Вживання сортів цвітної капусти допомагає запобігти багато захворювань, зміцнити свій імунітет і зберегти бадьорість. А з огляду на смакові якості і цінову доступність, цей продукт гідний посісти одне з центральних місць у раціоні людей, що піклуються про своє здоров’я.
Зміст статті (Содержание)
За що любити цей симпатичний овоч?
Корисні властивості сирої цвітної капусти обумовлені її багатим мінеральним і вітамінним складом. Вона сприяє створенню ідеальної мікрофлори в кишечнику, захищає весь ШКТ від появи виразкових і навіть пухлинних утворень.
Низький вміст калорій – це привід, щоб включити овоч в раціон людей із зайвою вагою. Алліцин, що міститься в ній, подбає про стан серцево-судинної системи, знизить тиск. Крім того, капуста багата антиоксидантами, омега-3 жирними кислотами, вітаміном С і фолієвою кислотою. Всі ці елементи важко переоцінити важливість впливу на людський організм.
Як виростити капусту на квітконосах?
Грунт. Рекомендуються легкі глинисті або супіщані ґрунти, які швидко вбирають вологу, адже для цього рослини дуже важливо мати завжди зволожені коріння. Рівень РН не повинен бути нижче 7, щоб запобігти захворювання кілою.
Полив. Рослина не переносить посухи – практично відразу загниває. Для формування потужної бадилля, без якої не сформується пристойна головка, йому потрібно достатня кількість води. Підвищується потреба у воді в період, коли формується головка і відразу після пересадки (але не після застосування хімікатів від бур’янів). По можливості бажано забезпечити рівень поливу не менше 10-15 мм. Зрозуміло, частота і кількість зрошення залежить від освітленості ділянки, типу грунту, погодних умов і т. д.
Як вносити добрива. Точні дози добрив встановлюють лише після проведення аналізів ґрунту. Але деякі загальні рекомендації не завадять.
- Азот. У кольорових сортів велика листова маса, яка вимагає азоту. На початку росту (навесні і влітку) вносять частіше вапняно-аміачну селітру з розрахунку 175-200 г азоту на 10 кв. м. Перший раз через місяць після пересадки, другий — через 2 місяці. Восени використовують нітрати.
- Фосфат. Удобрюють грунт перед посадкою ранньою навесні з розрахунку 40-100 г на 10 кв. м. Фосфати добре впливають на ріст і формування головки.
- Калій. Також необхідний для успішного зростання. Норма 200-250 г на 10 кв. м.
У невеликих кількостях рекомендується додавати бор (2 г на 1 л води на 10 кв. м.) і молібден (10 г молібдату амонію на 10 кв. м. ґрунту). Слабким розчином молібдену можна додатково обприскувати молоді рослини.
Вирощування розсади. Сіянці ранніх сортів спочатку вирощують в теплицях. Відповідна температура для проростання насіння – 18 оС, для подальшого росту сходів – 12 оС. Літні та осінні сорти можна висівати у розсадниках відкритого типу (відсоток проростання зазвичай становить 60-70%). Комплексно вносять добрива у співвідношенні 12:10:15 (N:P:K) з розрахунку 5-7 кг на 100 кв. м. Витрата насіння – 300-350 шт. на 1 кв. м. Висівають насіння на глибину 1-1,5 см з расастоянием 1,5-3 см в ряду і 9-10 см між рядами.
Пересадка. Теплична розсада вимагає загартування. Достатньо для цього винести рослини на тиждень на вулицю і залишити під навісом. При пересадці роблять відбір сіянців, залишають найбільші і правильної форми. При сухій погоді рослини обприскують, ранні сорти краще прикрити плівкою або флісом.
Прибирання. Основні правила збирання капусти, звичайної і кольоровий, в цілому збігаються. При вирощуванні в невеликих обсягах (на дачній ділянці) капусту очищають від листя відразу. Якщо передбачається перевезення та тривале зберігання в несприятливих умовах, листя краще залишити – це відмінна захист.
