Як тільки сходить сніг, городникам не терпиться приступити до посівів. Зазвичай першою починається посадка редиски навесні, коли земля вже розмерзлася і сонечко почало пригрівати.
Зміст статті (Содержание)
Кілька слів про редисці
Популярність цього коренеплоду пояснюється дуже просто. Адже це можливість похрумтіти першими весняними салатами, отримати порцію «свіженьких» вітамінчиків, так і для любителів повозитися на грядках – відмінний привід почати городній сезон.
Рослина редис відноситься до сімейства хрестоцвітних. Батьківщиною цієї культури вважаються азіатські землі, звідки пізніше вона поширилася спочатку в Китаї, а потім і по решті світу. На вітчизняних столах редиска з’явилася завдяки торговцям часів Петра Першого. Цей гострий і соковитий овоч був прийнятий відразу, і отримав широке розповсюдження.
Редис містить фосфор, натрій, кальцій, магній і залізо, тому позитивно впливає на стан серцево-судинної системи і підвищує гемоглобін крові. Жовчогінні властивості і великий вміст клітковини допомагає нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, печінки і жовчного міхура. З редискою наш організм, ослаблений довгою зимою, отримує перші вітаміни, серед яких основне місце займають вітаміни групи В, а також С і РР.
Вегетаційний період редиски може бути однорічним або дворічним. Однорічні сорти зручніше у вирощуванні, тому серед городників популярністю користуються ті, що дають насіння в рік посіву. Форма коренеплоду буває самою різною: круглою, довгастою, плоско-округлою, витягнутою і в вигляді веретена. За забарвленням можна вибрати червону, рожеву, білу і навіть жовту або фіолетову редиску. В залежності від регіону та строків вирощування цієї культури, її висівають як в теплиці або парники, так і у відкритий грунт.
Посадка редиски навесні – п’ять правил хорошого врожаю
Беручи до уваги, що редис краще розвивається при короткому світловому дні, висівати його треба у відповідні строки. Вологість ґрунту безпосередньо впливає на формування коренеплоду, а наявність необхідних добрив і температурний режим – на кількість і якість урожаю. Тому незважаючи на уявну простоту вирощування редиски, лише дотримання певних вимог гарантує в результаті гідну нагороду за ваші труди.
Правило перше – терміни
Ранні сорти редиски дозволяють отримувати перший врожай уже через три – чотири тижні від дня появи сходів. Тому, як тільки встановляться теплі дні можна починати готувати грядки. Редис досить холодостійка рослина, вона без втрат витримує нічні заморозки до мінус 5 – 6 градусів, але при низьких денних температурах (до +8) сходи будуть з’являтися довго. Кращими строками сівби вважаються кінець березня – початок квітня, коли сонечко щедро дарує тепло, прогріваючи землю і повітря.
Точніше визначити, коли сіяти редис можна самостійно, виходячи із того, що при температурі:
- до + 10 градусів – сходів доведеться чекати довго;
- від +10 до +15 – вони з’являться вже через тиждень;
- ближче до +18 … +22 – перша зелень проклюнеться вже на четвертий день.
Найбільш сприятливою середньодобовою температурою для успішного формування коренеплоду вважається + 20 градусів.
В залежності від того, коли у вашому регіоні очікуються такі погодні умови, слід вибирати, і дні коли садити редис.
Перший вибірковий урожай починають збирати вже через 20-25 днів, а потім достигає решта. Щоб максимально продовжити «редисочний» сезон, потрібно її висівати з проміжком в один тиждень. Так, поступово дозріваючи, урожай буде радувати вас всю весну молодими соковитими овочами.
Ближче до початку літа посіви рекомендується припинити, так як довгий світловий день і спекотна погода швидко призводять до стрілкування рослин та зниження смакових якостей коренеплоду. Відновити вирощування редиски можна буде тільки у вересні.
Правило друге – грунт
Як і більшість інших городніх культур, редиска любить родючий грунт. Тому перед тим, як сіяти редиску, потрібно вибрати найбільш підходящу ділянку і підготувати землю.
Враховуючи хорошу чуйність коренеплодів на органічні добрива, грядку для редиски краще готувати з осені. Для цього у землю вносять компост, перегній або гній і перекопують сантиметрів на тридцять. Якщо грунт дуже глинистий, то слід внести трохи торфу або крупного річкового піску, адже редиска краще росте на пухких, легких ґрунтах. При внесенні мінеральних добрив на квадратний метр землі, хороші результати показують добавка аміачної селітри (10-15 г), суперфосфату (20-25г) і хлористого калію (15-20г). Кислотність грунту для редиски краще нейтральна, в крайньому випадку, допускається слабокисла.
