Як вибрати піч для лазні

Як вибрати піч для лазні

Лазня — це більше, ніж процес очищення тіла. Для більшості любителів попаритися похід у лазню — свого роду ритуал, так що дрібниць тут бути не може. При спорудженні лазні потрібно все зважити і продумати заздалегідь. Визначальну роль для влаштування гарної лазні є правильний вибір печі.

Функції банної печі

Основних функцій печі в лазні кілька.

  1. Перша — власне опалення банних приміщень.
  2. Друга — нагрівання води.
  3. Третя — розігрів каміння для пароутворення.

Існує ряд стандартних вимог до банної печі не залежно від її типу: певні розміри, безпека, необхідна потужність.

Говорячи про безпеку, ми розуміємо виключення можливості займання, виникнення короткого замикання, отримання опіків. Зрозуміло, що повністю безпечних печей в ідеалі не існує. Крім того, не можна виключити людський фактор! А ще через піч у приміщення не повинні потрапляти гази або дим — це досить важливий момент!

Під необхідною потужністю розуміють здатність печі протопити приміщення в повному обсязі, підігріти воду до необхідної температури, а також підтримувати якісний пар в парильні. Повинна бути передбачено регулювання потужності в широкому діапазоні, щоб забезпечити температуру в парній близько 60⁰С внизу і безпосередньо на верхній полиці – в районі 90⁰С, крім того, камені повинні розжарюватися до 200 — 250⁰С.

вибір печі в лазню

 

Класифікація печей

Сьогодні печей для лазні існує досить багато. Класифікують їх, виходячи з різних критеріїв:

  • Залежно від енергоносія їх ділять на: дров’яні (твердопаливні), електричні і газові.
  • За матеріалами, з яких печі виготовляються на металеві і цегляні. У свою чергу цегляні поділяються на печі прямого (періодичного) і безперервного (постійного) нагрівання. Основна відмінність цих двох типів печей в тому, що при спробі вилити воду в духовку печі прямого нагріву, парна відразу заповниться чадним газом і димом, тому топити піч і одночасно паритися не можна. Пов’язано це з тим, що в печах періодичної нагріву вогонь безпосередньо стикається з камінням.
    У печах з постійним нагрівом такої проблеми немає, оскільки кам’яна закладка розташована в спеціальному металевому кожусі (коробі) і нагріваються камені не так сильно, як в печах прямого нагріву.
  • Також печі класифікують по температурі зовнішніх стінок: на «холодні» і «гарячі».
Читайте:   Інструкція по створенню штучного ставка з готової ємності

Для зручності поділимо всі печі на кілька типів і поговоримо докладно про їх переваги та недоліки. «Холодні» і «гарячі» банні печі поділяють по температурі зовнішніх стінок при нагріванні. У «гарячій печі зовнішні стінки прогріваються до температури 100⁰С, такі печі вигідно розміщувати в приміщеннях лазень і парилень, де не передбачені інші джерела тепла. При використанні подібної печі намагайтеся не перегрівати парилку, так як відновити необхідну вологість усередині приміщення буде практично неможливо. А низька вологість при високій температурі перетворить баню в сауну. Тому для тих, хто любить проводити лазневий ритуал грунтовно, без поспіху, «холодна» піч – кращий вибір.

У «холодній» печі температура зовнішніх стін знаходиться в районі 40 – 60⁰С, що цілком достатньо для утворення пари: холодне повітря біля підлоги в парильні засмоктується крізь спеціальні канали, потім нагрівається, після чого знову направляється у приміщення, але вже гарячим. Коли встановлюється температура, необхідна для створення пари, канали перекриваються, але температура підвищується і далі, тепер вже за рахунок зростання вологості, при додаванні пара. Таким чином, можна контролювати вологість і температуру окремо.

Піч-кам’янка

Здавна піч-кам’янку споруджували з цегли. Вона була з димоходом і спеціальним піддоном для каменів.

Сьогодні такий варіант не буде оптимальним рішенням. Чому? Судіть самі:

  • хорошої якості цегляну піч, яка зможе прослужити довго, може скласти лише досвідчений муляр-пічник. А послуги такого майстра коштують дорого. Також, час від часу потрібно буде робити ремонт такої печі, а це теж чималі витрати;
  • цегляна піч при малих розмірах парної займає досить багато місця;
  • щоб грунтовно протопити таку піч, потрібно багато дров і часу.

Тому сучасні печі часто роблять з нержавіючої сталі, рідше з вогнетривкого скла. Такі печі виходять набагато легше і не настільки габаритні. Металеві печі швидше нагріваються, їх можна топити прямо в процесі банних процедур. Щоб збільшити теплоємність – металеву піч можна обшити цеглою (вогнетривкою).

металеві печі для лазні

Дров’яна піч

Дров’яні печі для лазень розташовують у парильні так, щоб дрова можна було закладати з передбанника. Тоді простіше чистити піч від золи і немає необхідності тягти дрова в парилку. Якщо париться велика компанія і температура починає падати, то розташування печі у передбаннику дає можливість «піддати жару» без переривання процесу.

