів.
Тепер потрібно відокремити порожні недостиглі насіння від повновагих. На склянку води беруть пів чайної ложки кухонної солі і перемішують. Поміщають в розчин насіння і струшують: повновагі опустяться на дно, порожні спливуть. Ті що спливли викидають без жалю.
Насіння промивають, віджимають на бавовняну ганчірочку, висипають на папір, розкладають тонким шаром і сушать протягом декількох днів, перемішуючи час від часу.
Схожість зберігається протягом 5-9 років, але бажано використовувати їх не пізніше 4 років.
Два способи збирання насіння «для ледачих»
1. Перед тим, як зібрати насіння томатів, плоди з ознаками псування прибирають, інші миють і витирають насухо. Стиглі помідори розрізають навпіл, ложкою виймають м’якоть з насінням і переливають у півлітрову банку. Банку накривають повітропроникною ганчірочкою і ставлять на 2 дні в темне місце на дозарювання.
Коли насіння опустяться на дно, їх кілька разів промивають чистою відстояною водою. Далі потрібно їх протравити. Для цього натирають на тертці 1 столову ложку господарського мила з вмістом жирних кислот не менше 72%. Мило заливають водою і розмішують. В одержаний розчин білого кольору висипають насіннєвий матеріал на 30 хвилин. Після дезинфекції насіння промивають і сушать на папері, тарілці і плоскому блюді. Зберігають насіннєвий матеріал у дверцятах холодильника.
2. Даний спосіб не передбачає зброджування. Насіння виймають з стиглого без ознак псування помідора і розмазують м’якоть на паперовій серветці. Серветку підписують із зазначенням сорту та дати, і кілька днів просушують на сонечку (на підвіконні). Після чого її прибирають в коробку на зберігання.
Тепер ви знаєте, як отримати насіння томатів. Залишилося нагадати кілька правил:
- Для отримання якісного насіннєвого матеріалу не використовують гібриди.
- У сприятливі роки насіннєвий матеріал збирають з запасом на 3-4 роки.
- При роботі з насінням декількох сортів потрібно проявити граничну акуратність. Особливо уважно стежать за етикетками, щоб виключити плутанину в сортах і даті збору.