Хвороби і бур’яни. З бур’янами зручно боротися за допомогою гербіцидів, які використовують на грунті до посадки і вже по культурі. Але в останньому випадку потрібно ретельно підбирати потрібний гербіцид, щоб не помилитися з його впливом на культурні рослини. Дачники частіше борються з бур’янами вручну, якщо обсяги посіву дозволяють.
Шкідники і хвороби. Чим раніше будуть виявлені ознаки пошкодження рослин, тим ефективніше виявиться лікування і боротьба з шкідниками. Пестициди потрібно підбирати дуже обережно, оскільки при неправильному використанні вони не тільки не принесуть користь, але можуть виявитися шкідливими і небезпечними.
Основні шкідники
- Капустяна попелиця. Небезпечний шкідник, порушує ріст культури. Перші ознаки – поява маленьких жовтих плям на верхній частині листя.
- Р усеницы. Про їх появу свідчать з’явилися на листках діри.
- Капустяна міль. Накопичується на нижній частині листя. Перший ознака – поява характерних отворів в них.
- Капустяна Муха. Вражає стовбур і кореневу систему.
Хвороби
- Чорна гниль. Передається з грунтом і вражає кореневу систему. Помічають хвороба з жовтувато-коричневим V-подібним пошкоджень листя і чорним жилках.
- До ольцевая плямистість. Це грибкові ураження коричневого кольору круглої форми з маленькими чорними вкрапленнями.
- Альтернаріоз. Округлі пошкодження грибкової природи чорного кольору з жовтою облямівкою по краях.
- Кила. Пошкоджується корінь особливо на кислих ґрунтах. Хвороба небезпечна тим, що її спори дуже важко вивести – вони можуть зберігатися в грунті десятиліттями.
- Несправжня борошниста роса. На уражених листках з’являється мутний наліт білого або сірого кольору. Вражає головки, які стають не придатні до вживання.
Зберігання капусти
Виростити – це тільки півсправи, не менш важливе питання – як зберегти цвітну капусту на зиму, щоб ласувати смачними стравами ще й на початку літа?
Для успішного тривалого зберігання важливо дотримуватися деяких правил ще під час збирання врожаю.
- Не можна допускати перезрівання рослин. Прибирати треба, коли головки ще ростуть.
- При зрізку залишайте до 4 листків на рослині.
- Не залишайте зрізані головки під прямими променями сонця – вони швидко пожовкнуть і втратять смак і корисні властивості.
Розмістити на зберігання можна кількома способами:
- Маленькі головки можна перемістити на дорощування в теплицю або льох. Рослини укладають щільно один до одного і до самих листя засипають землею. Головне умови такого способу зберігання – повна відсутність світла. Оптимальна температура – 4-10 оС. В таких умовах можна зберігати не тільки маленькі голівки, але і цілком зрілі, протягом 1-4 місяців.
- При температурі близько нуля і високої вологості можна зберігати в ящиках або коробках, накритих плівкою, до 7 тижнів. При цьому слід перевіряти час від часу урожай на предмет появи ознак захворювань.
- В таких самих кліматичних умовах цвітну капусту зберігають підвішеною за кочережки до 3 тижнів.
- Для зберігання в холодильнику кожну головку поміщають в окремий пакет.
- У морозильній камері тримають попередньо промиті і розібрану на суцвіття-головки. Термін зберігання в такому випадку може становити до 12 місяців.
Сьогодні ринок пропонує цілком стійкі сорти і гібриди не тільки білі, але й фіолетові (сорт Ліловий куля), оранжеві (гібрид Чеддар F1). Є і незвичайні екземпляри за формою головки — нагадує морську зірку сорт Амфора. Така різноманітна колірна гамма і оригінальні зовнішні особливості дозволяють прикрасити будь-який стіл привабливими, смачними та корисними стравами з цветистого овоча.