Головна / Рослини на ділянці / Посадка винограду: вибір сезону, підготовка живців, догляд

Посадка винограду: вибір сезону, підготовка живців, догляд

Посадка винограду

Посадка винограду — найважливіший етап у закладці виноградника. У нашій статті ми розповімо про те, коли краще садити виноград, як заготовляти і зберігати живці, а також як доглядати за виноградом відразу після посадки.

Посадка восени чи навесні?

Багаторічні спостереження свідчать про те, що основна маса садівників вважає за краще висаджувати плодові чагарники все-таки восени. У цей період коли саджанці переходять у стан спокою, легше знайти відповідний сорт, крім того восени в землі достатньо вологи, тому не потрібно рясний полив. Але є мінус осінньої посадки – ніхто не може гарантувати, що зима буде дуже холодною.

Якщо саджанці, посаджені восени, не встигнуть вкоренитися, то їх чекає неминуча загибель. Щоб уникнути цього, існують деякі запобіжні заходи, хоча й вони не завжди допомагають врятувати молоді посадки від сильного морозу, липкого снігу або пронизливого вітру. Якщо передбачається холодна зима, потрібно збільшити глибину ями і додати пухкого грунту. Коріння слід опустити на глибину приблизно 50 сантиметрів, тоді до них не добереться мерзлота.

Тепер про посадку саджанців навесні. У зимовий період можна підготувати посадковий матеріал більш ретельно. Легше знайти і замовити потрібні сорти або самостійно, без поспіху, підготувати чубуки. Після того як зійде сніг, можна проводити весняні роботи в саду, вибрати місце під майбутні кущі винограду і підготувати ямки для посадки.

Садити рослина в холодну землю не рекомендується – це відомо кожному садівникові. Змерзлі грудки не дають ущільнити грунт. З-за цього коріння може зависнути в порожнечах, і, втративши контакт з грунтом, не зможуть отримувати вологу, а з неї поживні речовини. Ця проблема вирішується просто – перед посадкою землю потрібно полити гарячою водою з температурою близько +60°С. Потім, поливати приблизно раз в день для заповнення в ґрунті нестачу вологи. Тоді ваші саджанці напевно не замерзнуть.

Чубуки: заготівля і зберігання

Взимку у виноградарів теж є робота – вони займаються підготовкою інструментів, систематизують свої записи, заготовляють засоби для обробки і, звичайно, готують до укорінення живці. Посадка винограду живцями – один з найбільш доступних способів вирощування винограду. Багато хто вважає це складним заняттям, а от досвідчені садівники – найперспективнішим способом розмноження винограду.

Читайте:   Модульный цветник

Після початку заморозків, лоза винограду нарізається на фрагменти. Живці повинні бути добре визрілими, світло-коричневого кольору, без механічних пошкоджень та плям. Перевірити – чи визріла  лоза досить просто. Проведіть по ній рукою, якщо відчуєте тепло, значить – визріла. Холодна поверхня означає, що робити живці з цієї лози не варто. Держак повинен мати довжину близько 40 – 50 сантиметрів і містити від трьох до чотирьох очок. Обрізаний усик повинен розташовуватися з протилежного боку нижнього вічка.

Заготовлені живці повинні зберігатися при температурі від 0°С до +5°С. Це може бути льох, де вони розташовані на поверхні з піском. Безпосередньо перед закладкою саджанці рекомендується занурити в слабкий розчин марганцівки. Це необхідно для знищення інфекції, якою може бути заражена лоза. Після просихання живці відправляються на зберігання.

Протягом зимового періоду гілочки два-три рази треба оглянути, насухо витерти чистим матеріалом і повернути на колишнє місце. Є садівники, які живці тримають в холодильнику. Вони загортають їх у целофан і розташовують на нижній полиці.

Підготовка чубука до посадки

В кінці зими (лютий – початок березня), саджанці потрібно дістати з місць зберігання і ретельно оглянути. Здорові екземпляри на 1 – 2 доби повністю занурюють у снігову або дощову воду. Потім секатором виробляють зріз – 2 міліметри знизу від останнього вічка і 1,5 – 2 сантиметри вище верхнього. Тобто оновлюють старі зрізи.

Бруньку, розташовану на нижньому вузлі, прибирають, а верхню – обробляють парафіном. У водяній бані розігрівають парафін до 50 – 70°С, потім швидко опускають у нього згаданий ділянку саджанця і відразу ж занурюють у холодну воду. В результаті такої маніпуляції верхній зріз покривається щільною шкірочкою, яка захищає його від бактерій і мікробів. Живці обов’язково підпишіть.

Потім живці кільчують. За допомогою цієї процедури роблять затримку розпускання вічка щодо проростання коренів. Якщо паросток із бруньок з’явитися раніше, ніж будуть сформовані корені, то він, напевно, засохне. Ранньою весною необхідно штучно створити різницю температур в області нижнього вузла і верхньої бруньки.