Читайте:   Саморобна коптильня гарячого копчення - креслення і пристрій

Конструктивно піч складається з наступних елементів: кам’янки з камінням, топки, зольника, колосника та димаря. Обсяг топки повинен відповідати продуктивності печі, чим він більший – тим краще. Через колосник подається повітря до палаючих дров, зверху на ньому розміщуються вугілля. Матеріал, з якого зазвичай виготовляється цей елемент – чавун. Він краще, ніж будь-яка жаростійка сталь витримує дуже високі температури. Зольник для зручності краще замовляти у вигляді висувного ящика, тоді не потрібно буде користуватися щіткою і кочергою.

Варто звернути увагу на породу дерева, яку використовують для дров. Не заготовлюйте хвойні породи. Справа в тому, що в процесі їх горіння утворюється занадто багато сажі, а значить, потрібно частіше чистити колектор. Перед закладкою дров’яної печі – уточніть розміри парної, потужності повинно вистачити для її обігріву. Тепер можна підвести підсумки.

У дров’яній печі присутні наступні позитивні характеристики:

  • порівняно висока продуктивність;
  • можливість вибору місця для закладки дров;
  • дешевий енергоносій;
  • наявність аромату натурального дерева;
  • тепло від каменю, за відчуттями приємніше, ніж від металу.

З недоліків можна виділити необхідність влаштування димоходу і потреба зберігання сухих дров.

Газо-дров’яна піч

Цей тип печі сьогодні стали популярними завдяки універсальності і прийнятними цінами. У них крім дров, передбачено використання природного газу або ж вуглеводню. Такі печі обладнані додатковими взаємозамінними елементами, газовим обладнанням (пальниками, клапанами, фільтрами) і відділенням для твердого палива. Затребуваність таких печей обумовлена тим, що можна вибрати найбільш доступне паливо. Крім можливості використовувати для нагріву газ, інших істотних відмінностей від дров’яних печей немає.

Газова піч-кам’янка

Газова кам’янка печі увійшов до ужитку порівняно недавно, але швидко завоювала популярність у любителів попаритися. Важливу роль у цьому випадку зіграла можливість підключення печі до газового балону. Таку піч можна використовувати в місцях, де не прокладені комунікації. До того ж, газ поки дешевше, ніж електроенергія і дрова. Газова кам’янка відноситься до категорії прямої (періодичного нагрівання, виходячи з цього, вона більше підходить тим, хто веде неквапливий спосіб життя, постійно мешкає в приватному будинку. Даний вид печі відрізняється компактністю, швидкістю монтажу, передбачена установка бака для гарячої води, який може входити в комплект або купується окремо.

Читайте:   Что нужно знать перед строительством бассейна

До недоліків можна віднести необхідність влаштування димоходу. Крім того, для їх установки та експлуатації потрібен дозвіл відповідних служб. Це обумовлено тим, що газові кам’янки більш небезпечні в порівнянні з дров’яними.

Електрична піч-кам’янка

Електрична піч-кам’янка – є найбільш простий в обслуговуванні. Вона не вимагає спеціального догляду і дуже проста в експлуатації. Встановлюють таку піч на підлозі або кріплять до стіни. Температура каменів в цій печі може досягати 600⁰С, при цьому сама піч має дуже компактні розміри.

Пам’ятайте, що електрична піч – це електричне обладнання, якому доведеться працювати у вологому середовищі і при високій температурі. Тому буде потрібно хороша електропроводка і надійний приплив свіжого повітря, що на практиці зробити досить складно.

Перед покупкою електричної печі-кам’янки оцініть якість теплоізоляції в приміщенні, вентиляцію, і, виходячи з цих параметрів, вибирайте піч відповідної потужності. Краще взяти модель з подвійним корпусом, тоді температура зовнішніх стінок буде не вище 40 ⁰С.

Переваги електричних печей:

  • відсутність димоходу;
  • дуже швидкий нагрів;
  • не утворюється сміття;
  • високу безпеку;
  • компактні розміри;
  • керування процесом нагріву на відстані;
  • піч просто відключити, при цьому вона швидко остигає.

Є і недоліки:

  • необхідність прокладки толстого (не менше 5 мм2) мідного кабелю
  • обмежений термін експлуатації (при регулярній роботі – до 6 років).

На завершення

А які камені краще взяти для кам’янки? Оптимально вибрати каміння розміром в кулак або трохи більше, сіруватого кольору, за формою нагадують кулю. Краще відшукати камені, які довго лежали біля води – їх загартувала сама природа. Камені не повинні бути токсичними. Для влаштування бань рекомендується використовувати базальт і порфірит. За кількістю – каменів повинно бути від 3 до 5 кг на 1 м3 об’єму парилки. Не рекомендується брати камені з тріщинами і сколами, вони можуть у процесі нагрівання розвалитися при поливі водою і утворити небезпечні гострі осколки.

Будемо раді, якщо стаття допоможе вам зробити правильний вибір. Влаштуйте лазню, адже лазня – це здоров’я.

Поділитись:

Рекомендуем прочитать:




Залишити коментар

Ваш email не будет опублікований.Необхідні поля відмічені *

*