Посів редиски у відкритий грунт проводять на сонячних, захищених від вітрів ділянках. Кращими для весняних посівів вважаються південні і південно-східні сторони, де земля відтає швидше і світла для майбутніх входів буде достатньо. Досвід показує, що редис – відмінний попередник для багатьох городніх культур, він чудово готує грунт для томатів, картоплі, перцю та огірків. Особливо зручно вирощувати редиску кожен рік на новому місці, що допомагає поліпшити сівозміну на городі. Єдиним винятком є хрестоцвіті рослини – капуста, гірчиця, крес-салат та інші, які можуть передавати захворювання цього сімейства наступним посадкам.
Порада! Редис – прекрасний ущільнювач і своєрідний «маркер» інших посівів.
Висіваючи насіння редиски поруч з огіркової розсадою або рядами картоплі, ви знімете два врожаю з однієї грядки. А весняна висадка цибулі на зелень, посіви кропу і салату буде чудово поєднуватися з рядками ранньої редиски.
Багато городників знають, яка трудомістка перша прополка морквяних грядок – її тонкі, ледь помітні паростки складно побачити серед бур’янів. І ось тут-то рідкісні кущики редиски, посіяні, разом з морквяними насінням, допомагають визначити майбутні рядочки.
Правило третє – посів
При вирощуванні редиски в плівковій теплиці або парнику, редиску частіше висівають без попередньої підготовки насіння. Між борозенками дотримуються відстані приблизно на ширину долоні, а закладають насіння двосантиметровим шаром землі. Після появи сходів посіви бажано прорідити, залишаючи між сусідніми кущами 3 – 5 см. Якщо ж посів провести більш ретельно, вносячи насіння з урахуванням необхідної відстані, то і проривати сходи буде не потрібно.
Іноді посів редиски, особливо в північних регіонах, вимагає попередньої підготовки. Калібровка насіння за розмірами і вагою проводиться для одержання дружних сходів і одночасного врожаю і частіше застосовується при посадках редиски для продажу. А ось замочування і пророщування насіння дозволяє отримувати більш швидкі сходи, а значить і більш ранній урожай.
Перед тим як садити редис насінням, його загортають у полотняну серветку, поміщають в ємність з невеликою кількістю води кімнатної температури. Зазвичай насіння прокльовується вже на другу — третю добу і готові для посіву.
Правило четверте – полив
Редиска полив любить, це однозначно. Вологий грунт сприяє успішному формуванню правильного, соковитого коренеплоду. Тому і сіяти насіння необхідно в пролиті борозенки, і дощування перших сходів пропустити небажано, і подальший догляд полягає в регулярних, щедрих поливах. Звичайно, не варто забувати про те, що вологий ґрунт зовсім не означає застій води в ґрунті. Надмірна волога незмінно призводить до загнивання коренеплодів.
Правило п’яте – добриво
Редиска — посадка й догляд за цією культурою не займає багато часу. При правильній підготовці грядок і досить плідний грунт, посіви редиски не потрібні додаткові внесення добрив. Для його короткого вегетаційного періоду буде достатньо наявного харчування. Якщо ж родючість грунту залишає бажати кращого, то через тиждень після появи перших сходів, редиску можна трохи підгодувати органічними добривами. Зазвичай, у воду для поливу додають настій компосту або перебродив настій гною. На грядку в якості мульчі підсипають сухий торішній гній або подрібнену скошену траву. Головне в добриві редису – це не переборщити! Велика кількість поживних речовин в ґрунті призводити до буйної рослинності зелені редиски, до стрілкування і негативно позначається на формі і смаку коренеплоду.
Кращі сорти редиски для весняних посівів
В залежності від часу посіву підбирають і оптимальні сорти редиски.
- Французький сніданок – ранньостиглий сорт. Від сходів до дозрівання проходить не більше 20-25 днів. Форма плоду витягнута, 3-4 см завдовжки, яскраво-червоного забарвлення з білим кінчиком.
- Ранній червоний – достигає за 27-30 днів. Відрізняється стійкістю до стрілкування. Коренеплоди округлої форми, темно-червоного кольору з білою, соковитою серцевиною.
- Геліос. Середній термін дозрівання, близько 30 днів. Прекрасні смакові якості і незвичайний, жовтий колір коренеплоду дозволили цього сорту завоювати популярність.
- Сора. Плоди великі (до 4-5см в діаметрі), щільні, соковиті, насичено-червоного забарвлення. Характеризується стійкістю до високих температур і хвороб, не утворює пустот. Завдяки цьому успішно може вирощуватися в кінці травня і навіть у червні. Популярність цього сорту – його висока врожайність.
Перший весняний овоч, його швидкий урожай і простота в догляді робить редиску одним з улюблених городніх культур. А правильно підібрані сорти і строки сівби редиски забезпечують вашу родину вітамінними салатами на довгий час.