Читайте:   Поливочные шланги: особенности разных видов

Можна використовувати електричний пристрій для кільчування, але існує й інший варіант. Досить зв’язати всі живці в один вузол, загорнути низ пучка в мокру ганчірку й запакувати в поліетиленовий пакет. Потім цей «букет» розташуйте на підвіконні так, щоб верхні бруньки потрапили ближче до шибки, а нижні – до радіатора опалення. Через пару тижнів, на нижніх кінцях живців, підуть у ріст коріння.

Підготовка чубука до посадки

Підготовка посадкової ями

Висадження винограду навесні методом вегетуючих саджанців проводять ще до того, як на них почнуть набухати бруньки. Глибина посадкової ями повинна складати 70 – 80 сантиметрів і мати діаметр до 70 сантиметрів. Викопати її краще ще восени.

На дно укладають дренажний шар – колота цегла або велика галька. Його висота складає близько 15 сантиметрів. Потім розташовують поживну суміш – грунт, перегній і річковий пісок. Співвідношення компонентів один до одного.

Додатково можна додати 50 грам суперфосфату або 20 грамів аміачної селітри, плюс 50 грам одного з наступних препаратів: кристалон, нітрофоска растварин або подібних добрив. Ці складові потрібно ретельно перемішати і розсипати на дренажному шарі товщиною 20 сантиметрів.

Після чого додати грунт верхнього шару або ж перепрілий перегній товщиною 10 сантиметрів. Далі в яму потрібно налити гарячої води – приблизно відро.

Посадка винограду вегетуючими живцями

Прийшов час висадки наших чубуків. Але спершу саджанці повинні загартуватися, для цього їх виставляють на пару днів на свіже повітря. Посадку чубуков здійснюють наступним чином – саджанець підтримують рукою знизу і розташовують його на дні. Яму приблизно до половини черешка засипають грунтом і заливають теплою водою (одне-два відра). У неї можна ввести гуминові рідкі добрива.

Коли вода вбереться, в яму досипається грунт, так щоб до верху залишалося приблизно 15 сантиметрів.
Сама брунька повинна розташовуватися трохи нижче рівня грунту. Поглиблення залишають для того, щоб бічні пагони, що сформувалися на кущах, можна було легко пригнути до землі і вкрити на зиму. Та й для поливу це зручніше.

Читайте:   Шавлія лікарська – трава благополуччя та здоров’я

Висаджуєте ввечері або в похмуру погоду. Якщо на вулиці сонячно, то чубуки потрібно притінити. Щоб довше зберегти вологу в землі, зробіть укриття з плівки. Саджанці прикрийте поліетиленом, а по центру зробіть хрестоподібний розріз. При накритті посадкової ямки, зелений пагін протягують через отвір, а по краях плівку притискають вантажем. Зняти її можна буде тільки в серпні.

Догляд за рослиною відразу після посадки

Якщо восени ви ставите його на зберігання, не потрібен особливий догляд – взимку головне забезпечити спокій – по максимуму. Обмін речовин теж пригальмовується. У разі висадки, потрібно допомогти лозі набрати оптимальну масу до початку осінніх холодів, інакше вона може не перезимувати.

Якщо у вас мало досвіду в розведенні лози, в тому числі ви не в курсі, як посадити виноград навесні, тоді слідуйте таким алгоритмом. Після того, як опущений в ямку саджанець:

  • Забезпечте оптимальну пухкість землі, тоді коріння отримає повітря в достатній кількості.
  • Полив здійснюйте через пластиковий «трубопровід» під корінь, тоді верхній шар грунту залишиться не присаженным.
  • Контролюйте полив. Волога повинна надходити постійно і рясно. Майте на увазі, що під час пересадки деяка частина коренів пошкоджується або просто потрапляє в несприятливу для себе середовище. У підсумку система починає працювати як треба тільки через два тижні, і в цей період рослині потрібно багато вологи, щоб коріння, яке залишилося «живим», могло забезпечити поживними речовинами усе стебло.
  • Не затіняйте рослину від сонця. З настанням весни лоза стане бурхливо розвиватися, але тільки якщо буде достатньо світла.

Бажано періодично проводити позакореневі підживлення, для цього краще всього підходить карбамід – спеціальне рідке добриво, яким обприскують листя. Перший раз підгодуйте, як тільки сформується листова пластина і почнеться фотосинтез. Другу підгодівлю можна виконати, коли піде інтенсивний розвиток лози (через два тижні). Далі можна обприскування карбамідом проводите кожен місяць, аж до середини вересня.

Якщо дотримуватися перерахованих порад і зробити все гранично акуратно, то ваш виноградник порадує вас гарним урожаєм. Ви зможете помітити значне зростання приблизно на третій рік після посадки – лоза набагато перевершить всі сусідні плантації!


Рекомендуем прочитать:




Залишити коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*